Η αγγελία ήταν αναρτημένη στο Διαδίκτυο επί πέντε ημέρες χωρίς κανείς να παρέμβει. Λαθρέμποροι επιχειρούσαν να πουλήσουν ένα ορφανό αρκουδάκι από την Αλβανία έναντι 1.100 ευρώ. Το μικρό ζώο, που σήμερα είναι ενός έτους, γλίτωσε έπειτα από παρέμβαση του εισαγγελέα και πλέον έχει βρει καταφύγιο στον Αρκτούρο.
Πρόκειται για το τέταρτο αρκουδάκι από την Αλβανίαπου σώζει η οργάνωση τα τελευταία χρόνια, καθώς η αιχμαλωσία αρκούδων αποτελεί σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα στη γειτονική χώρα. Οπως εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Πάνος Στεφάνου, υπεύθυνος επικοινωνίας του Αρκτούρου, «στην Αλβανία ζουν σήμερα αιχμάλωτες περίπου 50 αρκούδες. Πολλές από αυτές βρίσκονται φυλακισμένες σε μικρά κλουβιά και εκτίθενται ως αξιοθέατα έξω από εστιατόρια ή ξενοδοχεία, ενώ ακόμη και σήμερα στη χώρα επιβιώνει η πρακτική της αρκούδας – χορεύτριας, δηλαδή ζώα τα οποία περιφέρονται ως θέαμα συνήθως σε παραλίες το καλοκαίρι». Οι τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις προσπαθούν να βάλουν τέλος σε αυτές τις απάνθρωπες πρακτικές ζητώντας να νομοθετηθούν ποινές για τους παραβάτες και παράλληλα προσπαθούν να δημιουργήσουν υποδομές περίθαλψης και φιλοξενίας άγριων ζώων.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ. Η περιπέτεια του μικρού αρκούδου που έφτασε πρόσφατα στον Αρκτούρο, του Ρέι όπως ονομάστηκε, αποκαλύφθηκε στις 27 Μαΐου του περασμένου έτους, όταν μέλη της φιλοζωικής οργάνωσης Animal Rescue Albania εντόπισαν στο Διαδίκτυο την αγγελία και ειδοποίησαν τον αρμόδιο εισαγγελέα. Την επόμενη μέρα οι Αρχές βρήκαν τον παράνομο «ιδιοκτήτη» και κατέσχεσαν το αρκουδάκι που βρισκόταν σε άθλια κατάσταση: είχε ελάχιστα δόντια και ήταν σοβαρά υποσιτισμένο, με αποτέλεσμα να ζυγίζει μόνο πέντε κιλά. Ο λαθρέμπορος ισχυρίστηκε ότι είχε βρει τον μικρό αρκούδο να περιπλανιέται μόνος του στο δάσος, όμως οι ισχυρισμοί του απέχουν από την αλήθεια σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι φιλοζωικές οργανώσεις: οι άνθρωποι της Animal Rescue θεωρούν ότι ο ίδιος είχε σκοτώσει τη μητέρα του μικρού και στη συνέχεια το αιχμαλώτισε με σκοπό να το πουλήσει. «Είναι καταστάσεις που ευτυχώς έχουμε πάψει εδώ και χρόνια να συναντούμε στην Ελλάδα» λέει ο Πάνος Στεφάνου. «Λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας και χάρη στο εκτεταμένο δίκτυο των υποστηρικτών της οργάνωσής μας, δεν θα διακινδύνευε κάποιος κάτι τέτοιο» εξηγεί.
ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ. Μετά την προσωρινή φιλοξενία του Ρέι στον ζωολογικό κήπο των Τιράνων, τα μέλη της φιλοζωικής από την Αλβανία επικοινώνησαν με τον Αρκτούρο και ζήτησαν τη μεταφορά της αρκούδας στο Περιβαλλοντικό του Κέντρο, καθώς στη γειτονική χώρα, όπως και στις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων, δεν λειτουργούν αντίστοιχες δομές. Το 2016 ο Πάσουκ και ο Τόμι είχαν μεταφερθεί για περίθαλψη στο Κόσοβο.
Το αρκουδάκι, έπειτα από πολύμηνες γραφειοκρατικές διαδικασίες, έφτασε στην Ελλάδα και πλέον ζει σε μια περιφραγμένη έκταση πέντε στρεμμάτων, όπου δείχνει να απολαμβάνει την ασφάλεια του περιβάλλοντος χώρου. Εκεί θα παραμείνει μέχρι να γίνει τριών ετών και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Καταφύγιο του Αρκτούρου στο Νυμφαίο, με τελικό στόχο την επανένταξή του στο φυσικό περιβάλλον.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη γείτονα χώρα είναι η ιστορία του Πάσουκ και του Τόμι, δύο ταλαιπωρημένων αρκούδων που απελευθερώθηκαν πριν από ενάμιση χρόνο στα Τίρανα. Είχαν περάσει όλη τους τη ζωή ως τουριστική ατραξιόν. Ο Πάσουκ είχε ουλές στον λαιμό από την αλυσίδα που φορούσε για χρόνια, ενώ ο Τόμι ήταν εθισμένος στο αλκοόλ, καθώς ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου που είχε τις αρκούδες προέτρεπε τους πελάτες να τις κερνάνε μπίρα και ρακί. Το σιδηροδέσμιο αρκουδάκι έγινε γνωστό ως «η πιο θλιμμένη αρκούδα στον κόσμο», ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες είχε προσπαθήσει αρκετές φορές να αυτοτραυματιστεί. Παρότι η κακοποίηση των αρκούδων είχε απαγορευτεί στην Αλβανία επί Χότζα, επανήλθε τη δεκαετία του ’90, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, και τα πρόστιμα που επιβάλλονται για τους παραβάτες –της τάξεως των 20 ή 30 ευρώ –δεν λειτουργούν αποτρεπτικά.