Την Τετάρτη, ενώ η Ελλάδα που λατρεύει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις ήταν κολλημένη στις τηλεοράσεις παρακολουθώντας τη συνεδρίαση της Βουλής, που είχε αντικείμενο το σκάνδαλο Novartis, δύο γεγονότα κατέδειξαν για μία ακόμα φορά την ανάγκη που υπάρχει για ψυχοφάρμακα. Τέτοια θα ‘πρεπε να πάρουν και όσοι επιτέθηκαν στον αιγύπτιο ποδοσφαιριστή του Ατρομήτου Αμρ Ουάρντα, αλλά και όσοι επιχείρησαν βραδιάτικα να κάψουν τον σύνδεσμο των οπαδών του Ολυμπιακού στην Καλλιθέα.
Πιστόλι
Ο Ουάρντα έβλεπε την Τρίτη το βράδυ τα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ σε ταβέρνα στην Καισαριανή. Οταν τα παιχνίδια τελείωσαν, πήγε να πάρει το αυτοκίνητό του. Ευτυχώς κατάλαβε ότι δύο τύποι τον παρακολουθούσαν. Οπως δήλωσε, άρχισε να τρέχει για να γλιτώσει, αφού ο ένας κρατούσε μαχαίρι κι ο άλλος πιστόλι. «Ηταν μια δύσκολη στιγμή για εμένα. Κάτι πρωτόγνωρο. Τρομοκρατήθηκα από αυτό που συνέβη. Σκέφτηκα αμέσως ότι πρέπει να τρέξω για να σωθώ. Δεν θα το βάλω κάτω, είμαι έτοιμος για τον αγώνα της Δευτέρας (σ.σ.: ο Ατρόμητος παίζει με την ΑΕΚ)» δήλωσε μιλώντας σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης.
Επιχείρηση
Μερικές ώρες αργότερα, το απόγευμα της Τετάρτης, περίπου εκατό άτομα επιτέθηκαν σε σύνδεσμο του Ολυμπιακού στην Καλλιθέα, με τρόπους που θυμίζουν στρατιωτική επιχείρηση. Οι δράστες της επίθεσης ήταν ντυμένοι ομοιόμορφα, στα μαύρα, ενώ φορούσαν κουκούλες και κράνη. Οπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, έφτασαν έξω από το κτίριο που στεγάζεται ο σύνδεσμος στην οδό Θησέως και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ολυμπιακού άρχισαν να πετούν μολότοφ, πέτρες, τούβλα και φωτοβολίδες. Αδιαφορώντας για τις ζημιές που προκάλεσαν σε σταθμευμένα οχήματα, σταμάτησαν το καταστροφικό τους έργο μόνο όταν έφτασε μια διμοιρία των ΜΑΤ: οι άγνωστοι, μόλις διαπίστωσαν την παρουσία της, αποχώρησαν συντεταγμένα –η Αστυνομία που εικάζει πως πρόκειται για οπαδούς του ΠΑΟ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Κλειστό της Καλλιθέας, όπου ήταν σε εξέλιξη το παιχνίδι βόλεϊ του Εθνικού με τον Παναθηναϊκό, δεν έκανε καμία σύλληψη. Ομοίως δεν έχει κάνει καμία σύλληψη για την επίθεση στον Ουάρντα. Αυτή είναι η πρώτη ομοιότητα ανάμεσα στα δύο περιστατικά –η δεύτερη έχει να κάνει με το ότι και τα δύο βιντεοσκοπήθηκαν από κινητά τηλέφωνα. Και αυτοί που επιτέθηκαν στον Αιγύπτιο και αυτοί που έσπασαν τον σύνδεσμο κατέγραψαν τα κατορθώματά τους για να τα ανεβάσουν στο Διαδίκτυο. Το κάνουν γιατί δεν φοβούνται καμία Αστυνομία.
Εντολές
Είναι επιχειρησιακά ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει τέτοιου τύπου περιστατικά; Δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Αν αυτό συμβαίνει, είναι γιατί η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας είναι μάλλον αποψιλωμένη και έχω την υποψία πως όσοι την αποτελούν λειτουργούν με δεμένα τα χέρια. Η Ιστορία διδάσκει πως η Αστυνομία εκτελεί εντολές. Τα τελευταία χρόνια, κι όχι μόνο αυτά στα οποία η δημόσια τάξη είναι ευθύνη του κ. Τόσκα, το μόνο που ενδιαφέρει είναι η Αστυνομία να παρεμβαίνει κατασταλτικά –να εμφανίζονται συνήθως τα ΜΑΤ και να πετάνε δακρυγόνα. Οταν αυτό το επισημαίνεις στους αρμοδίους, σου απαντάνε ότι σε λίγο θα γίνει ένας νόμος που θα τα διορθώσει όλα. Ο κ. Κοντονής π.χ., όταν ήταν στο υπουργείο Αθλητισμού, πίστευε ότι τη βία θα την καταργήσει όπως ο κ. Τσίπρας το Μνημόνιο, δηλαδή με έναν νόμο και ένα άρθρο. Οσο τα κατάφερε ο Πρωθυπουργός, άλλο τόσο τα κατάφερε κι αυτός!
Διαρκώς
Είναι περίπου πέντε χρόνια τώρα που επιθέσεις σαν αυτή που δέχτηκε ο Ουάρντα γίνονται διαρκώς σε παράγοντες, αθλητικογράφους, διαιτητές κ.λπ.: ποτέ δεν έχει συλληφθεί κανένας. Ακόμα κι αν κατά λάθος η Αστυνομία ανακαλύψει κάποιον που δίνει οδηγίες για επιθέσεις (όπως κάποτε τον περίφημο «Θαμνάκια» που σε μια τηλεφωνική υποκλοπή της ΕΥΠ ακουγόταν να δίνει οδηγίες για μια επίθεση στον αρχιδιαιτητή Κύρο Βασσάρα), τίποτα δεν προχωρά: ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα πάντα. Το μήνυμα που παίρνουν αυτόκλητοι τιμωροί και χούλιγκαν είναι ότι μπορεί να κάνουν ό,τι θέλουν –δεν τρέχει και τίποτα.
Ψέματα
Αν η Αστυνομία έχει εντολή να παρακολουθεί, παρακολουθεί, αν έπρεπε να χαρτογραφήσει τη χουλιγκάνικη βία και να επέμβει προληπτικά, θα το έκανε. Αλλά είμαστε σε μια εποχή που η Αστυνομία επιβραβεύεται, αν δεν κάνει απολύτως τίποτα. Ή, ακόμα χειρότερα, αν πει και ψέματα, όπως συνέβη πρόσφατα στα Γιάννινα μετά το ματς του τοπικού ΠΑΣ με τον ΠΑΟΚ.

Πριν από λίγες μέρες, αθλητική εφημερίδα αποκάλυψε την έκθεση για τις ζημιές που προκάλεσαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στο γήπεδο του ΠΑΣ –την έκθεση που στάλθηκε στη ΓΓΑ, στην οποία το γήπεδο ανήκει. Σε αυτήν αναφέρεται ότι υπήρξαν καταστροφές καθισμάτων, σπάσιμο μιας κάμερας της Αστυνομίας, καταστροφή της εσωτερικής σιδερένιας πόρτας των εκδοτηρίων, διάλυση των διαχωριστικών πλεγμάτων που βρίσκονται ανάμεσα στις Θύρες 7 και 8, ξήλωμα των τουρνικέ της Θύρας 4 κ.τ.λ.

Μπελάς
Για όλα αυτά θυμίζω πως μετά το ματς η τοπική Αστυνομία δεν ανέφερε τίποτα. Επειδή οι άνθρωποι δεν ήθελαν να βρουν τον μπελά τους, ευχαρίστησαν τον ΠΑΟΚ και ζήσανε αυτοί καλά και οι άλλοι καλύτερα…