Μέσα από μία μαραθώνια και διχαστική διαδικασία, που επιβεβαίωσε το αγεφύρωτο χάσμα το οποίο υπάρχει πλέον ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις, η Βουλή ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis.
Ειδικότερα παραπέμπονται οι: Δημήτρης Αβραμόπουλος (188 ψήφοι υπέρ της παραπομπής), Αντώνης Σαμαράς (182), Βαγγέλης Βενιζέλος (185), Γιάννης Στουρνάρας (182), Παναγιώτης Πικραμμένος (170), Αδωνις Γεωργιάδης (186), Γιώργος Κουτρουμάνης (180), Ανδρέας Λοβέρδος (186), Ανδρέας Λυκουρέντζος (180) και Μάριος Σαλμάς (159).
Οι δέκα κάλπες για τα πολιτικά πρόσωπα παρέμειναν από την έναρξη της διαδικασίας ώς τη στιγμή της ψηφοφορίας βασική εστία έντασης, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Ενωσης Κεντρώων για μία κάλπη, προσδοκώντας προφανώς να δημιουργήσει ρήγματα στο αντιπολιτευτικό μέτωπο και πολιτική σύγχυση ως προς το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας.
Ολα τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο πολιτικά πρόσωπα και κυρίως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Βενιζέλος σήκωσαν το γάντι και με ένταση έθεσαν επί της ουσίας το αφήγημα της αντιπολίτευσης κατά την επόμενη προεκλογική περίοδο: «δημοκρατία ή αυταρχισμός».
Επί της ουσίας, σε ένα σκηνικό έντασης και συνεχών αντεγκλήσεων, η αντιπολίτευση μετέδιδε ότι χθες άλλαξαν οι ρόλοι και οι κατηγορούμενοι έγιναν κατήγοροι, αν και από Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί πλήρως με εμμονή στο τεκμήριο της αθωότητας. Την ίδια στιγμή, και ενώ σε τμήμα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έκδηλος ο προβληματισμός για τον κίνδυνο να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή του τόπου, έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές εστίαζαν στην επιλογή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για τις πολιτικές και όχι τις ποινικές ευθύνες του σκανδάλου, όπως είπε, Novartis.
Η συνεχής αλλαγή στη σειρά των ομιλητών, εξάλλου, που έφερε στο βήμα τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη νωρίτερα από άλλους πολιτικούς αρχηγούς, πυροδότησε εκρήξεις, όπως εκείνη του Σταύρου Θεοδωράκη που αρνήθηκε τελικώς να πάρει τον λόγο.