Απέφυγαν την αίθουσα της Ολομέλειας στο μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης για τη Novartis οι δύο υπουργοί που υπήρξαν πρωταγωνιστές στη χθεσινή πολιτική σύγκρουση και κεντρικά πρόσωπα σε αρκετές συζητήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης στο περιστύλιο της Βουλής. Τόσο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής όσο και ο Πάνος Καμμένος προσπάθησαν να ξεφύγουν από τα αντιπολιτευτικά πυρά, απέχοντας έως αργά χθες τη νύχτα από τη συνεδρίαση.
Ο Πάνος Καμμένος δεν βρισκόταν στην αίθουσα ούτε την ώρα που μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. Μάταια είχαν στήσει «καρτέρι» οι γαλάζιοι βουλευτές ακόμη και στο καφενείο της Βουλής, περιμένοντας να εμφανιστεί ο υπουργός Αμυνας. Στις σχετικές συζητήσεις κυριαρχούσε η εκτίμηση πως η επόμενη μεγάλη συνεδρίαση στη Βουλή θα αφορά τον ίδιο για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας. «Τώρα λείπει, αλλά σε λίγες ημέρες θα αναγκαστεί να προσέλθει στη Βουλή και να απολογηθεί» σχολιάστηκε και από το βήμα της Ολομέλειας. Μια 24ωρη επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία ήταν το άλλοθι για την απουσία, που αντιμετωπίστηκε ως προσχεδιασμένη από αρκετούς βουλευτές της αντιπολίτευσης. Αργά το απόγευμα, ο υπουργός Αμυνας έφτασε στη Βουλή και παρακολούθησε επί ώρες τη συνεδρίαση από το προστατευμένο περιβάλλον των γραφείων των ΑΝΕΛ.
Στην Ολομέλεια εμφανίστηκε στο παρά πέντε της ομιλίας του, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Και μέσα από έναν παραληρηματικό λόγο και μια… ασταθή παρουσία, ζήτησε ουσιαστικά να παραπεμφθούν στην Προανακριτική τα εννέα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκει η δικογραφία, καθώς δήλωσε ότι εξαιρεί από τον σχετικό κατάλογο τον βουλευτή της ΝΔ Μάριο Σαλμά, γιατί –όπως είπε –πείστηκε από τις εξηγήσεις του.
Ο Κουρουμπλής. Επί ώρες αναζητούνταν και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να στηθεί μία επιπλέον κάλπη για τον υπουργό Ναυτιλίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως φρόντισε να τον εξαφανίσει από το κάδρο των ευθυνών που του καταλογίζουν για την περίοδο που βρισκόταν στο υπουργείο Υγείας. Για συγκάλυψη στην καθυστέρηση της έκδοσης δελτίου τιμών φαρμάκων το πρώτο εξάμηνο του 2015, που είχε ως αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές εταιρείες να διατηρήσουν τα αυξημένα κέρδη τους, έκανε λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θόδωρος Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν είχε το σθένος ούτε καν να αναφέρει το όνομα του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο αίτημά της για τη σύσταση Προανακριτικής και είπε μόνο τα αρχικά του ονόματός του. «Γιατί τον λέτε Π.Κ.; Είναι ανήλικο και χρειάζεται προστασία;» σημείωσε με δηκτικό ύφος. «Τον εξαιρείτε γιατί είναι δικός σας» συμπλήρωσε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.
Στους διαδρόμους της Βουλής οι ειρωνικές αναφορές περίσσευαν για την απουσία Κουρουμπλή, με αρκετούς βουλευτές της ΝΔ και της ΔΗΣΥ να συγκλίνουν στην άποψη ότι η κυβερνητική πλειοψηφία εξαίρεσε το αδίκημα της απιστίας από το αίτημά της για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, διότι σε αυτό το αδίκημα εμπίπτει ο νυν υπουργός Ναυτιλίας. Ο ίδιος εμφανίστηκε στην Ολομέλεια και πήρε τελικά τον λόγο πριν από τις 11 το βράδυ, «επί του προσωπικού», μετά τις βολές που δέχθηκε από τη Φώφη Γεννηματά.