Εντάξει, από τους παρόντες στην Μπεν Χουρ κοινοβουλευτική συζήτηση, σταρ αναδείχθηκε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, όπως ανέφερα και χθες. Οφείλω, ωστόσο, να αναγνωρίσω πως δεν ήταν ο μόνος. Υπήρξε κι ένας δεύτερος πρωταγωνιστής, ο οποίος αν και –όπως μου επισημάνθηκε –απουσίασε από το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης είχε την τιμητική του, καθώς οι αναφορές στο όνομά του –έμμεσες και άμεσες –ήταν πολλές. Μιλάω για τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος εμφανίστηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας λίγα λεπτά πριν ανέβει στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα χωρίς γραβάτα –το υποσημειώνω όχι τυχαία, αλλά για λόγους πολιτικής σημειολογίας. Σύμφωνα δε με πηγές μου δεν έδειξε να ενοχλείται ιδιαίτερα που έχασε την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, κάθησε ως συνήθως στα ορεινά, έχοντας μπροστά του τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και παρακολούθησε –τι πρωτότυπο –ανέκφραστος την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ.
Δήλωση – μήνυμα
Ειρήσθω εν παρόδω, ο Μητσοτάκης ήταν μάλλον από τους λίγους ομιλητές που δεν έκανε καμία αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό. Το λέω γιατί είχε προηγηθεί η δήλωση – μήνυμα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος απευθυνόμενος στον Σαμαρά είπε «εγώ δεν είμαι άφιλος». Μια φράση που προφανώς παρέπεμπε στους δύο στενούς πολιτικούς του φίλους, τους Προκόπη Παυλόπουλο και Κώστα Καραμανλή. Ακολούθησε η βενιζελική ατάκα περί τρίτης συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, το ρητορικό ερώτημα της Γεννηματά για την εξαίρεση της περιόδου 2004-2009 από την κριτική της κυβέρνησης και στο τέλος η αναφορά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση του Βατοπεδίου και στην αντίδραση του τότε πρωθυπουργού, την οποία και –αν δεν το παρακολουθήσατε –εκθείασε. Η σύγκριση, πάντως, της υπόθεσης Novartis με το Βατοπέδι δεν είμαι βέβαιος ότι βολεύει απόλυτα τον Τσίπρα, αλλά σε αυτό θα επανέλθω προσεχώς. Σε ό,τι πάλι αφορά τα πολύ πρόσφατα, κάτι μου λέει πως η συζήτηση στη Βουλή θα έχει και άλλες προεκτάσεις που δεν θα σχετίζονται απαραίτητα με αυτή καθαυτή την υπόθεση που εξετάστηκε.
Είδαν τον Τσίπρα στην TV
Το παραλειπόμενο από την προχθεσινή συνεδρίαση που θα σας διηγηθώ συνέβη όταν η νύχτα δεν ήταν πια νέα, για να παραφράσω και τους Αγγλοσάξονες. Πράκτοράς μου στο καφενείο της Βουλής –και συγκεκριμένα στον χώρο καπνιστών –συνέλαβε μια ενδιαφέρουσα συριζαϊκή παρέα. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Εφη Αχτσιόγλου παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα στην Ολομέλεια από τις τηλεοράσεις στον τοίχο του καφενείου. Οταν, λοιπόν, ήταν να ανέβει στο βήμα ο Πρωθυπουργός, ο Τσακαλώτος σηκώθηκε και τους λέει «πάμε μέσα». Ο Χαρίτσης τον ακολούθησε, αλλά οι άλλοι δύο υπουργοί προτίμησαν να ακούσουν τον Τσίπρα διαμεσολαβημένα. Παρήγγειλαν, μάλιστα, ο ένας ουίσκι και η άλλη λευκό κρασί απ’ ό,τι έμαθα.
Νίκησε το… «Survivor»
Παρεμπιπτόντως, τηλεοπτικές πηγές μου με ενημέρωσαν πως όταν η Βουλή βρέθηκε απέναντι στο «Survivor» η τηλεθέαση έπεσε στα πατώματα. Τι εννοώ; Ηταν στο 2,9% και με δυσκολία, ενώ το τηλεπαιχνίδι του Σκάι άγγιξε το 45% και κάτι. Δεν μου αρέσει να κάνω τον σταλεγάκια, αλλά τα είχα πει τις προάλλες εγώ.
Νοσηλευτές με μπλοκάκι
Σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτών του ΕΣΥ, η διοίκηση του νοσοκομείου Καλαμάτας αποφάσισε να καλύψει τις ανάγκες της Νοσηλευτικής Μονάδας με είκοσι νοσηλευτές που θα αποζημιώνονται με μπλοκάκι. Μετά τους επικουρικούς γιατρούς – γιατροί που προσλαμβάνονται στο ΕΣΥ για δύο χρόνια δηλαδή –, λοιπόν, οι λύσεις – μπαλώματα στο σύστημα δημόσιας υγείας όσο πάνε και «βελτιώνονται». Το συμπεραίνω γιατί το λες και ελαστικότατη σχέση εργασίας το μπλοκάκι.
O Γιώργος και η κάνναβη
Χθες το απόγευμα, έμαθα, συνεδρίασαν μαζί οι επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, προκειμένου να καθοριστούν τα διαδικαστικά της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ιατρική κάνναβη. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης – την ώρα που τα κόμματα πρότειναν φορείς και λοιπούς που θα μπορούσαν να κληθούν στη Βουλή προκειμένου να συνεισφέρουν στη συζήτηση στις επιτροπές – ο ποταμικός Γρηγόρης Ψαριανός έριξε την ιδέα να κληθεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Αφού το είπε ακούστηκαν γέλια και ο Ψαριανός αναρωτήθηκε «τι γελάτε κύριε Φωτήλα;». Εγώ θα συμφωνήσω με τον Ψαριανό. Ο Γιώργος έχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις γύρω από το legalize it. Εξού και την Τετάρτη θα βρίσκεται ανάμεσά τους. Κατά τα λοιπά, το πρωί είχε προγραμματιστεί ολομέλεια για τον ΟΛΠ, αλλά δεν ήταν κανείς εκεί. Λογικό, από τους βουλευτές μέχρι τα γκαρσόνια άπαντες ξενύχτησαν.
Καβγάς Φίλη – Γαβρόγλου
Και σαν να μην έφταναν όλοι οι άλλοι πολιτικοί καβγάδες, χθες είχαμε και έναν ενδοσυριζαϊκό. Εξηγούμαι. Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης την έπεσε στον νέο Κώστα Γαβρόγλου για τη διάταξη νόμου που έχει φέρει στη Βουλή για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην οποία αναφέρεται πως δεν χρειάζεται πια ο ΔΟΑΤΑΠ, αλλά «οι τίτλοι σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση πράξης αναγνώρισης». Σύμφωνα με τον Φίλη έτσι ανοίγει την κερκόπορτα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μετά δε, επισήμανε πως το Σύνταγμα είναι ανώτερο από τις διεθνείς συμφωνίες. Ο Γαβρόγλου απάντησε ότι πρόκειται για μεταπτυχιακούς τίτλους μόνο και πως δεσμεύεται από διεθνείς συμφωνίες. Μια ωραία ατμόσφαιρα.