Την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για την πορεία της οικονομίας αλλά και τη «σκευωρία» στην υπόθεση Novartis.
Ο κ. Τσίπρας σχολίασε με σκωπτικό ύφος ότι δεν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης πως τη στιγμή που μιλούσε «εδόθη ένα άλλο ύπουλο χτύπημα της διεθνούς συνωμοσίας του καπιταλισμού» με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Moodys.
Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis είπε: «Σεβόμαστε απολύτως το τεκμήριο της αθωότητας που ισχύει μέχρι αποδείξεως της ενοχής ή μη οποιουδήποτε, από τους δικαστές».
«Υπάρχει σκάνδαλο ή δεν υπάρχει;»
Και πρόσθεσε: «Η απορία μας, που πιστεύω ότι είναι και η απορία των πολιτών που μας παρακολουθούν: Υπάρχει σκάνδαλο ή δεν υπάρχει;».
«Ακουσα πολλούς σήμερα στις ομιλίες τους να ομιλούν περί σκευωρίας, ωστόσο δεν άκουσα κανέναν σας να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου στο φάρμακο», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Επισήμανε ότι άκουσε και τον κ. Σαλμά και τις προηγούμενες μέρες αρκετούς πρώην υπουργούς Υγείας, και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον κ. Μητσοτάκη που είπε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis.
«Αφού υπάρχει σκάνδαλο, πώς διάολε έγινε αυτό;» αναρωτήθηκε.
«Φύτρωσε; Ητανε ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοι έφταιξαν γι’ αυτό; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη;», σημείωσε. «Για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού δημοσίου, πολιτική ευθύνη υπάρχει;», συνέχισε.
«Πολιτική ευθύνη υπάρχει;»
Για να σχολιάσει: «Αφήστε την ποινική, να δεχθώ εγώ όλα όσα ειπώθηκαν και περί τεκμηρίου αθωότητας και περί ποινικών ευθυνών που δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί και είναι φυσικό άλλωστε, αφού βρισκόμαστε στην αρχή της έρευνας. Πολιτική ευθύνη υπάρχει;».
«Οσοι κυβερνάγατε τόσο χρόνια, κάτω από τη μύτη των πολιτικών ηγεσιών γίνονταν όλα αυτά;», ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Οι υπηρεσιακοί και οι γιατροί τα έκαναν ή μπορούσαν να τα κάνουν εν αγνοία των κυβερνητικών παραγόντων; Αλλά ακόμη και έτσι να είναι, συγχωρείται όμως η άγνοια σε αυτή την περίπτωση; Γιατί δεν μιλάμε εδώ για μικροποσά», τόνισε.
Επισήμανε ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά που συντάραξε την ελληνική πολιτική ζωή αφορούσε υπεξαιρέσεις 34 δισ. δραχμών, 100 εκατ. ευρώ δηλαδή, και σήμερα μιλάμε σε ό,τι αφορά τη Novartis για μια ζημία του ελληνικού δημοσίου 3 δισ. ευρώ.
«Κύριε Μητσοτάκη, λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεως σας που βάλλεται και ευλόγως την υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση», είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, για να υπογραμμίσει:
«Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας που κυβερνούσε αυτά τα επίμαχα χρόνια, τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη».
Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Καραμανλής…
«Οχι μόνο δεν το πράξατε», τόνισε, «αλλά αντ’ αυτού υιοθετήσατε πλήρως την παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης», πρόσθεσε.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι «αυτό έπραξε με παρρησία» ο Ανδρέας Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά και ο Κ. Καραμανλής, ως πρωθυπουργός, για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
«Δεν έκανε ούτε μηνύσεις στη δικαιοσύνη, ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους», συμπλήρωσε.
Αντί η αξιωματική αντιπολίτευση και τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, «με θάρρος και παρρησία να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτή η στάση προσβάλει τους ίδιους θεσμούς και τη Δημοκρατία.
Σημείωσε ότι «το πραγματικό θέμα δεν είναι να κάνουμε εδώ τους δικαστές και να ψάχνουμε πόσο και πως για τον καθένα οι ενδείξεις οδηγούν όντως σε αποδείξεις».
«Δεν τα φάγαμε μαζί»
«Υπάρχουν δικαστές για να το κάνουν αυτό και θα το κάνουν», σχολίασε, για να τονίσει πως «το πραγματικό θέμα εδώ όμως αφορά το καθεστώς και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα όχι απλά σε ζημία αλλά στο χείλος της καταστροφής και στη χρεοκοπία».
Η εικόνα του παλιού πολιτικού συστήματος στη χώρα ήταν: Αδιαφάνεια, διαβλητότητα, εκφυλισμός, αλαζονεία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Και τόνισε ότι «η αλαζονεία αυτή δεν έχει εκφραστεί με πιο χυδαίο τρόπο από ό,τι στο διαβόητο μότο της μνημονιακής τραγωδίας: ‘‘Μαζί τα φάγαμε’’».
«Ε, λοιπόν», σημείωσε, «σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν τα φάγαμε μαζί: Δεν τα φάγαμε μαζί στο χρηματιστήριο, στη Siemens, στον ΟΤΕ, στα δημόσια έργα, στα εξοπλιστικά, στα ΕΣΠΑ, στις προμήθειες, στο φάρμακο. Δεν τα φάγαμε μαζί, πως να το κάνουμε».
Στο ερώτημα, συνεπώς, «ποιος τα έφαγε;», ο Πρωθυπουργός μίλησε για «πολυάριθμη οικονομική, κοινωνική και πολιτική ελίτ που έστησε επί δεκαετίες τα δίκτυα της εξουσίας της και τους παραθεσμικούς μηχανισμούς επιρροής και εκβιασμών».
«Τα ονοματεπώνυμά της, αν ενδιαφέρεστε», σχολίασε, «θα τα βρείτε στις χρυσές λίστες των φορολογικών παραδείσων».
«Είμαστε από άλλο υλικό»
Η εντολή του ελληνικού λαού τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 «ήταν και μια εντολή να αποδώσουμε δικαιοσύνη, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αναδειχτούν οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για τη μνημονιακή τραγωδία», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού όσο κι αν προσπαθείτε να μας εκφοβίσετε με μηνύσεις και απειλές και με ειδικά δικαστήρια».
«Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν τρομάζουμε», τόνισε, για να υπογραμμίσει ότι «κανείς δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί, ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε η ελληνική δικαιοσύνη, ούτε και οι μάρτυρες, προστατευόμενοι και μη, που ξαφνικά τους ονομάσατε κουκουλοφόρους».
«Οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, οι νόμοι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν και δικαιοσύνη, να είστε σίγουροι, θα αποδοθεί», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Κατηγόρησε όσους προχώρησαν σε μηνύσεις στους εισαγγελείς διαφθοράς «για να εμποδίσουν τη δικαστική διερεύνηση» ότι «έχουν σχέδιο, θέλουν να εξαιρεθούν οι έντιμοι εισαγγελείς που γνωρίζουν καλά την υπόθεση για να κωλυσιεργήσει η υπόθεση. Δεν θα τους περάσει, δεν θα τα καταφέρουν, η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει, θέλουν δεν θέλουν» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.
Τους κάλεσε, όπως είπε, να επιλέξουν τον δρόμο της πολιτικής και θεσμικής ευθύνης, «μια επιλογή που δίνει και σαφές μήνυμα στους πολίτες ότι δεν θα υπάρξει συγκάλυψη, κουκούλωμα και θάψιμο της υπόθεσης».