Ακόμα 13 άμαχοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη στη διάρκεια νέων βομβαρδισμών του συριακού στρατού εναντίον της ανατολικής Γούτα κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, εκ των οποίων τρία παιδιά, σκοτώθηκαν στη Ντούμα», τη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Γούτα. Στο σύνολο της περιοχής έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 120 άμαχοι.
«Έβρεχε στην περιοχή γι’ αυτό δεν υπήρξε αεροπορικός βομβαρδισμός. Το καθεστώς προτίμησε τους όλμους και τις ρουκέτες» για να βομβαρδίσει τον θύλακα αυτό των ανταρτών, επεσήμανε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.
«Οι ρουκέτες δεν σταμάτησαν να πέφτουν σήμερα το πρωί. Περίπου 200 έπεσαν μόνο στη Ντούμα», πρόσθεσε.
Από την Κυριακή ο συριακός στρατός διεξάγει μια εκστρατεία σφοδρών βομβαρδισμών εναντίον του θύλακα αυτού, τον οποίο πολιορκεί από το 2013. Τουλάχιστον 335 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.
Την ίδια περίοδο 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Δαμασκό από την πτώση όλμων και ρουκετών που εβλήθησαν από την ανατολική Γούτα.
Στο μεταξύ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν ευθύνεται για την κατάσταση στην ανατολική Γούτα.
«Υπεύθυνοι είναι όσοι στηρίζουν τους τρομοκράτες», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Ούτε η Ρωσία, ούτε η Συρία, ούτε το Ιράν είναι μεταξύ των κρατών αυτών, καθώς διεξάγουν πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών στη Συρία».
«13 νοσοκομεία βομβαρδίστηκαν»
Την ίδια στιγμή όπως ανακοίνωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε διάστημα τριών ημερών βομβαρδίστηκαν 13 νοσοκομεία στα οποία δραστηριοποιούνται στην ανατολική Γούτα.
Τα 13 αυτά νοσοκομεία και κλινικές στα οποία δραστηριοποιείται η οργάνωση “έχουν χτυπηθεί, υποστεί ζημιές ή καταστραφεί τις τρεις τελευταίες ημέρες”, διευκρινίζει η μκο σε ανακοίνωσή της.
Η MSF εκφράζει εξάλλου μεγάλη ανησυχία όσον αφορά τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Γούτα. Μολονότι στις 18 Φεβρουαρίου αυτός ανερχόταν από την αρχή της χρονιάς σε 1.600 τραυματίες και σε περισσότερους από 180 νεκρούς στα νοσοκομεία στα οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της η οργάνωση, μέσα σε “μόλις 2,5 ημέρες” (μεταξύ της 18ης και της 21ης Φεβρουαρίου) οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν “τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.285 ανθρώπων και τον θάνατο 237”, επισημαίνει.
“Αυτός είναι μόνον ένας μερικός απολογισμός του αντίκτυπου των βομβαρδισμών, καθώς δεν περιλαμβάνει τα νοσηλευτικά ιδρύματα στα οποία δεν δραστηριοποιείται η MSF και επίσης ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ώρα την ώρα”, σημειώνει επίσης η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.
“Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν επειγόντως από τη συριακή κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους στην σύγκρουση (…) να διαθέσουν αμέσως το ιατρικό υλικό που χρειάζονται οι νοσηλευτικές δομές για να σωθούν ζωές”, προσθέτει και επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τους εμπολέμους να αφήσουν έξω από την σύγκρουση το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς.