Την ιστορία μού τη διηγήθηκε ένας νέος επιχειρηματίας ο οποίος θέλει να προχωρήσει σε μία επένδυση μέσω ΕΣΠΑ. Τη μεταφέρω διά της στήλης στον Αλέξη Χαρίτση, αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης. Ο νέος επιχειρηματίας έχει ένα κομπόδεμα στην άκρη, πήγε στην τράπεζα για να ζητήσει δάνειο ώστε, μαζί με την επιχορήγηση, να καλυφθεί ο προϋπολογισμός του έργου. Ο υπάλληλος της τράπεζας του ζήτησε πρώτα απ’ όλα τον ΑΦΜ της εταιρείας, στον οποίο θα εκδοθεί το δάνειο. Η απάντηση του επιχειρηματία ήταν ότι με βάση την προκήρυξη του προγράμματος θα πρέπει να συστήσει μία νέα εταιρεία. Το γραφείο που ανέλαβε τον φάκελο, του είχε υποδείξει ότι αυτό θα γίνει –για λόγους κόστους –αφότου εγκριθεί το επενδυτικό πλάνο.
Πρακτικό αποτέλεσμα: η τράπεζα δεν μπορεί να χορηγήσει δάνειο σε μια εταιρεία η οποία ακόμα δεν υπάρχει. Την επιλογή της ενίσχυσης σε υπό σύσταση εταιρείες δίνει όμως η προκήρυξη του ΕΣΠΑ.
800 αυτοκόλλητες ταινίες για λουκέτα
Αγριες διαθέσεις έχει φέτος η Εφορία. Εκτός από το τσουνάμι δεσμεύσεων και κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων στους οφειλέτες, προετοιμάζεται και για τα λουκέτα που θα αρχίσει να μοιράζει στις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις. Και δεν θα είναι λίγα. Οκτακόσιες αυτοκόλλητες ταινίες για να σφραγίσει ισάριθμα καταστήματα και επιχειρήσεις που θα εντοπίσει να φοροδιαφεύγουν αναζητά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Για να προμηθευτεί μάλιστα τις 800 ταινίες κάνει διαγωνισμό προκειμένου να έχει την πιο οικονομική προσφορά. Το κόστος για την προμήθεια των αυτοκόλλητων ταινιών θα ανέλθει σε 3.671 ευρώ. Δηλαδή η κάθε ταινία θα κοστίζει λιγότερο από 5 ευρώ. Οι αυτοκόλλητες ταινίες θα φέρουν προεκτυπωμένο το λογότυπο της ΑΑΔΕ και στο κέντρο με κεφαλαία κόκκινα γράμματα θα φέρουν στα ελληνικά και αγγλικά τη φράση «ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ –OPERATION SUSPENDED DUE TO TAX VIOLATIONS».
Και τι θα γίνει αν τα λουκέτα είναι παραπάνω και η ΑΑΔΕ ξεμείνει από αυτοκόλλητες ταινίες; Πώς θα σφραγίσει τις επιχειρήσεις; Στην Καραγιώργη Σερβίας το έχουν προβλέψει και αυτό. Σύμφωνα με την προκήρυξη, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να προχωρήσει σε προμήθεια μεγαλύτερης ποσότητας αυτοκόλλητων ταινιών. Ετσι δεν θα ξεμείνει ποτέ…
Ασύμφορος ο πλειστηριασμός…
Οι πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν περάσει πλέον στην ηλεκτρονική εποχή. Στο παιχνίδι ετοιμάζεται να μπει από την Πρωτομαγιά και η Εφορία, η οποία θα βγάζει στο σφυρί τα ακίνητα των οφειλετών της για να εισπράξει τα χρέη.
Τι γίνεται όμως αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον και δεν βρεθούν πλειοδότες για τα ακίνητα που θα εκποιηθούν; Στην περίπτωση αυτή τα ακίνητα θα περάσουν στα χέρια του Δημοσίου. Τα πράγματα μπορεί να φαίνονται απλά αλλά δεν είναι τόσο. Το Δημόσιο από τη στιγμή που θα πάρει το ακίνητο θα κληθεί να πληρώσει και τους πρώτους δανειστές, που μπορεί να είναι κάποια ΔΟΥ ή τράπεζα. Δηλαδή θα βρεθεί διπλά ζημιωμένο αφού και τα ακίνητα θα του μείνουν και θα πρέπει να πληρώσει τους πιστωτές. Αυτό συνέβη πρόσφατα όταν βγήκαν στον πλειστηριασμό τα ακίνητα εταιρείας στη Βέροια λόγω οφειλών ύψους 102.837 ευρώ. Πλειοδότης δεν βρέθηκε. Τα ακίνητα θα έπρεπε να περάσουν στο Δημόσιο. Ομως αμέσως μετά τον πλειστηριασμό αναγγέλθηκαν απαιτήσεις από τη ΔΟΥ Κοζάνης, την Εθνική Τράπεζα και το Τελωνείο Βέροιας. Το Δημόσιο κλήθηκε να πληρώσει 145.096 ευρώ στους πρώτους τη τάξει δανειστές. Ούτε σκέψη αλλά ούτε ρευστό για κάτι τέτοιο. Τη λύση έδωσε ο Γιώργος Πιτσιλής που αποφάσισε να μην εγκρίνει την κατακύρωση των πλειστηριασθέντων ακινήτων στο Δημόσιο.
Διαίρει και βασίλευε
Τη σύμπνοια του εμπορικού κόσμου ζητά το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας για να μπορέσει να υποστηρίξει ενδεχόμενες αλλαγές αναφορικά με το εμπόριο. Τουλάχιστον έτσι λέει. Αλλά πού να τη βρει;
Μικροί και μεγάλοι συνεχίζουν να είναι στα μαχαίρια για Κυριακές, εκπτώσεις, προσφορές και η συναίνεση μάλλον αποτελεί όνειρο απατηλό. Μάλιστα ορισμένοι δύσπιστοι εκτιμούν ότι έχοντας αυτό το δεδομένο το αρμόδιο υπουργείο προχωρά στις αλλαγές που απαιτούν οι θεσμοί, καθώς όσο οι έμποροι θα σφάζονται μεταξύ τους, το πεδίο είναι ελεύθερο και για ακόμα «γενναιότερες» παρεμβάσεις.