Το φαινόμενο Airbnb, η ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, αλλά και η χρυσή βίζα δεν έχουν αλλάξει μόνο τον χάρτη της κτηματαγοράς.
Εχουν αντίκτυπο στο χρηματιστήριο των ενοικίων, ενώ αποτελούν βαρόμετρο και για τις νέες αντικειμενικές αξίες που σχεδιάζονται, όπως διαπιστώνουν οι εκτιμητές ακινήτων που έχουν αναλάβει να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα.
Τουλάχιστον δέκα περιοχές –συνοικίες της Αθήνας –πήραν τα πάνω τους την τελευταία διετία. Μαζί και οι τιμές των ακινήτων. Διαμερίσματα και παλιές μονοκατοικίες που βρίσκονταν για χρόνια στα αζήτητα μέσα σε λίγους μήνες έγιναν περιζήτητα ακίνητα.
Σε αρκετές περιοχές της καρδιάς της Αθήνας καταγράφονται τους τελευταίους μήνες ελαφρώς ανοδικές τάσεις στις τιμές των ακινήτων, και ιδιαίτερα στο Κουκάκι, το Μετς, τα Πετράλωνα, στου Ψυρή, στον Κεραμεικό, στο Μεταξουργείο.
Η χρυσή βίζα που κυνηγούν στην Ελλάδα Κινέζοι, Ρώσοι, Τούρκοι και Αιγύπτιοι πληρώνοντας τουλάχιστον 250.000 ευρώ για την απόκτηση κατοικίας έχει ζεστάνει την κτηματαγορά των νότιων προαστίων, σε Παλαιό Φάληρο, Αλιμο, Ελληνικό και Γλυφάδα.
Οι Κινέζοι δεν αγοράζουν μόνο ολόκληρες πολυκατοικίες, αλλά κάνουν και το επόμενο βήμα. Εχουν διεισδύσει και στον κλάδο της οικοδομής. Συστήνουν οι ίδιοι εταιρείες για την κατασκευή πολυκατοικιών ή μονοκατοικιών και στη συνέχεια πωλούν τα ακίνητα στους συμπατριώτες τους που θέλουν να αποκτήσουν τη χρυσή βίζα, λαμβάνοντας μόνιμη άδεια διαμονής που ανανεώνεται κάθε πέντε έτη.
Ομως η μεγαλύτερη κινητικότητα στις τιμές των ακινήτων καταγράφεται στην καρδιά της Αθήνας. Οπως μας λένε μεσίτες, στο Μετς, και συγκεκριμένα στην περιοχή γύρω από το Καλλιμάρμαρο, οι εμπορικές τιμές ξεπερνούν ακόμη και τα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το ίδιο συμβαίνει και στα Πετράλωνα και το Κουκάκι, με τις τιμές πώλησης των ακινήτων να υπερβαίνουν τα 1.750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Οι εμπορικές αξίες μπορεί να μην είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι έχουν μια ανοδική τάση, σε μια αγορά ακινήτων που τα τελευταία χρόνια έχει καταρρεύσει, θεωρείται σημαντικό.
Πολλοί υποψήφιοι αγοραστές – επενδυτές έχουν βάλει στο μάτι ένα ή περισσότερα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας με την προοπτική να τα ανακαινίσουν και να τα νοικιάσουν μέσα από κάποια από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Αλλωστε, το έξτρα εισόδημα που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης που νοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb ή μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι, αφού κατά μέσο όρο ξεπερνά τα 500-600 ευρώ τον μήνα.
Οι ενεργές αγγελίες για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μόνο στην Αθήνα είναι σήμερα περισσότερες από 6.500, όταν πριν από σχεδόν έναν χρόνο ο αριθμός τους μόλις και ξεπερνούσε τις 2.500. Σύμφωνα μάλιστα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, στην αγορά δραστηριοποιούνται περισσότερες από 50 αντίστοιχες με την Airbnb πλατφόρμες, ανεβάζοντας τις προς βραχυχρόνια μίσθωση κατοικίες στην πρωτεύουσα σε περισσότερες από 12.000.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το ενδιαφέρον των νέων αγοραστών στρέφεται σε μικρά διαμερίσματα, όχι άνω των 75 τετραγωνικών, που είναι ιδανικά προς ενοικίαση στο Airbnb. Περιζήτητα, όπως λένε οι κτηματομεσίτες, είναι γκαρσονιέρες και δυάρια που βρίσκονται κοντά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας καθώς και σε περιοχές όπου υπάρχουν σταθμοί μετρό ή μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα ή είναι κοντά σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ.