Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης την περίοδο 2021-2027, που έχει αναδειχθεί σε φλέγον ζήτημα τώρα που ετοιμάζεται να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ και να σταματήσει να πληρώνει εισφορές, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης των ευρωπαίων ηγετών στην ανεπίσημη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες χθες. Εκεί έπεσε στο τραπέζι ακόμη το πώς θα γίνεται στο μέλλον η εκλογή του προέδρου της Κομισιόν αλλά και τι θα γίνει με τις έδρες που κατέχει σήμερα η Βρετανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα ένα από τα σενάρια είναι η κατάργηση του άτυπου Eurogroup και η επί της ουσίας απορρόφησή του απο το ΕΚΟΦΙΝ. Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και οι πλούσιες χώρες θέλουν να συνδέσουν τις κοινοτικές χρηματοδότησεις τόσο με την ύπαρξη κράτους δικαίου όσο και με το Προσφυγικό.
Με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα δημιουργηθεί μαύρη τρύπα περίπου 12 δισ. ευρώ τον χρόνο στον προϋπολογισμό. Η Βρετανία έχει συμφωνήσει ότι θα καταβάλει το ποσό που της αναλογεί ετησίως έως το 2020. Το Brexit αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί επίσημα έως τα τέλη Μαρτίου του 2019.
Προσερχόμενος στη σύνοδο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι το θέμα του προϋπολογισμού είναι πολύ σημαντικό, αφού θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα αυξήσουν οι χώρες-μέλη τις εισφορές τους ή εάν θα μειωθούν συνολικά οι δαπάνες. Ο Γιούνκερ δήλωσε ανήσυχος ότι το θέμα μπορεί να προκαλέσει νέες διχόνοιες μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ειδικά μεταξύ Δύσης και Ανατολής, εκφράζοντας την ανησυχία του με τη φράση: «Δεν θέλω νέες διαφορές στην Ευρώπη. Εχουμε ήδη αρκετές».
Η Κομισιόν θέλει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός στο 1,1% έως 1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ από 1% σήμερα και να καλυφθεί η μαύρη τρύπα που αφήνει η Βρετανία με μείγμα περικοπών δαπανών και εξεύρεση νέων πηγών εσόδων. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε εξέφρασε ξανά την άποψη ότι η χώρα του πληρώνει ήδη αρκετά για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ότι θα πρέπει να αλλάξει το πού διοχετεύονται τα χρήματα και όχι να αυξηθούν οι εισφορές των χωρών. Συγκεκριμένα ζήτησε να μπουν προτεραιότητες και να διατεθούν κονδύλια για διαρθρωτικά ταμεία και ταμεία συνοχής αναλογικά με το πόσες μεταρρυθμίσεις εφαρμόζει η κάθε χώρα. Την αύξηση του προϋπολογισμού απέρριψαν επίσης η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία. Η Φινλανδία και το Βέλγιο είναι παραδοσιακά της άποψης να εκσυγχρονιστεί και όχι να αυξηθεί ο προϋπολογισμός.
Πάντως Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ήταν θετικές στο να αυξηθούν τα κονδύλια. Ηθελαν όμως να συνδεθούν οι εισφορές στην ΕΕ ειδικά για τις φτωχότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με τον αριθμό των μεταναστών που υποδέχονται. Ωστόσο χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία αρνούνται να δεχτούν πιο πολλούς μετανάστες ενώ παράλληλα κατηγορούνται από τις πλουσιότερες χώρες ότι παραβιάζουν ορισμένα δικαιώματα των πολιτών και της δικαστικής εξουσίας.