Στις 29 Δεκεμβρίου του 2015 η 4χρονη Μελίνα έχασε τη ζωή της εξαιτίας επιπλοκών έπειτα από μια επέμβαση ρουτίνας (κρεατάκια). Επί 26 μήνες οι γονείς της ζητούσαν επιτακτικά εξηγήσεις, χωρίς αποτέλεσμα. Υπό το πρίσμα αυτό, ίσως μία από τις πλέον σημαντικές αποκαλύψεις που έφερε στο φως το σκάνδαλο Novartis είναι τα αίτια και η απόδοση ευθυνών για τον θάνατο του παιδιού.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης έκλεισε την ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή αφήνοντας αιχμές για σκανδαλώδη συγκάλυψη των σχετικών πορισμάτων και μεθοδευμένες ενέργειες ώστε να καθυστερήσει η κρίση των υπευθύνων. Ο ίδιος, δε, δεν παρέλειψε να αναδείξει ως «ακανθώδη λεπτομέρεια» τη συγγένεια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με την αναισθησιολόγο του Bενιζέλειου Νοσοκομείου στην Κρήτη Νεκταρία Πολάκη, η οποία ήταν ανάμεσα στους γιατρούς που διενήργησαν τη μοιραία για το μικρό κορίτσι επέμβαση.
Στα πορίσματα που κατέθεσε το ίδιο βράδυ στη Γραμματεία της Βουλής ο Αδωνις Γεωργιάδης, αποκαλύπτεται ότι οι κατηγορίες για την αναισθησιολόγο είναι βαριές. Ειδικότερα, στη Νεκταρία Πολάκη καταλογίζεται «βαριά ιατρική αμέλεια» για «παρεκκλίσεις από την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων για την ανάταξη του βρογχόσπασμου, καθόσον δεν χορηγήθηκαν βρογχοδιασταλτικά, και για τη μη ορθή χρήση της αδρεναλίνης όσον αφορά την οδό (ενδοφλέβια) και τη χορηγούμενη δοσολογία».
Η έκθεση του ΣΕΥΥΠ
Εντύπωση, δε, προκαλεί ότι η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) αμφισβητεί τα συμπεράσματα σχετικών ΕΔΕ, στα οποία γινόταν λόγος για τυχόν κακή συνεργασία μεταξύ του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Ειδικότερα, αρχικά είχε γίνει αναφορά περί χορήγησης επιπλέον δόσεων αδρεναλίνης και ατροπίνης στο παιδί, «δίχως την οφειλόμενη έγκαιρη ενημέρωση» της αναισθησιολόγου.
Το θέμα είχε άλλωστε αναδείξει τον Δεκέμβριο του 2016 και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καταγγέλλοντας τότε ότι στο κέντρο του κάδρου των ευθυνών τοποθετούν μια νοσηλεύτρια.
Οι επιθεωρητές ωστόσο σημειώνουν σχετικά με τις αναφερόμενες παρεκκλίσεις της νοσηλεύτριας καθώς και μιας καρδιολόγου ότι «δεν επαληθεύονται από τις ένορκες καταθέσεις των παρευρισκομένων, αλλά ούτε και από τα έντυπα του φακέλου της υπόθεσης και τα λοιπά συγκεντρωθέντα στοιχεία». Αντιθέτως, εντοπίζουν πλημμελή ενημέρωση των ιατρικών εντύπων αλλά και σοβαρά κενά στον προεγχειρητικό έλεγχο.
Αυτό που προτείνουν είναι η περιοδική εκπαίδευση των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου που χορηγούν αναισθησία σε παιδιατρικούς ασθενείς «ώστε να επικαιροποιούνται οι γνώσεις τους όχι μόνο επί της χορήγησης αναισθησίας αλλά και επί της αντιμετώπισης τυχόν επιπλοκών». Σημειώνεται ότι η σύσταση των επιθεωρητών είναι αποτέλεσμα του κενού που εντόπισαν σχετικά με την τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών της παιδιατρικής αναισθησίας.
Βεβαρημένο παρελθόν
Υπενθυμίζεται ότι ο άδικος θάνατος της μικρής Μελίνας έφερε στην επιφάνεια και το βεβαρημένο πειθαρχικό ιστορικό της Νεκταρίας Πολάκη. Το 2015 είχε διαπράξει –όπως άλλωστε είχε και η ίδια εν συνεχεία ομολογήσει –την υπεξαίρεση οπιοειδών σκευασμάτων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).
Εντούτοις, έναν χρόνο μετά, και ενόσω ελεγχόταν παράλληλα για τις μοιραίες επιπλοκές που αφαίρεσαν τη ζωή της μικρής Μελίνας, το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο ιατρών ΕΣΥ καταλήγει σε μια απόφαση – χάδι. Ειδικότερα, επέβαλε την ποινή προστίμου αποδοχών ενός μηνός για το πειθαρχικό παράπτωμα «απρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας συμπεριφοράς υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας».