Η γνώση των ιστορικών γεγονότων, μαζί φυσικά με την αποτίμησή τους, είναι απαραίτητος οδηγός για την ανάγνωση του παρόντος. Είναι, στην ουσία, το μοναδικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή του ένα έθνος για να χαράζει την πορεία του αποφεύγοντας τις κακοτοπιές, τους κινδύνους και τα σφάλματα του παρελθόντος.
Τα όσα αποκαλυπτικά παραθέτει σήμερα στα «ΝΕΑ» για τα γεγονότα των Ιμίων ένας πρωταγωνιστής εκείνων των δύσκολων ωρών, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος, αποτελούν ιστορική γνώση. Η οποία, υπό το φως του τελευταίου επεισοδίου στις δύο βραχονησίδες αλλά και των γενικότερων εξελίξεων στην περιοχή, αποδεικνύεται εξαιρετικά διδακτική και χρήσιμη για τους σημερινούς κυβερνώντες.
Το βασικό δίδαγμα είναι ότι οι κρίσεις στις σχέσεις δεν λύνονται με ασκήσεις επί χάρτου. Πολύ περισσότερο, δεν λύνονται με υπουργούς ενδεδυμένους στολές παραλλαγής, με λεονταρισμούς, κούφια συνθήματα και πατριδοκαπηλία. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα σόου, οι επιδείξεις και τα μασκαρέματα δεν προσφέρουν τίποτε απολύτως. Και βεβαίως δεν αποτελούν μονάδες μέτρησης των πραγματικών μεγεθών.
Τα πραγματικά μεγέθη, πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά, μετρώνται με άλλα λόγια επιτόπου. Την ώρα της κρίσης, την ώρα που καίει η φωτιά. Είναι η ώρα που λαμβάνονται δύσκολες αποφάσεις και κρίνονται ηγέτες. Για την ψυχραιμία τους στον χειρισμό της κρίσης, την ικανότητά τους να διευθύνουν, την ταχύτητά τους στην επιλογή των ενδεδειγμένων ενεργειών. Για όλα αυτά τα χαρίσματα που απαιτούνται σε μια γειτονιά όπου εύκολα ανάβει το φιτίλι και δύσκολα σβήνουν ακόμη και οι μικρότερες εστίες πυρκαγιάς.