Οι διαρροές από κυβερνητικούς διαύλους ότι το αποκριάτικο τριήμερο του Αλέξη Τσίπρα στην Σκύρο ήταν οικογενειακό κρίθηκαν επιβεβλημένες –την ώρα που οι αναρτήσεις για το πρωθυπουργικό πρόγραμμα σε στρατιωτικές μονάδες του νησιού υπό τη συνοδεία του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου άρχισαν να κατακλύζουν τις ιστοσελίδες. Οι ώρες του Τσίπρα με τον Καμμένο ήταν οι μοναδικές που πέρασε ο Πρωθυπουργός στη Σκύρο εντός πρωτοκόλλου και αποτέλεσαν επιδίωξη, σχεδόν αίτημα, του υπουργού Αμυνας στο οποίο ανταποκρίθηκε το Μαξίμου. Περισσότερο για να κρύψουν παρά για να διαλύσουν τα σύννεφα που έχουν δημιουργηθεί στη σχέση των εταίρων του κυβερνητικού συνεταιρισμού, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη με εικόνα του παρασκηνίου των τελευταίων ημερών. Ηταν η πολιτική ανάγκη που έστειλε και τον Καμμένο στο νησί καθώς τις επόμενες ημέρες θα χρειαστεί πολλαπλή θωράκιση από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου.
Σε μια συγκυρία που ο υπουργός Αμυνας θα μπορούσε να είναι κεντρικός πρωταγωνιστής δείχνει κρυμμένος στο βάθος του κάδρου. Τα νερά στην κυπριακή ΑΟΖ κοχλάζουν, αλλά μια δική του αντίδραση δεν καταγράφεται πουθενά. Ουσιαστικά δεν υπήρξε μια δική του παρέμβαση ούτε για τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό στα Ιμια –το ζήτημα για το «Πεντάγωνο» το χειρίζεται, τουλάχιστον στο επικοινωνιακό πεδίο, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας. Ακόμη και στη συζήτηση στη Βουλή για την Προανακριτική στην υπόθεση Novartis, που θα ήταν βούτυρο στο ψωμί του, ο Καμμένος εμφανίστηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας στη μία μετά τα μεσάνυχτα. Πίσω από τον ακατάληπτο σε πολλά σημεία λόγο του, ακόμη και στα κυβερνητικά έδρανα διέκριναν στοιχεία μιας υπουργικής απολογίας. Ο Καμμένος φάνηκε να προετοιμάζεται.
Η δημόσια συζήτηση στην ίδια αίθουσα για την υπόθεση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία είναι πλέον μια αναπόφευκτη εξέλιξη –και πολιτικά ιδιαίτερα προβληματική σε μια περίοδο με ανοικτά όλα τα εθνικά θέματα. Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας οι βουλευτές της ΝΔ θα υπογράψουν το αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και η διαδικασία, τουλάχιστον στο πλαίσιο ενός σκληρού κοινοβουλευτικού ελέγχου, θα προχωρήσει. Ο Καμμένος αναγκαστικά θα δώσει εξηγήσεις –είτε ανέβει κατακόκκινος στο βήμα είτε επιλέξει να στείλει υπόμνημα. Στο Μαξίμου αναζητούν τη δική τους γραμμή άμυνας όπως και τα στελέχη που θα κληθούν να αναλάβουν το βάρος της υπεράσπισης του υπουργού. Μια δυστοκία που μεταφέρουν όσοι παρακολουθούν στενά την υπόθεση συνοδεύεται από το επιχείρημα ότι έως την ώρα που μίλησε ο ταλαιπωρημένος ταξίαρχος οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ αγνοούσαν παντελώς τις διαστάσεις της υπόθεσης και πολύ περισσότερο τη μεσολάβηση του μεσάζοντα που μπαινόβγαινε στο «Πεντάγωνο». Για τα περίεργα πληρεξούσια στον επιχειρηματία από το Κιλκίς, τη σπουδή να υπογραφεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που προβάλλεται ως διακρατική συμφωνία, αλλά και τις προειδοποιήσεις της πρεσβείας στο Ριάντ που αγνοήθηκαν θα χρειαστούν πειστικές απαντήσεις –αν πρέπει να αποκλειστεί από τη Βουλή ο δρόμος του ποινικού ελέγχου.
Αντί για τα αραβικά μυστήρια, ο υπουργός Αμυνας δεν αποκλείεται να προτάξει τον ρόλο του προέδρου των ΑΝΕΛ και να μιλήσει για το Σκοπιανό. Ως αντιπερισπασμός θα είχε ενδιαφέρον εάν ενθουσίαζε το Μαξίμου κάθε αναφορά του Καμμένου κατά της συμφωνίας που ετοιμάζει ο Τσίπρας με τον Ζάεφ. Ετσι κι αλλιώς, το χρονοδιάγραμμα του Πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας είναι διαφορετικό: Η «δεκαετία και βάλε» που βλέπει ο Καμμένος για λύση προαναγγέλλει την αποτυχία της προσπάθειας Τσίπρα. Το «εμπόριο πατριωτισμού» είναι μια άλλη παράμετρος που προκαλεί δυσανεξία στην Κουμουνδούρου. Οι αποφάσεις, ωστόσο, έχουν ληφθεί, καθώς σε αυτή τη φάση οι δύο εταίροι είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν δεμένοι: ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το αίτημα για την Εξεταστική για να μπει, προσώρας, η υπόθεση των βλημάτων της Αραβίας στο αρχείο. Ισως είναι το τελευταίο δώρο του Τσίπρα στον Καμμένο.