Τη λένε Εμα Γκονζάλεζ. Μέχρι πρόσφατα ήταν μία απλή 17χρονη μαθήτρια. Στις 14 Φεβρουαρίου όλα άλλαξαν. Ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ εισέβαλε οπλισμένος στο σχολείο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στη Φλόριντα και σκόρπισε τον θάνατο. Τρεις ημέρες αργότερα, η Γκονζάλεζ μετατράπηκε σε σύμβολο μιας γενιάς που αντιστέκεται. Εκατοντάδες μαθητές, καθηγητές και κάτοικοι της περιοχής φώναζαν ρυθμικά συνθήματα κατά της οπλοκατοχής, ενώ εκείνη βρισκόταν πίσω από το μικρόφωνο. Η συγκέντρωση δεν είχε τόνο πένθιμο, όπως συμβαίνει συνήθως. Τη χαρακτήριζε οργή και αποφασιστικότητα. Η μικροκαμωμένη Εμα Γκονζάλεζ ίσα που φαινόταν πίσω από το πόντιουμ. Ακουγόταν όμως η φωνή της που ξεχείλιζε από αγανάκτηση. Φαίνονταν τα μάτια της που κάθε λίγο σκούπιζε με τρόπο αποφασιστικό.
«Λένε ότι η αυστηροποίηση των νόμων οπλοκατοχής δεν θα μειώσει τη βία. Εμείς λέμε ότι λένε μαλακίες! Λένε ότι ο καλός που κρατά όπλο μπορεί να σταματήσει τον κακό που κρατά όπλο. Εμείς λέμε ότι λένε μαλακίες! Λένε ότι τα όπλα είναι απλώς εργαλεία όπως τα μαχαίρια και όχι περισσότερο επικίνδυνα από τα αυτοκίνητα. Εμείς λέμε ότι λένε μαλακίες! Λένε ότι κανένας νόμος δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τις εκατοντάδες τραγωδίες που έχουν συμβεί. Εμείς λέμε ότι λένε μαλακίες! Λένε ότι εμείς, τα παιδιά, δεν ξέρουμε. Οτι είμαστε πολύ νέοι για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η κυβέρνηση. Εμείς λέμε ότι λένε μαλακίες!». Με αυτά τα λόγια έκλεισε τη διάρκειας περίπου δέκα λεπτών ομιλία της η Γκονζάλεζ, με το πλήθος να επαναλαμβάνει ενθουσιασμένο τα λόγια της.
Λίγο πριν από την επίθεση η Γκονζάλεζ παρακολουθούσε το μάθημα Δημόσιας Διοίκησης και ο καθηγητής τούς εξηγούσε τον ρόλο που παίζουν τα λόμπι στην αμερικανική πολιτική. Τους έλεγε ότι οι ομάδες πίεσης χρησιμοποιούν τις δωρεές για να αναγκάζουν τους πολιτικούς να υποστηρίζουν τα συμφέροντά τους. Εκείνη τη στιγμή, η Γκονζάλεζ σκέφτηκε ότι η οργάνωση που υποστηρίζει εκείνη είναι οικολογική και της ήρθε στον νου αυτή που απεχθάνεται όσο καμία άλλη: η Εθνική Ενωση Οπλων (ΝRA).
Η Γκονζάλεζ και οι συνομήλικοί της δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας να έρθει η σειρά τους. Το κίνημα #NeverAgain (#ΠοτέΞανά) που ίδρυσαν με στόχο να εμποδίσουν ανθρώπους που πάσχουν από ψυχικές νόσους να έχουν πρόσβαση σε όπλα θα διοργανώσει μία μεγάλη πορεία στις 24 Μαρτίου στην Ουάσιγκτον με τίτλο Πορεία για τη Ζωή μας (March for our Lives). Στο πλευρό τους το ζεύγος Κλούνι, η Οπρα Γουίνφρεϊ και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ που έσπευσαν να δωρήσουν από 500.000 δολάρια. Η Γκονζάλεζ αιφνιδιάστηκε από τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις που προκάλεσε η ομιλία της, όπως εκμυστηρεύθηκε στους «New York Times». «Πριν από λίγο μιλούσα στο τηλέφωνο με την Ντέμι Λοβάτο» είπε αναφερόμενη στη γνωστή αμερικανίδα τραγουδίστρια και συνέχισε: «Αυτό υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα συνέβαινε ποτέ!».
Το θάρρος να υψώσει τη φωνή της, όπως επεσήμανε, της έδωσαν εν μέρει άνθρωποι του περιβάλλοντός της, ειδικά όσοι δεν νιώθουν άνετα να μιλούν δημοσίως. «Αυτή η εκστρατεία είναι τώρα όλη μου η ζωή. Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να σταματήσει» είπε.
«Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει πώς αισθανόμαστε, τι περάσαμε. Αλλιώς δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν για ποιον λόγο κάνουμε αυτό τον αγώνα» εξήγησε, ενώ επεσήμανε ότι οι μαθητές έχουν επικριθεί από κάποιους που πιστεύουν ότι δεν δίνουν στον εαυτό τους τον χρόνο να πενθήσει. Εκείνη απαντά: «Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εγώ πρέπει να πενθήσω».
Το πιο ανησυχητικό για τη γενιά της Γκονζάλεζ είναι η εξοικείωσή της με τέτοιου είδους επιθέσεις. Οι έφηβοι στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια ζουν καθημερινά με τον φόβο να βρεθούν υπό την απειλή όπλου στον χώρο όπου θα έπρεπε να νιώθουν ασφαλείς: το σχολείο. Η διδακτέα ύλη έχει προσαρμοστεί αναλόγως. Για παράδειγμα, στο μάθημα μαγειρικής δεν μαθαίνουν μόνο να χρησιμοποιούν το μίξερ για να φτιάχνουν ζύμη για κέικ, αλλά και πώς να το πετούν σε κάποιον εισβολέα για να αμυνθούν. Διδάσκονται ότι σε περίπτωση επίθεσης πρέπει να τρέξουν να σωθούν, αφήνοντας πίσω συμμαθητές τους που έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με τις οδηγίες, είναι αρμοδιότητα των καθηγητών να βοηθήσουν τους τραυματίες.
Και ενώ οι μαθητές ζητούν τον περιορισμό της οπλοκατοχής, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τα μέλη της NRA πατριώτες και πρότεινε ως λύση για το πρόβλημα να οπλοφορούν οι καθηγητές.
«Πολύ θα ήθελα να ρωτήσω τον Τραμπ πόσα χρήματα έλαβε από την NRA. Αλλά να σας πω κάτι, δεν χρειάζεται να τον ρωτήσω! Ξέρω: 30.000.000 δολάρια!» είπε σαρκαστικά η Γκονζάλεζ, ενώ το πλήθος ζητωκραύγαζε. «Αν τα διαιρέσουμε με τον αριθμό των θυμάτων ενόπλων επιθέσεων στις ΗΠΑ το 2018, αναλογούν 5.800 δολάρια στο κάθε θύμα. Τόσο κοστίζουν αυτοί οι άνθρωποι για σένα, Τραμπ;», απαίτησε να μάθει, ενώ απευθυνόμενη στους πολιτικούς που λαμβάνουν δωρεές από την NRA, έθεσε το εξής δίλημμα: «Εάν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στην εκστρατεία σας ή εμάς, τι θα κάνατε; Και εάν τελικά διαλέξετε εμάς, θα κάνετε επιτέλους κάτι για να μας δείξετε ότι στηρίζετε αυτή την επιλογή;».