Ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στα δυτικά Βαλκάνια –σε Αλβανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο –ξεκινά αύριο από τα Σκόπια. Η επιλογή του επικεφαλής της Κομισιόν δεν είναι τυχαία. Ολο και περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι το τελευταίο διάστημα μιλούν για την προοπτική εισόδου της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τάσσονται υπέρ της επίλυσης της διαφοράς με τη χώρα μας, αυξάνοντας ταυτόχρονα την πίεση και στις δύο πλευρές για μια συμφωνία.
Ο Γιούνκερ θα συνοδεύεται στα Σκόπια από την ύπατη εκπρόσωπο για θέματα Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Ο τελευταίος, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, εξέφρασε την πεποίθηση πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ σύντομα, πολύ πιθανόν μέχρι το καλοκαίρι» θα συστήσειτην έναρξη διαπραγματεύσεωνμε ΠΓΔΜ και Αλβανία. Αλλά και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντησή της στο Βερολίνο με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόρα Ζάεφ εξέφρασε ανοικτά την επιθυμία της να βρεθεί σύντομα μια λύση ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια και παρότρυνε τα δύο διαπραγματευόμενα μέρη να κάνουν τα βήματα που είναι αναγκαία. Πρόσθεσε δε, με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση, ότι «τα τελευταία δέκα χρόνια, μια λύση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο τώρα». Τα μηνύματα των Ευρωπαίων για αλλαγή του κλίματος στα Βαλκάνια είναι ηχηρότερα από ποτέ.
ΞΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία είναι αυτή που επιθυμεί διακαώς να έχει θετική κατάληξη η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς την ΕΕ, αλλά και για να πετύχει το καλοκαίρι την είσοδό της στο ΝΑΤΟ, προχωρά σε κινήσεις που έχουν σε αυτή τη φάση περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα. Ο Ζόραν Ζάεφ είχε δεσμευθεί από τη συνάντηση στο Νταβός με τον Αλέξη Τσίπρα, πριν από έναν μήνα, πως η κυβέρνησή του θα μετονομάσει σύντομα το αεροδρόμιο και τον κύριο αυτοκινητόδρομο των Σκοπίων προκειμένου να μην παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό. Οι πρώτες αλλαγές όμως έγιναν την περασμένη εβδομάδα, παραμονές της επίσκεψης του προέδρου της Κομισιόν. Ακόμη και αν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν αντιληφθεί ότι έχει αφαιρεθεί μία πινακίδα από τις συνολικά 25 του κύριου αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων –που μέχρι πρότινος ονομαζόταν «Αλέξανδρος ο μακεδών» –είναι σίγουρο πως θα πληροφορηθεί για την… αποκαθήλωσή της και για τη μετονομασία του αυτοκινητόδρομου, που πλέον θα λέγεται «Φιλία». Οπωσδήποτε θα μάθει ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποφάσισε να αλλάξει και το όνομα του αεροδρομίου, αλλά και πως την περασμένη Πέμπτη ένα μεγάλο άγαλμα στο κέντρο των Σκοπίων που παρέπεμπε σε αλυτρωτισμό αποτελεί παρελθόν. Στο παιχνίδι των εντυπώσεων μπήκαν μάλιστα και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, που μεταδίδουν τα τελευταία 24ωρα συνεχώς εικόνες και εκτενή ρεπορτάζ για την αποκαθήλωση του αγάλματος, αλλά και για την αντικατάσταση των πινακίδων στον αυτοκινητόδρομο.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΤΖΙΑ. Πάντως, στο ουσιαστικό πεδίο, των απευθείας διπλωματικών επαφών των δύο χωρών, πολλά αναμένεται να κριθούν από την τρίτη συνάντηση που θα έχουν σύντομα, όπως όλα δείχνουν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να μεταβεί στα Σκόπια το πιθανότερο στις αρχές Μαρτίου –μολονότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία –προκειμένου να παραδώσει στην ΠΓΔΜ το προσχέδιο συμφώνου. Η ελληνική κυβέρνηση διαπιστώνει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη κινητικότητα και από τους Ευρωπαίους στο θέμα της διαφοράς της με τα Σκόπια, αλλά προς το παρόν κρατάει χαμηλούς τόνους για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων. Τις τελευταίες ημέρες δε η ελληνική πλευρά διαμηνύει σταθερά στην ΠΓΔΜ πως μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη λύσης είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος.