Η κινητικότητα στη Βαλκανική ενεργοποιεί τις Βρυξέλλες που ανοίγουν την ευρωπαϊκή πόρτα σε Αλβανία και ΠΓΔΜ με στόχο να στηρίξουν τα βήματα προσέγγισης που κάνουν οι δύο χώρες και με την Ελλάδα. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η πρόθεση της Κομισιόν να εκκινήσει διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα και στη διαπραγμάτευση των Σκοπίων με την Ελλάδα.
Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν δήλωσε χθες πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στα κράτη-μέλη σύντομα, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο με την Αλβανία όσο και με την ΠΓΔΜ». Η κίνηση συνδέεται και με την επίσκεψη που πραγματοποιεί μεθαύριο στα Σκόπια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο πλαίσιο περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια συνοδευόμενος από τον Γιοχάνες Χαν και την ύπατο εκπρόσωπο για θέματα Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.
ΞΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ. Την ίδια ώρα, σε κινήσεις καλής θέλησης προχωρούν και σε Αθήνα και Σκόπια, καθώς οι δύο πλευρές εντείνουν τις διαπραγματευτικές τους προσπάθειες για την επίλυση του ονοματολογικού. Η δημοτική αρχή των Σκοπίων απομάκρυνε χθες τα ξημερώματα από την Πλατεία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ένα άγαλμα που παρέπεμπε σε αλυτρωτισμό και λίγες ώρες αργότερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποιούσε στους Ευρωπαίους την πρόθεση της Ελλάδας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου.
Το άγαλμα που ξηλώθηκε ήταν αφιερωμένο στον Αντον Γιάνεφ ή Κιόσετο, στέλεχος της εθνικιστικής οργάνωσης VMRO του 19oυ αιώνα. Είχε τοποθετηθεί το 2014 στο πλαίσιο του προγράμματος «Σκόπια 2014» που υλοποιούσε η κυβέρνηση Νίκολα Γκρούεφσκι. Ωστόσο, η απόσυρση του αγάλματος έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στελέχη του εθνικιστικού κόμματος VMRO κατηγορούν την κυβέρνηση Zάεφ για πράξη βανδαλισμού και καταστροφή της «μακεδονικής ταυτότητας». Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές της εβδομάδας οι Σκοπιανοί άρχισαν να ξηλώνουν και τις πινακίδες του αυτοκινητόδρομου των Σκοπίων «Αλέξανδρος ο Μακεδών» ο οποίος μετονομάστηκε σε Δρόμο Φιλίας, καθώς και τη σήμανση του αεροδρομίου που έφερε το ίδιο όνομα και επίσης άλλαξε ταυτότητα.
Στο μεταξύ, εν αναμονή και της οριστικοποίησης του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, η Αθήνα φαίνεται να υιοθετεί μία πιο σκληρή στάση επαναλαμβάνοντας όλο και συχνότερα ότι βασική προϋπόθεση για τη λύση είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Παρόμοιο μήνυμα έστειλε χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισημαίνοντας πως για την ένταξή της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ είναι αναγκαία η αναθεώρηση του Συντάγματος.