Μπορεί η αντίστροφη μέτρηση για το ιδρυτικό Συνέδριο να μην έχει ακόμα αρχίσει, όμως ένα προς ένα τα κομμάτια του παζλ της νέας Κεντροαριστεράς αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμα άλυτα ζητήματα οργανωτικής φύσεως που πρέπει να διευθετηθούν –φαίνεται, ωστόσο, πως δεν αφορούν την προσυνεδριακή διαδικασία, η οποία έχει συμφωνηθεί και σε ανώτατο επίπεδο.
Οπως επιβεβαιώθηκε και στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, οι εκλογές συνέδρων, από τις οποίες θα προκύψει περίπου το μισό σώμα του Συνεδρίου, θα λάβουν χώρα στις 4 Μαρτίου. Από εκεί και πέρα, με τη δημοσιοποίηση και των τελικών κειμένων των επιτροπών, ξεκινάει και επισήμως ο προσυνεδριακός διάλογος, ο οποίος σκοπό θα έχει την τελική διαμόρφωση των θέσεων που θα επικυρωθούν στο Συνέδριο.
Το ιδρυτικό Συνέδριο θα αφορά καταρχήν έναν πολυκομματικό φορέα, με τις υπάρχουσες δυνάμεις να κρατούν τις αυτόνομες οργανωτικές δομές τους. Για πρώτη φορά, όμως, το σύνολο σχεδόν της προοδευτικής παράταξης θα συμφωνήσει σε κοινό όνομα και σύμβολο, τα οποία θα υπάρχουν στο ψηφοδέλτιο των επόμενων εθνικών εκλογών. Παράλληλα, στο Συνέδριο θα αναδειχθούν και τα πρώτα κοινά όργανα. Οπως αναγράφεται στο καταστατικό που συγκροτήθηκε από την επιτροπή με επικεφαλής τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, θα υπάρχει ενιαία Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά και βέβαιη τη συμμετοχή των τωρινών μελών του.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασιστούν τα μέλη παραμένει ανοιχτή. Με απώτερο σκοπό την ύπαρξη μιας συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις των μελών του Συμβουλίου, η Χαριλάου Τρικούπη φέρεται να πρότεινε εκλογή των μισών μελών και αναλογικό ορισμό των υπολοίπων, όπως έγινε και με το σώμα των συνέδρων. Αυτή η πρόταση βρήκε αντιστάσεις από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του Σταύρου Θεοδωράκη –ο πρώτος επιμένει στην εκλογή όλων των μελών και ο δεύτερος, θεωρώντας τα όργανα μεταβατικά, στον αναλογικό ορισμό τους. Το θέμα των οργάνων συζητήθηκε στα ανώτατα κλιμάκια και φάνηκε μια καταρχήν θετική διάθεση για τη θέση Θεοδωράκη, ωστόσο η απουσία Ανδρουλάκη από το τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο δείχνει επίλυση του θέματος σε κάποια επόμενη συνεδρίαση. Οι οργανωτικές διαφωνίες έχουν και συνέχεια, καθώς όλα δείχνουν πως η Σεβαστουπόλεως δεν θα συμμετάσχει ούτε στη διαδικασία της 4ης Μαρτίου, κρατώντας μόνο το ποσοστό των συνέδρων που της αναλογεί. Σύμφωνα με κεντροαριστερά στελέχη, αυτό είναι ένα ακόμα μέσο πίεσης για ορισμό των πολιτικών οργάνων που θα προκύψουν.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. Επόμενος (και ίσως σημαντικότερος) σταθμός για την ενοποίηση του κόμματος είναι οι εθνικές εκλογές. Η νέα Κεντροαριστερά θα μετρήσει εκεί, για πρώτη φορά, τις δυνάμεις της και θα μάθει να συνυπάρχει κοινοβουλευτικά, καθώς οι δύο σημερινές Κοινοβουλευτικές Ομάδες, της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, θα γίνουν μία και ενιαία. Με τα δεδομένα να αλλάζουν για τους κυρίαρχους παίκτες, η ώσμωση ανάμεσα στα σχήματα και στους φορείς θα ενταθεί, ενώ όλοι συμφωνούν πως το ποσοστό που θα λάβει στις εκλογές θα δείξει και τον δρόμο για τη συνέχεια. Με δεδομένο πως δεν θα υπάρξουν πολιτικά ατυχήματα, η μεταβατική περίοδος θα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να θέσει τα θεμέλια ενός νέου, σύγχρονου κόμματος που θα απηχεί την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ηδη, από το καταστατικό που αναμένεται να επικυρωθεί προβλέπονται ανανέωση του πολιτικού προσωπικού κατά 25%, όριο κοινοβουλευτικών θητειών και ασυμβίβαστα, καθώς και δημιουργία του e-κόμματος με δημόσια διαβούλευση. Κανείς ωστόσο δεν θα μπορεί να πει με ασφάλεια ότι το εγχείρημα θα έχει πετύχει χωρίς τη διεξαγωγή ενός δεύτερου Συνεδρίου, σε εύλογο χρονικό διάστημα από τις εκλογές, το οποίο θα σημάνει και την οριστική ενοποίηση του χώρου.