Με διαδικασίες εξπρές θέλει η κυβερνητική πλειοψηφία να τελειώσει την υπόθεση της Novartis στην Προανακριτική Επιτροπή. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση πιέζει ώστε να μην επαναληφθεί το φιάσκο α λα Παπαντωνίου, να μην επιστραφεί άρον άρον η δικογραφία στη Δικαιοσύνη και να υπάρξει έλεγχος σε βάθος προκειμένου να αποκαλυφθεί η “σκευωρία” όπως λένε που έστησε η κυβέρνηση εις βάρος των πολιτικών της αντιπάλων.

Η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η Προανακριτική Επιτροπή να έχει διάρκεια ζωής μόλις ενός μήνα, γεγονός που δείχνει τη βιασύνη και την προχειρότητα που αντιμετωπίζουν την υπόθεση διότι είναι βέβαιο πως σε τόσο σύντομο διάστημα η Επιτροπή δεν θα προλάβει να περάσει στην ουσία της υπόθεσης. “Να πάμε μέχρι τέλους και να πέσουν οι μάσκες” είναι το αίτημα που διατυπώνουν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζοντας πως θα πιέσουν με κάθε τρόπο την κυβερνητική πλειοψηφία για να προσέλθουν προς ακρόαση οι προστατευόμενοι μάρτυρες και να βγούνε οι κουκούλες. Το ΚΚΕ ήδη εξέφρασε την άποψη πως σκέφτεται να αποχωρήσει αν η κυβερνητική πλειοψηφία αποφασίσει να στήσει μια Προανακριτική προς χάριν εντυπώσεων τονίζοντας πως «δεν θα εξυπηρετήσει σκοπιμότητες ούτε θα συμμετέχει σε ένα φιάσκο».

21 ΜΕΛΗ. Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη. Δέκα μέλη θα είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από τη ΝΔ κι από ένα από τα υπόλοιπα κόμματα.

Για πρόεδρος προορίζεται ο Θοδωρής Δρίτσας και αντιπρόεδρος ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Οι Χρήστος Μαντάς, Σία Αναγνωστοπούλου, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Νίκος Ηγουμενίδης, Σπύρος Λάππας, Βασίλης Τσίρκας, Κώστας Δουζίνας και Χρήστος Καραγιαννίδης, τα υπόλοιπα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «κάρο» από τη ΝΔ θα τραβήξει ο Μάκης Βορίδης μαζί με τον Δημήτρη Σταμάτη, τον Νότη Μηταράκη και τον Γιώργο Γεωργαντά, που η συμμετοχή τους έχει «κλειδώσει» έως τώρα.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συμμετέχει ο Θανάσης Παπαθεοδώρου, από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς, από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από τους ΑΝΕΛ ο Γιώργος Λαζαρίδης και από την Ενωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης.

Μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης τα κόμματα θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους στο Προεδρείο της Βουλής για τα μέλη που θα συμμετέχουν και την επόμενη ημέρα αναμένεται να συγκληθεί η Επιτροπή. Στην πρώτη συνεδρίαση θα γίνει η εκλογή του προεδρείου και ο προγραμματισμός των εργασιών. Εκεί θα τεθεί το θέμα της διάρκειάς της, αλλά και το ζήτημα για το αν και με ποιο τρόπο θα κληθούν να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.