Το πρόβλημα της οπλοκατοχής απασχολεί τις ΗΠΑ με αλλεπάλληλες μαζικές δολοφονίες εδώ και πολλά χρόνια. Ομως τώρα οι μαθητές φαίνεται να παίρνουν δυναμικά την κατάσταση στα χέρια τους. Μαθητές που επέζησαν από τη μαζική δολοφονία στο σχολείο τους στη Φλόριντα συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ενώ έκαναν παρέμβαση και στην τοπική Βουλή στο Ταλαχάσι, ζητώντας να επιβληθούν πιο αυστηροί έλεγχοι στις πωλήσεις ημιαυτόματων. Σε πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα, οι μαθητές αρνήθηκαν να μπουν στις τάξεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ πραγματοποίησαν και πολλές διαδηλώσεις.

Εκείνο που έχει να προτείνει, ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι όχι λιγότερα αλλά… περισσότερα όπλα. Συγκεκριμένα, πρότεινε να δοθούν όπλα στους δασκάλους, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά μια πρόταση που έχει κάνει το πανίσχυρο λόμπι των όπλων, η Εθνική Ενωση Οπλων, το οποίο ήταν χρηματοδότης της προεκλογικής του εκστρατείας. Μάλιστα, την πρόταση αυτή την έκανε στη διάρκεια μιας πολύ συγκινητικής συνάντησης μέσα στον Λευκό Οίκο με τους επιζώντες μαθητές του λυκείου στο Πάρκλαντ, όπου ένοπλος σκότωσε 17 παιδιά και δασκάλους στις 14 Φεβρουαρίου. Παρών στην ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά συνάντηση ήταν και ο πατέρας μιας μαθήτριας που έχασε τη ζωή της.

«Ο Νίκολας Κάρουζ μπόρεσε να αγοράσει ένα ημιαυτόματο όπλο πριν μπορέσει να αγοράσει μπίρα» είπε ο μαθητής Λορέντσο Πράντο αναφερόμενος σε νόμο της Φλόριντα που επιτρέπει σε όσους είναι 18 ετών να αγοράσουν όπλα. «Οι νόμοι αυτής της χώρας έχουν αποτύχει» δήλωσε σε δημοσιογράφους έξω από την τοπική Βουλή, τα μέλη της οποίας εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο το ηλικιακό όριο να ανέβει στα 21, όπως ισχύει για το αλκοόλ.

Ο πρόεδρος Τραμπ όμως, θερμός υποστηρικτής της οπλοκατοχής, παρότι έδειχνε να ακούει τις μαρτυρίες των παιδιών που επέζησαν, γονέων αλλά και συγγενών θυμάτων από άλλες μαζικές δολοφονίες σε σχολεία, επέμεινε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι να εξοπλιστούν οι δάσκαλοι και να υπάρχουν ένοπλοι φρουροί στα σχολεία ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά. «Εάν έχεις έναν δάσκαλο… που γνωρίζει καλά από όπλα, μπορεί να τελειώσει η επίθεση πολύ γρήγορα» τόνισε, αναγνωρίζοντας πως η πρότασή του είναι αμφιλεγόμενη. Αλλωστε, δεν ήταν λίγοι οι παριστάμενοι που δεν έκρυψαν τη διαφωνία τους. Ο Μαρκ Μπάρντεν, ο γιος του οποίου σκοτώθηκε στη διάρκεια της επίθεσης στο δημοτικό Σάντι Χουκ του Κονέκτικατ το 2012, τόνισε πως η σύζυγός του Τζάκι, δασκάλα στο επάγγελμα, «θα σας πει ότι οι δάσκαλοι έχουν τόσο πολλές αρμοδιότητες και ευθύνες ώστε δεν μπορεί κάποιος να τους επιβάλει να έχουν και την ευθύνη χρήσης θανάσιμης βίας».

«Δεν καταλαβαίνω γιατί μπορώ ακόμα να μπω σε ένα κατάστημα και να αγοράσω ένα ισχυρό όπλο» είπε ο 18χρονος Σαμ Ζέιφ κλαίγοντας καθώς περιέγραφε τις στιγμές που άκουγε τον δολοφόνο να πυροβολεί. Ο Τραμπ έδειχνε να τον ακούει με ενδιαφέρον. Ομως οι φωτογράφοι που ζούμαραν στο χαρτί που κρατούσε στο χέρι του, με φράσεις που έπρεπε να λέει, διαπίστωσαν πως μια έγραφε: «Σας ακούω». Μα καλά; σχολίασαν στα κοινωνικά μέσα. Επρεπε κάποιος να του υπενθυμίσει πως πρέπει να ακούει τα παιδιά που επέζησαν ενός τόσο τραγικού συμβάντος; Ο πρόεδρος της χώρας είναι ανίκανος να δείξει συμπάθεια προς τους παθόντες εάν δεν του το πει κάποιος;

Σαν να μην έφθανε η πρότασή του για τον εξοπλισμό των δασκάλων, ο Τραμπ επανήλθε στο θέμα χθες το μεσημέρι στο twitter. Ηθελε να τονίσει πως δεν χρησιμοποίησε τη φράση «δώστε όπλα στους δασκάλους», συνέχισε όμως προσθέτοντας ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν υπέροχο». Μετά επαίνεσε την Εθνική Ενωση Οπλων λέγοντας πως είναι πατριώτες που θέλουν το καλό της χώρας. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Τραμπ έγραφε διαρκώς στο twitter πως η αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον έλεγε ψέματα όταν υποστήριζε πως ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα έβαζε και άλλα όπλα στα σχολεία.

Η ανιψιά της Μαρίν μίλησε στην Ουάσιγκτον

Επιστροφή μέσω ΗΠΑ για την Μαριόν Λεπέν

Λιγότερο από έναν χρόνο αφότου αποσύρθηκε από τη γαλλική πολιτική ζωή, «για προσωπικούς και πολιτικούς λόγους», η Μαριόν – Μαρεσάλ Λεπέν, ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, εγγονή του Ζαν – Μαρί Λεπέν και θεωρούμενη άλλοτε (από κάποιους και τώρα) ως το ανερχόμενο αστέρι και επόμενη ηγέτις του Εθνικού Μετώπου, έκανε χθες μία θεαματική επιστροφή –μέσω ΗΠΑ.

Η 27χρονη προσκλήθηκε να μιλήσει στο ετήσιο ραντεβού των αμερικανών συντηρητικών, την Conservative Political Action Conference, στην Ουάσιγκτον. Πήρε τον λόγο λίγο μετά τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, μία ημέρα προτού ανέβει στο ίδιο βήμα ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και ο Νάιτζελ Φάρατζ, μεταξύ άλλων. Και έδειξε από τις πρώτες κιόλας φράσεις πόσο κοινή είναι η κοσμοθεωρία τους. «Δεν ενοχλούμαι όταν ακούω τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να λέει “Πρώτα η Αμερική”» δήλωσε. «Στην πραγματικότητα, θέλω πρώτα την Αμερική για τον αμερικανικό λαό, πρώτα τη Βρετανία για τον βρετανικό λαό και πρώτα τη Γαλλία για τον γαλλικό λαό».

Η ανιψιά Λεπέν μίλησε για την ανάγκη να πολεμήσει η Γαλλία ώστε να πάρει πίσω την ελευθερία της από την ΕΕ: η αναφορά στην ΕΕ ξεσήκωσε γιουχαΐσματα μεταξύ του κοινού. Δεν παρέλειψε να καταγγείλει την «εισροή μεταναστών» και την «ανάπτυξη μιας ισλαμικής αντι-κοινωνίας» στη χώρα της. «Οπως κι εσείς, έτσι κι εμείς θέλουμε τη χώρα μας πίσω… Ζήτω τα ελεύθερα έθνη!» διακήρυξε.

Μόλις πρόσφατα, η Μαριόν – Μαρεσάλ Λεπέν ανακοίνωσε πως θέλεινα ιδρύσει στη Γαλλία μία Ακαδημία Πολιτικών Επιστημών. Ανήσυχη λόγω της αμφισβήτησης που αντιμετωπίζει μετεκλογικά, η θεία της επιμένειπως δεν επανέρχεται στην ενεργό πολιτική. Αλλά η χθεσινή της εμφάνιση έδειξε κάτι άλλο.