H προεκλογική συμμαχία που προανήγγειλε στην Τουρκία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους υπερεθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών του 2019, δεν ξένισε κανέναν –και ας ήταν ο Μπαχτσελί από τους σφοδρότερους επικριτές του Ερντογάν μέχρι πριν από δύο χρόνια. Την επέβαλε η σκληρή πραγματικότητα των εκλογικών μαθηματικών: η δημοτικότητα του AKP φθίνει, και το MHP κινδύνευε να μείνει μόνο του εκτός Βουλής. Την επέτρεψε η σταδιακή μετατόπιση του τούρκου προέδρου προς τις θέσεις των υπερεθνικιστών.
Στο κελί των φυλακών Σιλιβρί όπου κρατούνται, καταδικασμένοι πλέον σε ισόβια για «προσπάθεια ανατροπής της συνταγματικής τάξης διά της βίας», οι αδελφοί Αλτάν γράφουν, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, ασταμάτητα. Πιθανώς να γράφουν και για αυτά. Το βέβαιο είναι πως αυτοί οι δυο σπουδαίοι τούρκοι διανοούμενοι, και οι χιλιάδες ακόμη που βρίσκονται στη θέση τους, εναποθέτουν πια τις τελευταίες τους ελπίδες στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη και το Στρασβούργο: το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Περισσότερους από 50.000 ανθρώπους έχει ρίξει ο Ερντογάν στη φυλακή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, κάπου 160 δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία πίσω από τα κάγκελα. Οι αδελφοί Αλτάν, βέβαια, δεν είναι «απλοί» δημοσιογράφοι. Ο 65χρονος Μεχμέτ έχει ασχοληθεί με πολλά: δημοσιογράφος, καθηγητής Οικονομικών, πολυγραφότατος συγγραφέας. Ο 67χρονος Αχμέτ είναι μία από τις πιο γνωστές πένες της Τουρκίας στο εξωτερικό. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες –στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει τα «Ατελείωτη νύχτα» και «Το τελευταίο παιχνίδι» από τις εκδόσεις Ψυχογιός, «Του έρωτα και της αμαρτίας» από τις εκδόσεις Λιβάνης – Νέα Σύνορα. Βετεράνος του τουρκικού Τύπου, ο Αχμέτ Αλτάν υπήρξε αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ταράφ», ενός από τα 150 μέσα ενημέρωσης που έκλεισε ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα με την κατηγορία ότι συνήργησαν σε αυτό.
Με αυτή την κατηγορία κλείστηκαν στη φυλακή πριν από ενάμιση χρόνο και οι αδελφοί Αλτάν. Κι ας ήταν τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους τουλάχιστον σαθρά: μερικά άρθρα καθώς και μία τηλεοπτική εκπομπή, την παραμονή του αποτυχημένου πραξικοπήματος, κατά την οποία ο Αχμέτ και ο Μεχμέτ Αλτάν υποτίθεται ότι πέρασαν κωδικοποιημένα μηνύματα.
Τον Ιανουάριο, το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωση του μικρότερου των αδελφών, κρίνοντας πως η φυλάκισή του συνιστούσε «παραβίαση» των δικαιωμάτων του. Δικηγόροι και ακτιβιστές αναθάρρησαν, θεωρώντας πως η απόφαση αυτή μπορούσε να αξιοποιηθεί ως νομικό προηγούμενο για τους χιλιάδες που έχουν προφυλακιστεί στο πλαίσιο του μεταπραξικοπηματικού πογκρόμ. Την ίδια ημέρα, ωστόσο, ένα ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την παραμονή του Μεχμέτ Αλτάν στη φυλακή. Ενα ανάλογο σκωτσέζικο ντους έζησαν δικηγόροι και ακτιβιστές την περασμένη Παρασκευή: λίγο αφότου πανηγύρισαν την (υπό όρους) αποφυλάκιση του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, πληροφορήθηκαν την καταδίκη των αδελφών Αλτάν καθώς και τεσσάρων ακόμη γνωστών δημοσιογράφων σε ισόβια. «Ως δικηγόρο, θα έπρεπε κανονικά να με σοκάρει αυτή η απόφαση, αλλά καθώς γνωρίζω πως είμαστε σε ένα σύστημα όπου το δίκαιο δεν εφαρμόζεται…» λέει στη «Λιμπερασιόν» μία από τους συνηγόρους τους, η Γιγκέν Τσαλίκουσου.
Η ίδια θέλει να πιστεύει πως σύντομα θα έρθει από το ΕΔΑΔ «μια απόφαση σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων τους και μια ενδεχόμενη αξίωση απελευθέρωσής τους» –την οποία ελπίζει να καταφέρει να εφαρμόσουν στη συνέχεια τα τουρκικά δικαστήρια. Από τον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ μέχρι τη γαλλίδα υπουργό Πολιτισμού και την τουρκάλα συγγραφέα Ασλί Ερντογάν, ακόμη μία «γνώριμη» των τουρκικών φυλακών, πολλές φωνές έχουν υψωθεί υπέρ τους. Εν αναμονή, οι αδελφοί Αλτάν γράφουν.