«Οχι, δεν υπολόγιζα την πρόταση για την Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ» παραδέχεται ανοιχτά ο Πάουλ Τσέμιακ. Αιφνιδιάστηκε όπως και πολύ άλλοι στο κόμμα του με την πρόταση της Ανγκελα Μέρκελ να γίνει η πρωθυπουργός του κρατιδίου του Σάαρ η νέα γραμματέας του CDU. Ο Τσέμιακ, πρόεδρος της Ενωσης Νεολαίας του CDU, πρωτοστατούσε στην πίεση προς τη Μέρκελ για την ανανέωση της ηγεσίας. Αλλά αν η Μέρκελ ξέρει να κάνει κάτι καλά, είναι να ενσωματώνει την κριτική και τις προτάσεις των αντιπάλων της και έτσι να τους εξουδετερώνει. Με το χειρότερο αποτέλεσμα του CDU από το 1949 στις εκλογές, ρύθμισε τη διαδοχή της δίνοντας το δαχτυλίδι στην Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία έχει μεν καταβολές στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, ταυτόχρονα όμως είναι σταθερή στις βασικές κοινωνικές αρχές της Χριστιανοδημοκρατίας. Ο Πάουλ Τσέμιακ ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών του CDU μαζί με τους Γιενς Σπαν και Γιούλια Κλένκερ που θέλουν την επιστροφή του κόμματος στις παραδοσιακές αξίες και ένα καθαρό συντηρητικό προφίλ.

Είναι ικανοποιημένος που η Μέρκελ ανταποκρίθηκε στην πρότασή του και θα ανακοινώσει ήδη αύριο τα έξι ονόματα των νέων υπουργών του CDU πριν το έκτακτο συνέδριο της Δευτέρας που θα εγκρίνει την κυβερνητική συμφωνία. Αλλά περιμένει επίσης να συνεχιστεί η εσωτερική αντιπαράθεση για τη στρατηγική και το μέλλον του CDU. Οπως και η συζήτηση για την τελική μορφή της ΕΕ. Πού συμφωνεί και πού διαφωνεί με τον Μακρόν; «Θέλουμε μία κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια», λέει ο Τσέμιακ απαντώντας στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ», «θέλουμε κοινή ενεργειακή πολιτική και ενεργειακή αγορά, ενίσχυση της Ευρωβουλής. Δεν θέλουμε κοινές λίστες υποψηφίων, ούτε ευρωπαϊκούς φόρους, ούτε αμοιβαιοποίηση χρεών, δεν θέλουμε νέο, πρόσθετο προϋπολογισμό της ΕΕ».

Ο Τσέμιακ γεννήθηκε στο Στετίνο το 1985 και τρία χρόνια αργότερα ήρθε με τους γονείς του στη Γερμανία, δεν έχει την πολωνική υπηκοότητα, επέλεξε μόνο τη γερμανική, αλλά υποστηρίζει ένθερμα την ευρωπαϊκή υπηκοότητα. «Είναι εύκολο να πηγαίνεις κόντρα», λέει, «είσαι συνεχώς στα κανάλια και στα πρωτοσέλιδα. Αλλά υπάρχει και η ευθύνη για τη χώρα. Πρότεινα στη Νεολαία Γιούζος του SPD να συναντηθούμε και να συμφωνήσουμε σε 10 κοινούς στόχους, που θα περνούσαν σίγουρα στην κυβερνητική συμφωνία», σημειώνει. Απάντηση δεν πήρε.

Φυσικά, δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του προέδρου της Γιούζος Κέβιν Κίνερτ. Οι νεολαίοι της, λέει ο Τσέμιακ, δεν ασχολούνται με τη χώρα, προτιμούν να ασχολούνται με το SPD.

Πράγματι η γερμανική Σοσιαλδημοκρατία, βυθισμένη σε μια εσωστρέφεια και μια άνευ προηγουμένου κρίση ηγεσίας, καλείται να απαντήσει με εσωκομματικό δημοψήφισμα αν θα εγκρίνει τη συμφωνία για τη νέα συγκυβέρνηση με τη δεξιά Χριστιανική Ενωση της Μέρκελ. Και στο SPD ο σημαντικότερος αντάρτης είναι ο 29χρονος πρόεδρος της Γιούζος Κέβιν Κίνερτ, που σέρνει τον χορό τού «Οχι στο μεγάλο συνασπισμό» με τη Μέρκελ. Δεν δέχεται την κατηγορία ότι με την κριτική του οδήγησε τον Μάρτιν Σουλτς να παραιτηθεί από πρόεδρος του SPD. «Αν όλοι είχαν μείνει σε όσα είχαν δεσμευτεί, δεν θα υπήρχε πρόβλημα», λέει. Αλλά το SPD έχει πρόβλημα ανανέωσης προσώπων, «είναι τα ίδια που είχαν δώσει τη μάχη για την Ατζέντα 2010» λέει ο Κίνερτ. Τότε η Αντρεα Νάλες είχε σηκώσει αντάρτικο κατά του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρτ Σρέντερ, τώρα δίνει τη μάχη υπέρ του νέου μεγάλου συνασπισμού και θα είναι η επόμενη πρόεδρος του SPD. Το αποτέλεσμα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος θα είναι γνωστό σε μία εβδομάδα. Αν εγκριθεί η συμφωνία, «θα παρακολουθούμε κριτικά την κυβέρνηση», λέει ο Kίνερτ. Αλλά το στρατηγικό πρόβλημα του SPD θα παραμείνει με το ερώτημα γιατί είναι απαραίτητη η Σοσιαλδημοκρατία. «Ενα SPD όπως είναι σήμερα δεν το χρειάζεται κανείς», λέει ο Κίνερτ. Αλλά για την αριστερή πλειοψηφία με Πράσινους και Αριστερά που θέλει, ούτε προγραμματική σύγκλιση υπάρχει ούτε εκλογική προοπτική, τα τρία κόμματα μετά βίας φτάνουν το 40%.