Αυτή την ώρα γίνεται διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το αν θα είναι καθαρή ή όχι η έξοδος από τα μνημόνια, παραδέχτηκε το βράδυ της Παρασκευής ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας από το βήμα δείπνου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
«Δεν πρέπει να θεωρούμε από τώρα πως έχουμε ξεμπλέξει ήδη με τα μνημόνια», γιατί «ό,τι για εμάς είναι στόχος (σ.σ.: η έξοδος από τα μνημόνια), για τους δανειστές είναι φόβος ότι αν η Ελλάδα τελειώσει το πρόγραμμα και βγει μόνη της στις αγορές, τότε θα επανέλθει στις συνήθειες του παρελθόντος και στις πρακτικές που την οδήγησαν στην κρίση κι επομένως θα παραμείνει παράγοντας αστάθειας για την ευρωζώνη και την Ευρώπη ολόκληρη» τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι ασκούνται πολύ σημαντικές πιέσεις από πολλές πλευρές, να βγούμε (από το μνημόνιο) τον Αύγουστο του 2018, αλλά να υπάρχει νέα μορφή εποπτείας.
«Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις»
«Είναι μια διαπραγμάτευση που γίνεται αυτή την ώρα για το αν θα είναι καθαρή η έξοδος ή όχι», σημείωσε.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το συμφωνηθέν με τους δανειστές πρόγραμμα και θα έχει βγει από το μνημόνιο.
Επισήμανε ωστόσο ότι μέχρι το φετινό καλοκαίρι, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μερικές δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις, π.χ. για το θέμα των πλειστηριασμών, γιατί«αν δεν το κάνουμε, αν δεν δείξουμε δύναμη αποφασιστικότητας και τόλμης, θα τα βρούμε όλα μπροστά μας».
Για τη Novartis
Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτησή του για την υπόθεση Novartis. Οπως σημείωσε, θα πρέπει να λυθούν μερικά βασικά θέματα για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις, που κατά την άποψή του δημιουργεί ο κακός νόμος περί ευθύνης υπουργών.
«Χωρίς επαρκή προετοιμασία δικαστική, η Βουλή έρχεται αντιμέτωπη με κρίσιμα ζητήματα (…) Εχουμε έναν κακό νόμο ευθύνης υπουργών. Αυτός υποχρεώνει να πάει στη Βουλή ο φάκελος για τα πολιτικά πρόσωπα πριν ολοκληρωθεί η διερεύνηση», υπογράμμισε.
Στο θέμα των φαρμάκων πρέπει να λύσουμε θεσμικά θέματα για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα. «Πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα».
Πρόσθεσε δε ότι «σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα έχουμε βρεθεί ενδεχομένως και άλλες φορές, γιατί η ρίζα βρίσκεται ακριβώς στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να το αλλάξουμε».