Οι Κούρδοι της Συρίας ήλπιζαν σε στήριξη της Δύσης απέναντι στην τουρκική επίθεση. Η απουσία της τους εξωθεί σε συνεργασία με τον Άσαντ, επισημαίνει στην DW ο κούρδος νομικός Φαουζί Ντίλμπαρ.
Η κουρδική περιοχή του Αφρίν στη Συρία δέχεται εδώ και πάνω από ένα μήνα τα πυρά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία έμπρακτη αντίδραση από πλευράς των δυτικών δυνάμεων και της Ρωσίας στην εισβολή της Άγκυρας στο συριακό έδαφος.
Ο Φαουζί Ντίλμπαρ, κούρδος νομικός και μέλος του Συμβουλίου Ενσωμάτωσης στη Βόννη, περιέγραψε στην DW τη σημερινή εικόνα. «Η περιοχή δέχεται επίθεση εδώ και 34 ημέρες. Μέχρι την αρχή αυτής της εβδομάδας η Τουρκία δεν μπόρεσε να σημειώσει σπουδαία πρόοδο. Γι’ αυτό έχει εντατικοποιήσει τις αεροπορικές επιθέσεις εδώ και μερικές μέρες. Αυτές κατέστρεψαν πολλά χωριά. Έτσι επιχειρείται η εκδίωξη των κατοίκων, η εκκένωση της περιοχής. Μέχρι την περασμένη Δευτέρα είχαν εκκενωθεί 88 χωριά πολύ κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα. Τα μισά από αυτά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», επισημαίνει ο Φαουζί Ντίλμπαρ.
Ο κούρδος νομικός επιβεβαιώνει πληροφορίες των τελευταίων ημερών που κάνουν λόγο για τζιχαντιστές μαχητές, οι οποίοι φέρονται να πολεμούν στο πλευρό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή του Αφρίν. Ο ίδιος κάνει λόγο για πρώην μαχητές ισλαμιστικών οργανώσεων που έχουν επισήμως χαρακτηριστεί τρομοκρατικές στην Ευρώπη, όπως η Φατάχ αλ Σαμ. Όπως αναφέρει, οι τζιχαντιστές μαχητές λειτουργούν ως αιχμή του δόρατος των τουρκικών δυνάμεων προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες τούρκων στρατιωτών.
Συμμαχία ανάγκης με τον Άσαντ
Προ ημερών στο πλευρό των κούρδων του Αφρίν τάχθηκαν οι κυβερνητικές δυνάμεις του σύρου προέδρου Άσαντ. Μια ανίερη συμμαχία κατά πολλούς, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με τον Φαουζί Ντίλμπαρ, ήταν λύση έσχατης ανάγκης για τους Κούρδους. «Μια εξωτερική επιθετική δύναμη εισβάλλει στο συριακό έδαφος και κανείς δεν σπεύδει να βοηθήσει τους Κούρδους. Κάτοικοι που δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν εγκαίρως τα χωριά τους εκτελέστηκαν. Προκειμένου να αποτραπούν αντίστοιχα περιστατικά στο εξής, η διοίκηση στο Αφρίν έκρινε ότι έπρεπε αναγκαστικά να συνεργαστεί με το καθεστώς της Δαμασκού. Αυτή η συμμαχία δεν είναι κάτι το επιθυμητό», υπογραμμίζει.
Ο κούρδος νομικός υπενθυμίζει την καθοριστική συμβολή των Κούρδων στη μάχη της Δύσης ενάντια σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος, στη Συρία. Επισημαίνει όμως ότι οι Κούρδοι θεωρούν ότι έχουν εγκαταλειφθεί σήμερα στην τύχη τους. Όπως τονίζει, ούτε οι ΗΠΑ ούτε τα υπόλοιπα δυτικά κράτη φαίνεται να ενδιαφέρονται.