Νωρίτερα όμως το υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει ότι το θέμα της συνεδρίασης ήταν, προσέξτε παρακαλώ, «έγκριση υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούν αντιαεροπορικά συστήματα, τορπίλες Ναυτικού και τακτικό σύστημα μάχης Στρατού Ξηράς».
Φυσικά κανείς δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να ζητήσει να πληροφορηθεί ποια είναι αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα –τα καλύπτει το απόλυτο απόρρητο. Αλλά το γεγονός ότι το μεν γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού μιλάει γενικώς και αορίστως για κάποια υποπρογράμματα, αλλά το υπουργείο Αμυνας τα συγκεκριμενοποιεί, τι να σημαίνει άραγε; Πρόκειται για απλή αβλεψία, για απλή ανοησία ή για σκόπιμη ενέργεια προκειμένου να διαβάσουν οι Τούρκοι την ανακοίνωση και… περίτρομοι να μαζευτούν στο καβούκι τους;
Τα μυστήρια της Βουλής…
Επίσης παραβλέπω εντελώς το γεγονός ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας προσδιορίζει ποιες ακριβώς είναι και σε ποιο Οπλο θα γίνουν οι προμήθειες των εξοπλισμών και στέκομαι στο γεγονός ότι κατά το παρελθόν κάθε φορά που το ΚΥΣΕΑ αποφάσιζε μια προμήθεια ανακοινωνόταν και το οικονομικό ύψος του προγράμματος. Εδώ δεν αναφέρεται πουθενά πόσο θα κοστίσουν αυτοί οι εξοπλισμοί.
Επίσης σύμφωνα με τους νόμους που έχουν ψηφιστεί (και φαντάζομαι εξακολουθούν να ισχύουν) οποιοσδήποτε εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων εγκρίνεται (ή απορρίπτεται…) από συγκεκριμένη κοινοβουλευτική Επιτροπή, αυτή των Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων…
Εγινε αυτό; Πήραν δηλαδή οι συγκεκριμένες προμήθειες την έγκριση των μελών της Επιτροπής Εξοπλισμών; Και αν ναι, πότε έγινε; Διότι εξ όσων γνωρίζω, η αντιπολίτευση μονίμως το τελευταίο διάστημα ζητάει τη σύγκληση είτε της συγκεκριμένης Επιτροπής είτε εκείνης των Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει εντυπωσιακά…
…και των εξοπλισμών
Θα περάσω τώρα στα υστερόγραφα, επί αυτής της περίεργης υποθέσεως.
ΥΓ πρώτο: Πολεμικοί εξοπλισμοί αποφασίζονται, σε μια δίωρης διάρκειας συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, πάει έναν υγιεινό περίπατο το φιλειρηνικό αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ουδείς αισθάνεται την υποχρέωση να πει μια λέξη, να το δικαιολογήσει έστω. Δεν ήταν άλλωστε ο Πρωθυπουργός που μας βεβαίωνε μέχρι και την περασμένη Τετάρτη ότι η χώρα χρεοκόπησε και εξαιτίας των εξοπλισμών (πλην της Novartis δηλαδή, που έτσι κι αλλιώς έπαιξε καταλυτικά τον ρόλο της);
ΥΓ 2: Προσφάτως, οι «53+», η εσωτερική αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή (αντιπολίτευση για τα μάτια του κόσμου), είχε διατυπώσει ολόκληρη διατριβή για τον υπουργό Αμυνας, τους εξοπλισμούς και τα σχετικά. Επιμένουν; Το καταπίνουν αμάσητο; Τι;
ΥΓ 3: Ο φίλος μου ο Νίκος Φίλης επίσης είχε ασκήσει δριμεία κριτική για τους εξοπλισμούς, και φυσικά για τον υπουργό Αμυνας. Πέρασε ένα Σ/κ και δεν άκουσα τη φωνή του
ΥΓ 4: Κλείνω με μια «ευχή»: Ελπίζω να τηρηθούν όλοι οι κανόνες διαφάνειας για τις προμήθειες αυτές, διότι φαντάζει παράταιρο από τη μία να υποδυόμαστε τους αρχαγγέλους της κάθαρσης και από την άλλη να «κρατάμε κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα»…
Λάσπη ώς τις εκλογές
Κυβερνητικός παράγων, στον οποίο απευθύνθηκα προκειμένου να ξεδιαλύνω τι είναι αυτό το «φασούλι» που βγήκε σαββατιάτικα, δήλωσε πλήρη άγνοια και προτίμησε να γυρίσει την κουβέντα μας σε πιο light θέματα (λέμε τώρα…), όπως το τι πρέπει να περιμένουμε μετά τη Novartis.
Αν είναι σωστά όσα μου εκμυστηρεύθηκε, το μενού περιλαμβάνει τον ακόλουθο… πρωτότυπο συνδυασμό: σκάνδαλο… σκάνδαλο… σκάνδαλο…
Ρώτησα τι είναι αυτό και τι μου απάντησε ότι θα ακολουθήσουν τρεις επάλληλοι γύροι σκανδαλολογίας –και όποιος αντέξει, προφανώς.
Τι θα αφορούν;
Προσέξτε παρακαλώ:
1. Ενα –ακόμη –σκάνδαλο από τον χώρο της υγείας, αυτή τη φορά θα εστιάζεται στον τομέα των μοσχευμάτων και θα ισχυροποιεί τη θέση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι η σπατάλη στον συγκεκριμένο χώρο είναι που οδήγησε επίσης στα Μνημόνια
2. Τα οικονομικά των κομμάτων σε συνδυασμό με τις ευθύνες των διοικήσεων των τραπεζών για τη χορήγησή τους, επί τη βάσει το σχετικού πορίσματος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής
3. Εξοπλισμούς την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη και ειδικά τη μετά Ακη Τσοχατζόπουλο εποχή.
Αυτά συν Novartis, συν τίποτε άλλα εδώ κι εκεί, θα είναι ο φωτεινός οδηγός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ώς τις εκλογές.
«Ανανέωση» ελπίδας
Θα ασχοληθώ τώρα με κάτι ελπιδοφόρο για τη λεγόμενη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Αναφέρομαι στην απόφαση του δημάρχου Καμίνη να δημιουργήσει τάση μέσα στο Κίνημα Αλλαγής υπό την επωνυμία «Ανανέωση». Είναι ο πρώτος εκ των διεκδικητών του προεδρικού αξιώματος που το κάνει και το θεωρώ δείγμα υγείας για τον χώρο, ο οποίος όπως έδειξαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις «τσιμπάει» συνεχώς, και όπως λέει και η πρόεδρος Φωφη «θα αποτελέσει τον ρυθμιστή των εξελίξεων» μετά τις εκλογές.
Από όσα είπε το Σάββατο ο δήμαρχος Καμίνης απομόνωσα και μεταφέρω εδώ κάτι που μου άρεσε και που απηχεί και την πραγματικότητα εδώ που τα λέμε:
«Η παράταξή μας ήταν πρωταγωνιστής και πήγαινε τη χώρα μπροστά μόνο όταν ήταν ενωμένη σαν μια γροθιά. Μόνο έτσι θα γίνουμε δυνατοί και θα μπορούμε να αντιπαρατεθούμε ως ίσος προς ίσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά οδηγεί τη χώρα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική παρακμή».
Η πρόεδρος και η επίθεση
Ενα από τα πράγματα που έκανα το Σ/κ ήταν ότι είδα και ξαναείδα το βίντεο με την «επίσκεψη» (θα το πω όσο πιο κομψά γίνεται) της προέδρου Ζωής, της προέδρου της καρδιάς μας, σε συμβολαιογραφικό γραφείο. Παρακολούθησα την ένταση με την οποία επιτέθηκε στην άτυχη κυρία συμβολαιογράφο και φυσικά είδα και το πρόσωπο της κυρίας, όπως και των συνεργατών της. Η έκθεση αυτή της κυρίας δεν είναι παράνομη πράξη; Είναι, θα απαντήσει και ένας πρωτοετής φοιτητής της νομικής επιστήμης.
Επιτρέπεται κοτζάμ πρόεδρος Βουλής, έστω πρώην, να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες; Οχι, δεν επιτρέπεται.
Τώρα πώς να την υπερασπιστώ εγώ την πρόεδρο έναντι της αήθους επιθέσεως του συμβούλου Τσίπρα, Καρανίκα, που εξομοιώνει την πρόεδρο με δεξιούς και λαμόγια. Πώς; Ελάτε στη θέση μου…