Δικαίως την αποκαλούν ως τη νέα βασίλισσα του χιονιού. Η Τσέχα Εστερ Λεντέτσκα στα 22 της χρόνια πέτυχε κάτι μοναδικό στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, θερινών και χειμερινών μαζί. Εγινε η πρώτη αθλήτρια που κατακτά δύο χρυσά μετάλλια στους ίδιους Αγώνες, αλλά σε διαφορετικό άθλημα, αφού με τη σούπερ έκπληξη της προηγούμενης εβδομάδας, τη νίκη της στο σούπερ γιγαντιαίο σλάλομ, είχε βάλει τις βάσεις και προχθές ζευγάρωσε τα χρυσά στο άθλημά της, την παράλληλη κατάβαση στο σνόουμπορντ, όπου είναι και παγκόσμια πρωταθλήτρια.
Το συγκεκριμένο κατόρθωμα το έχουν πετύχει μόλις πέντε άνδρες στο παρελθόν, μόνο σε θερινούς Ολυμπιακούς και χωρίς κανείς να πάρει δύο χρυσά.
Πρωτιά από έναν Ελληνα
Πρώτα απ’ όλα ο Ελληνας Σωτήρης Βερσής, ο οποίος στην Αθήνα το 1896 είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο τόσο στην άρση βαρών όσο και στη δισκοβολία!
Στους ίδιους Αγώνες ο Δανός Αλεξάντερ Βίγκο Γένσεν συμμετείχε σε τέσσερα αθλήματα (άρση βαρών, γυμναστική, σκοποβολή και στίβος) κατακτώντας χρυσό και αργυρό στην άρση βαρών και χάλκινο στη σκοποβολή. Επίσης το 1896 ο Αυστραλός Ενγουιν Φλακ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 800 και 1.500 μέτρα στον στίβο και το χάλκινο στο διπλό του τένις με τον συγκάτοικό του Τζορτζ Ρόμπερσον, ενώ ο Γερμανός Φριτζ Χόφμαν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 100 μέτρα στον στίβο και το χάλκινο στην αναρρίχηση σκοινιού.
Τέλος, το 1904 στο Σεντ Λούις ο Αμερικανός Τζο Λίντον πήρε το χάλκινο μετάλλιο στην πυγμαχία και το ασημένιο στο ποδόσφαιρο με την αμερικανική ομάδα του Κολεγίου Christian Brothers.
Στους Χειμερινούς πολλοί έχουν πάρει πάνω από ένα χρυσό (όπως τα τέσσερα του Μπιορντάλεν το 2002), αλλά σε παρεμφερή αγωνίσματα που έχουν βάση το σκι, για παράδειγμα.
Πάντως ο «θηλυκός» Μπιορντάλεν, η 38χρονη Νορβηγίδα Μαρίτ Μπιόργκεν, πήρε το τελευταίο χρυσό μετάλλιο της διοργάνωσης (η οποία ολοκληρωθηκε χθες με μία λιτή αλλά μεγαλοπρεπή τελετή λήξης), στον Μαραθώνιο των 30 χλμ. του σκι αντοχής, έφτασε τα 15 μετάλλια (πέντε πήρε στην Πιονγκτσάνγκ) και είναι πλέον η κορυφαία όλων των εποχών, καθώς ο Μπιορντάλεν έμεινε στα 13 αφού δεν συμμετείχε στους Αγώνες. Με αυτό το χρυσό η Νορβηγία πήρε και την πρωτιά με 39 μετάλλια (14 χρ. – 14 ασ. – 11 χάλκ.) αφήνοντας πίσω Γερμανία με 31 (14-10-7) και Καναδά με 29 (11-8-10).
Οι Ρώσοι πήραν το χρυσό στο χόκεϊ (4-3 τη Γερμανία στην παράταση) και τραγούδησαν τον ρωσικό ύμνο, αν και συμμετείχαν ως ανεξάρτητοι αθλητές υπό τη σημαία της ΔΟΕ και τον ολυμπιακό ύμνο.