Επειτα από επτά ημέρες κυβερνητικών βομβαρδισμών που κόστισαν κάπου 500 ζωές αμάχων στην Ανατολική Γκούτα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε ομόφωνα το Σάββατο υπέρ μιας εκεχειρίας στη Συρία «για τουλάχιστον 30 συνεχόμενες ημέρες», ώστε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρυνθούν ασθενείς και τραυματίες. Οι βομβαρδισμοί επέμεναν ωστόσο και χθες στη Γκούτα, το ίδιο και οι σφοδρές μάχες σε διάφορα μέτωπα αυτού του θυλάκου των ανταρτών. Το Ιράν δήλωσε ευθαρσώς εξ ονόματος της συμμάχου της Δαμασκού πως οι επιχειρήσεις εναντίον των «τρομοκρατών» θα συνεχιστούν. Και η Αγκυρα ξεκαθάρισε πως το ψήφισμα δεν αφορά τη στρατιωτική της επιχείρηση εναντίον των συροκουρδικών YPG στην Αφρίν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μάλιστα, επιδόθηκε το Σαββατοκύριακο σε ένα κρεσέντο εθνικισμού, καλώντας όλους τους Τούρκους σε πολεμική ετοιμότητα, καταγγέλλοντας «παγκόσμια αντιτουρκική προπαγάνδα», φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να «επιστρατεύσει» εξάχρονο κοριτσάκι.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται παιδιά για τον προπαγανδισμό της επιχείρησης στην Αφρίν. Γίνεται κατά κόρον στα τουρκικά σόσιαλ μίντια, έγινε πρόσφατα και στο Κοινοβούλιο: παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές απέδωσαν τιμές στον Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του. Αυτή τη φορά, το Σάββατο, στη διάρκεια εμφάνισης του τούρκου προέδρου σε τοπικό συνέδριο του AKP στην πόλη Καχραμάνμαρας, ήταν ένα κοριτσάκι ντυμένο στρατιωτικά που «ξεχώρισε», ανάμεσα στο πλήθος, ο φακός. Το κοριτσάκι βρέθηκε σύντομα επί σκηνής, αρχικά αμήχανο, μετά βουρκωμένο. «Αυτοί που φορούν μπορντό μπερέ δεν κλαίνε», του είπε «τρυφερά» ο τούρκος πρόεδρος. «Αν γίνει μάρτυρας, θα την τιμήσουμε με τη σημαία, Θεού θέλοντος», συνέχισε αναφερόμενος στο εξάχρονο παιδί…
Με τις δηλώσεις του στο Καχραμάνμαρας, όμως, ο Ερντογάν έγινε αιτία και να «κρασάρει» ο ιστότοπος της κυβέρνησης, από αναστατωμένους Τούρκους που ήθελαν να δουν αν υπήρχε ενεργή «εντολή επιστράτευσης» στο όνομά τους. Γιατί με φόντο την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στην Αφρίν ζήτησε να είναι οι έφεδροι αρχικά σε ετοιμότητα. «Ας είναι όλοι σε ετοιμότητα για επιστράτευση, αν και δεν υπάρχει τώρα άμεση ανάγκη», δήλωσε. «Είμαστε στις παραμονές μιας νέας αντίστασης. Θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι. Μετά τις συσκέψεις που κάναμε με τη στρατιωτική ηγεσία και αν κληθεί ο λαός μας με φύλλα πορείας, ο λαός θα σπεύσει με πρώτο εμένα».
Η θετική ψήφος της Ρωσίας, υπ’ αριθμόν 1 συμμάχου της Δαμασκού, στο ψήφισμα του ΟΗΕ για την κατάπαυση πυρός στη Συρία, θεωρήθηκε ενθαρρυντικό σημάδι. Η Μόσχα φρόντισε ωστόσο να διασφαλίσει κατά τις τριήμερες, επίπονες διαπραγματεύσεις ότι η εκεχειρία δεν θα έμπαινε σε εφαρμογή «σε 72 ώρες», όπως προβλεπόταν αρχικά, αλλά «χωρίς καθυστέρηση» –μία διφορούμενη διατύπωση που μπορεί να αφήσει στη Δαμασκό τον χρόνο να ολοκληρώσει τη φονική της επιχείρηση στην Γκούτα, όπως είχε κάνει και στο Χαλέπι τέλη του 2016. Επιπλέον, η Μόσχα ζήτησε και εξασφάλισε να μην εξαιρούνται από την εκεχειρία μόνο οι μάχες εναντίον του ISIS, της Αλ Κάιντα και του Μετώπου Αλ-Νόσρα αλλά και «άλλων ατόμων, ομάδων, οντοτήτων, σχετιζόμενων με την Αλ Κάιντα και το ISIS, καθώς και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που καθορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας». Ακόμη μία διφορούμενη διατύπωση, που επιτρέπει στις (φιλο)κυβερνητικές δυνάμεις να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις εναντίον αυτών που αποκαλούν «τρομοκράτες» στην Γκούτα –και στην Αγκυρα να συνεχίζει την επιχείρηση εναντίον αυτών που αποκαλεί «τρομοκράτες» στο Αφρίν.
Συνέλαβαν ηγέτη των Κούρδων στην Πράγα
To κύριο πολιτικό κόμμα των Κούρδων της Συρίας, το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας, κατήγγειλε χθες πως ένα ηγετικό του στέλεχος, ο 67χρονος Σαλέχ Μουσλίμ, συνελήφθη στην Πράγα κατ’ εντολή της Τουρκίας, όπου κατηγορείται για αποσχιστική δράση. Επιβεβαιώνοντας την πληροφορία, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ επεσήμανε λίγο αργότερα πως οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Τσεχίας θα συζητήσουν την ενδεχόμενη έκδοση του Μουσλίμ.