Τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια εργασίας τους σε δομή φιλοξενίας προσφύγων περιγράφουν οι δύο μέλη της ομάδας για το πρόγραμμα των Κέντρων Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας της οργάνωσης SolidarityNow των λεγόμενων Blue Dots.
Πρόκειται για τον Θοδωρή, εργοθεραπευτή με μεταπτυχιακές σπουδές και εκπαιδευτής της μεθόδου Σέρμπορν και την Ελένη, ψυχολόγο με σπουδές στο θέατρο και την ιστορία της τέχνης.
«Από την πρώτη στιγμή αντιληφθήκαμε ότι η συνεργασία μας θα είναι συναρπαστική», εξομολογούνται.
«Η αποστολή μας ήταν η δημιουργία ενός ασφαλούς -ψυχολογικά και φυσικά- χώρου για τα παιδιά, όπου θα μπορούν να παίζουν, αλλά κυρίως να εκφράζονται. Συζητώντας ποιος θα έπρεπε να είναι ο βασικός μας στόχος, καταλήξαμε ότι η μεγαλύτερη ανάγκη για τα προσφυγόπουλα είναι να κερδίσουν πίσω τους ρόλους που έχασαν. Τους ρόλους του παιδιού ή του εφήβου, του γιου ή της κόρης, του μαθητή, της μαθήτριας. Αναπτύξαμε λοιπόν ένα πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται πρωτίστως σε αυτό».
Βασικό συστατικό της δουλειάς τους είναι η ειλικρινής επαφή και η φροντίδα για όλα τα παιδιά, αλλά και για το καθένα προσωπικά. «Φανταστείτε λοιπόν τη χαρά μας όταν, για παράδειγμα, στη συναυλία της παιδικής χορωδίας της δομής φιλοξενίας, οι γονείς μάς έλεγαν ότι είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που χειροκροτούν τα παιδιά τους!», μας λένε. «Ή όταν, μετά από έναν τσακωμό, οι δυο εμπλεκόμενοι έφηβοι μάς ζήτησαν να συζητήσουμε το περιστατικό στην ομάδα εφήβων. Ή όταν, σε εκδρομή μας στο πάρκο τα παιδιά ονειρεύονταν να πιάσουν τον ουρανό. Ή όταν έφτασε η στιγμή που η δομή φιλοξενίας δεν ήταν πια ένας διάδρομος σκιών, αλλά ένα κτίριο γεμάτο παιχνίδια και παιδικές φωνές. Ή όταν, την πρώτη μέρα του σχολείου, τα παιδιά μάς έδειχναν περήφανα τις τσάντες τους και μας ζητούσαν βοήθεια στα μαθήματα».
Κι όπως λένε ο Θοδωρής και η Ελένη: «Για μας, κάθε παιδί είναι μοναδικό και ξεχωριστό. Κάθε ένα από αυτά κουβαλά τη δική του ιστορία, τη δική του προσωπικότητα και το δικό του μέλλον. Αν καταφέραμε να αποτελέσουμε ένα μικρό στήριγμα στην πορεία τους, είμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας. Δεν πιστεύουμε στους ήρωες, αλλά στη δύναμη που γεννιέται όταν οι άνθρωποι συναντιούνται και αλληλεπιδρούν ειλικρινά».
Πρόγραμμα Blue Dots
Το SolidarityNow, με την υποστήριξη της UNICEF και τη χρηματοδότηση της ECHO, υλοποιεί το καινοτόμο πρόγραμμα των Blue Dots | Κέντρων Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας και της διασύνδεσής τους σε πανελλαδική κλίμακα. Μέσω των κινητών και μη ομάδων των Κέντρων, δωρεάν υπηρεσίες προσφέρονται σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.
Προστασία των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων
Τα Κέντρα Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας|Blue Dots για παιδιά, γυναίκες και οικογένειες, λειτούργησαν το 2017 σε 12 σημεία σε όλη την Ελλάδα παρέχοντας βασικές υπηρεσίες και υποστήριξη. Παράλληλα, η σύνθεση και η ανάπτυξη των ομάδων παρέμειναν ευέλικτες και ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες οικογενειών και παιδιών που βρίσκονταν σε κίνηση. Ως αποτέλεσμα, οι δωρεάν υπηρεσίες προσφέρθηκαν σε 20 διαφορετικές τοποθεσίες σε τρία γεωγραφικά διαμερίσματα -Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Βόρεια Ελλάδα- και στην Αττική.
Το πρόγραμμα Blue Dots ξεπέρασε τους στόχους του:
– 4.134 πρόσφυγες και παιδιά έλαβαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη (PSS)
– 10 χώροι θηλασμού και παροχής νεογνικής και μεταγεννητικής συμβουλευτικής (MBC)
– 416 μητέρες ωφελήθηκαν από την παροχή συμβουλών για τη διατροφή των βρεφών και των μικρών παιδιών
– 84 εργαζόμενοι εκπαιδεύτηκαν ειδικά στην προστασία των παιδιών
Τα παιδιά και οι οικογένειες με υψηλό βαθμό ευαλωτότητας εντοπίστηκαν και παραπέμφθηκαν στις εξειδικευμένες υπηρεσίες και πιο συγκεκριμένα τα ασυνόδευτα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες ή/και ασθένειες, οι περιπτώσεις πιθανών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, τα θύματα σεξουαλικής βίας, οι ανύπαντρες μητέρες:
– 1.138 παραπομπές ατόμων με προβλήματα υγείας (σωματικές βλάβες, ασθένεια) σε υπηρεσίες υγείας
– 507 παιδιά παραπέμφθηκαν σε επίσημες ή ανεπίσημες εκπαιδευτικές υπηρεσίες
– 388 ασυνόδευτα παιδιά ή/και ευάλωτοι ενήλικες παραπέμφθηκαν σε υπηρεσίες παροχής στέγασης
– 977 παραπομπές ατόμων που είχαν ανάγκη νομικής στήριξης
Εκπαίδευση: Ο επόμενος μεγάλος στόχος των Blue Dots
Η 2η φάση του προγράμματος Blue Dots (Νοέμβριος 2017 – Ιούνιος 2018) επεκτείνει το ρόλο και την αποστολή τους, εστιάζοντας στην εκπαίδευση. Στόχος της νέας παρέμβασης είναι να εξασφαλιστεί ότι τα παιδιά και οι οικογένειες των προσφύγων και των μεταναστών θα έχουν πρόσβαση σε μια ολιστική διάθεση υπηρεσιών προστασίας και εκπαίδευσης, τόσο στα κέντρα φιλοξενίας όσο και στον αστικό ιστό, με επίκεντρο την αυξημένη προστασία, την ευημερία και την κοινωνική τους ένταξη.
Βοήθεια και στήριξη σε πάνω από 285.000 ανθρώπους
Από το 2013 μέχρι σήμερα, το SolidarityNow έχει υποστηρίξει συνολικά (έμμεσα ή άμεσα) 80 προγράμματα, από τα οποία τα 52 αφορούν το ευρύτερο κοινωνικό φάσμα, ενώ τα 28 προγράμματα αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης που συνδέεται με τη μετανάστευση και το προσφυγικό. Τα υλοποιούμενα προγράμματα και οι προσφερόμενες υπηρεσίες του SolidarityNow αφορούν όλους όσοι βρίσκονται σε ανάγκη – Έλληνες, πρόσφυγες, μετανάστες.
Μέσα από τις πρωτοβουλίες και τις δωρεάν υπηρεσίες, όραμα της οργάνωσης αποτελεί μια ισχυρή Ευρώπη που βασίζεται στην αξία της αλληλεγγύης.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν υποστηριχθεί από την οργάνωση συνολικά, ξεπερνά τους 285.000 – όλοι τους έχουν υποστηριχθεί, τα 4 χρόνια λειτουργίας του SolidarityNow, είτε μέσα από τα Κέντρα Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είτε μέσα από διαφορετικά προγράμματα που υλοποίησε η ίδια η οργάνωση με τις ομάδες της, όπως το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης και υποστήριξης για την ένταξη και τη στέγαση προσφύγων, ESTIA με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.