Εξίσωση για δυνατούς λύτες αποτελεί η διαδικασία ένταξης ελεύθερων επαγγελματιών στη ρύθμιση για συνολικές οφειλές έως 100.000 ευρώ σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους λειτουργεί εδώ και περίπου 20 ημέρες με εκατοντάδες επαγγελματίες να αποτυγχάνουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, χάνοντας μια μοναδική ευκαιρία για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Καταρχήν η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει ανοίξει μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον πρώην Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.
Για τις υπόλοιπες κατηγορίες των ασφαλισμένων, δηλαδή για τους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, κ.ά. η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει στις 19 Μαρτίου, ενώ για τους ασφαλισμένους στον πρώην Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, δηλαδή για τους αγρότες, στις 2 Απριλίου, καθώς για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες έχει δοθεί παράταση εξόφλησης των εισφορών του 2016.
Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας να έχει επιτύχει κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής χρήσης την προηγούμενη τριετία, δηλαδή από το 2015 έως το 2017. Η προϋπόθεση αυτή θέτει εκτός ρύθμισης μεγάλο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης βλέπουν τα εισοδήματά τους να έχουν συρρικνωθεί, με αποτέλεσμα για αυτούς να μην υφίσταται άλλη διέξοδος ρύθμισης πέραν του νόμου Κατσέλη. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία ακόμη και εάν ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη, στον οποίο αν και ρητώς αναφέρεται ότι εντάσσονται οι ασφαλιστικές οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, πρόσφατη νομολογία θεωρεί τη διάταξη αυτή ανίσχυρη επειδή κρίνεται ως αντισυνταγματική. Ως εκ τούτου ένας επαγγελματίας που έκλεισε την επιχείρησή του και έχει χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσει να ρυθμίσει το χρέος του και να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία.
Σημειώνεται ότι η οφειλή, μετά το κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων, πρέπει να είναι έως 8 φορές μεγαλύτερη του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, ενώ η συνολική αξία των περιουσιακών του στοιχείων να είναι μικρότερη από το 25πλάσιο του χρέους.
Η όλη διαδικασία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί απλοποιημένη αλλά γραφειοκρατική, καθώς η αίτηση συνοδεύεται από τουλάχιστον 18 δικαιολογητικά, μερικά από τα οποία θα έπρεπε να παραλείπονται όπως ενδεικτικά τα Ε1, Ε3, Ε9, εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, αφού η πλατφόρμα είναι συνδεδεμένη με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω