Δεκατέσσερις περιπτώσεις ασφυξίας, ανάμεσά τους και ενός παιδιού που υπέκυψε, αναφέρθηκαν την Κυριακή μετά τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ κατά της ανατολικής Γούτα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Γιαακούμπ, ένας από τους γιατρούς που φρόντισε τους ασθενείς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι «υπάρχουν υποψίες για χρήση χημικών όπλων, πιθανότατα για επίθεση με αέριο χλωρίνης».
Το συριακό καθεστώς, το οποίο έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι κάνει χρήση χημικών όπλων, κατηγορείται και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες για χρήση αερίου χλωρίνης.
«Επειτα από εκτόξευση ρουκέτας από αεροσκάφος, 14 περιπτώσεις ασφυξίας αναφέρθηκαν στην περιοχή του Σιφουνίγε και προκλήθηκε ο θάνατος παιδιού ενώ γυναίκα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
«Οσμή στα ρούχα και το δέρμα»
«Ενας από τους ασθενείς, ηλικίας 3 ετών, πέθανε από ασφυξία», εξήγησε ο γιατρός που τους φρόντισε. «Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν οσμή χλωρίου στα ρούχα και το δέρμα, πολλοί έχουν αναπνευστικές δυσκολίες και ερεθισμό στα μάτια και το δέρμα», διευκρίνισε.
Στέλεχος της αντάρτικης οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ, ο Μοχάμεντ Αλούς, κατηγόρησε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter το καθεστώς της Δαμασκού ότι έκανε χρήση «αερίου χλωρίνης».
Η Μόσχα όμως, αφοσιωμένος σύμμαχος της Δαμασκού, επιρρίπτει τις ευθύνες στους αντάρτες.
«Προετοιμάζουν προβοκάτσια, που προβλέπει χρήση τοξικών ουσιών ώστε να κατηγορηθούν οι κυβερνητικές δυνάμεις πως κάνουν χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού», είχε σπεύσει να ανακοινώσει προληπτικά την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.
Στις 22 Ιανουαρίου, το Παρατηρητήριο είχε αναφέρει 21 περιπτώσεις ασφυξίας στην ανατολική Γούτα, όπου κάτοικοι και ιατρικές πηγές έκαναν λόγο για επίθεση με αέριο χλωρίνης.
Στις 13 Ιανουαρίου, ανάλογη επίθεση είχε ως στόχο την περιφέρεια της Ντούμα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.