«Ζήτω ο Μίκης του Πειραιά και ο Πειραιάς του Μίκη». Με αυτή την ατάκα του Μίμη Ανδρουλάκη ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά η τιμητική εκδήλωση που ετοίμασε ο Δήμος Πειραιά για τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη. Αφορμή ήταν η κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη «Σαλός Θεού. Ο Μυστικός Μίκης» (εκδόσεις Πατάκη) με στιγμιότυπα από την πολυετή του φιλία με τον συνθέτη.
Η βραδιά άνοιξε με τον Νίκο Διαμαντή, σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά, ο οποίος σημείωσε πως από τις σελίδες του βιβλίου «αναδύεται ένα πρόσωπο, το πρόσωπο της Ελλάδας, που έχει τη μορφή του Μίκη. Γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ο δικός μας άνθρωπος». Στη συνέχεια ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης αφού χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη στιγμή ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για τους δημότες αλλά και για το Δημοτικό Θέατρο, θυμήθηκε με συγκίνηση τις προσωπικές του εμπειρίες από τα έργα του Θεοδωράκη. «Με την αδερφή μου ξυπνάγαμε τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής και τα απογεύματα με τη μουσική του Μίκη. Οι γονείς μας μέσα από τα τραγούδια του μάς έμαθαν τη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Μέσα από τους στίχους τους μάθαμε τους μεγάλους έλληνες ποιητές αλλά και τους σημαντικούς ξένους όπως ο Νερούδα, γιατί –καλώς ή κακώς –δεν είχαμε άλλον τρόπο να τους μάθουμε». Παρατήρησε μάλιστα πως ο συνθέτης γεννήθηκε το 1925, τη χρονιά που ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός.
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ. Στο καλλιτεχνικό κομμάτι της εκδήλωσης, ο Νικόλας Ανδρουλάκης και η Λένα Παπαληγούρα διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου, μεταφέροντας σκηνές από την εξορία στη Μακρόνησο, την πορεία εναντίον του ανακτορικού πραξικοπήματος, αλλά και έναν επικήδειο που ετοίμασε ο Ανδρουλάκης για τον Μίκη! Η μουσική πινελιά – κατακλείδα στο αφιέρωμα ήρθε από τον Στέφανο Κορκολή, ο οποίος τα τελευταία χρόνια καταπιάνεται με την ερμηνεία των κομματιών του Μίκη. «Για μένα είναι σαν πατέρας, είναι η μεγαλοφυΐα. Δίπλα του μαθητεύω όχι μόνο μουσική αλλά και ζωή» επισήμανε ο συνθέτης. Ακόμα, στάθηκε με νόημα στην έλλειψη μιας ακαδημίας Θεοδωράκη στη χώρα μας, λίγο πριν καθήσει στο πιάνο για να παίξει γνωστές μελωδίες όπως οι «Χαρταετοί». Δίπλα του στη σκηνή είχε τη Σοφία Μανουσάκη, που ερμήνευσε πασίγνωστα τραγούδια: «Βάρκα στο γιαλό», «Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ», «Ομορφη πόλη», «Καημός», «Αρνηση», «Στρώσε το στρώμα σου». Ο επίλογος ήρθε με το ορχηστρικό «Συρτάκι» σε ελεύθερη απόδοση του Στέφανου Κορκολή στο πιάνο και τα κινητά να καταγράφουν τη σκηνή.