Με παράλληλα ρήγματα στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και στο μέτωπο Κινήματος Αλλαγής (ΔΗΣΥ – Ποτάμι) εγκρίθηκε από την Ολομέλεια η τροπολογία που ρύθμιζε θέματα για το Πανελλήνιο Ιδρυμα της Τήνου, η οποία είχε προκαλέσει νωρίτερα τη σκληρή αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Την τροπολογία την οποία είχαν φέρει στη Βουλή από κοινού βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις, υπερψήφισαν τελικώς μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που συγκρότησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι. Οι ΑΝΕΛ επισήμως διαφοροποιήθηκαν και καταψήφισαν διά του εκπροσώπου τους, καθώς η ψηφοφορία δεν ήταν ονομαστική, όπως καταψήφισαν και τα υπόλοιπα κόμματα. Η εξέλιξη δημιούργησε ένα σκηνικό που ανέτρεψε την τακτική που ακολουθούσαν μέχρι πρότινος η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι, τα οποία είχαν αποφασίσει να μη στηρίξουν καμία κυβερνητική πρωτοβουλία αν δεν υποστηριζόταν και από τους δύο εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού.
Οργή Ιερώνυμου. Τείχος είχε υψώσει με επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος απέναντι στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου υποστηρίζοντας πως οι αλλαγές θυμίζουν «παλαιές και επώδυνες περιόδους πραξικοπηματικών επεμβάσεων της Πολιτείας σε εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος». Ο Αρχιεπίσκοπος κατηγορεί τους βουλευτές πως με την τροπολογία, μεταξύ άλλων, επιχειρείται να τροποποιηθεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, ενώ σημειώνει ότι καταργείται το δικαίωμα ψήφου του μητροπολίτη Σύρου στην ψηφοφορία εκλογής Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος.
«Η επιστολή αυτή δεν αποτελεί μια από τις λαμπρές στιγμές της Εκκλησίας. Θα συνιστούσα στην Ιερά Σύνοδο να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της» απάντησε ο υπουργός Παιδείας, σχολιάζοντας από το βήμα την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου.