Ο ένας μετά τον άλλον τα μέλη της κυβέρνησης που έκαναν αίτηση ή πήραν το επίδομα ενοικίου (το οποίο προκάλεσε την απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου, απαντούν σε όσα τους κατηγορούν.
Τελευταίος απάντησε ο Δημήτρης Μάρδας ο οποίος δηλώνει ότι ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2015, έλαβε το προβλεπόμενο από τον νόμο, επίδομα ενοικίου, ωστόσο προτίθεται να το επιστρέψει.
Ο πρώην αν. υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κατά την παρούσα κυβερνητική θητεία μέχρι τον ανασχηματισμό του 2016, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προέβη σε γραπτή δήλωση για το θέμα, το οποίο προέκυψε σχετικά με το επίδομα ενοικίου των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών, που ψηφίσθηκε από τη Βουλή.
Δηλώνει ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όφειλαν να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή της διάταξης και εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να καταργηθεί η σχετική ρύθμιση.
Αναφέρει δε επίσης, ότι η ισχύουσα διάταξη αποσκοπούσε στην ισότιμη μεταχείριση και μόνον, ως προς την αποζημίωση ενοικίου, μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης εκτός Αττικής και των υπουργών – βουλευτών και σημειώνει ότι και στην περίπτωση των βουλευτών αποδεκτών της επιδότησης ενοικίου, δεν ισχύουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.
Τέλος, ο κ. Μάρδας επαναμβάνει ότι όταν ένας νόμος στην εφαρμογή του κρίνεται ακατάλληλος, οφείλουμε να τον διορθώσουμε ή και να τον καταργήσουμε.
Σε κάθε περίπτωση, δηλώνει ότι ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβε την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, «την οποία εύλογα προτίθεται να επιστρέψει».
Κ. Φωτάκης
Δεν πήρα ποτέ τα λεφτά». Την κατηγορηματική αυτή, επαναλαμβανόμενη, δήλωση έκανε στον «Σκάι» ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης, σε απάντηση όσων υποστήριξε ο τηλεοπτικός σταθμός ότι και αυτός ζήτησε και πήρε επίδομα ενοικίου ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός.
Νωρίτερα -και χωρίς να έχει ενημερωθεί σχετικά ο αν. υπουργός- ο σταθμός είχε παρουσιάσει έγγραφο με πίστωση 5.000 ευρώ για κάλυψη δαπανών διαμονής του κ. Φωτάκη.
Στην τηλεφωνική του συνέντευξη, ο αν. υπουργός διευκρίνισε ότι πίστωση μπορεί να υπήρξε, αλλά «ουδέποτε έχω κάνει χρήση, ουδέποτε έχω πάρει επίδομα ενοικίου ή άλλης δαπάνης», σημείωσε εμφατικά ο κ. Φωτάκης.
Και σε άλλο σημείο της συνέντευξης, «μένω στο σπίτι του γιού μου (…) ποτέ δεν έχω πάρει λεφτά», ανέφερε.
Στη συνέχεια όμως, ο αν. υπουργός Έρευνας τόνισε σε αυστηρό τόνο: «Απορώ, όταν κάνετε έρευνα, γιατί δεν παίρνετε ένα τηλέφωνο να ρωτήσετε (…) Βάζετε τα ονόματα από κάτω (σ.σ. στην τηλεοπτική οθόνη), γίνεται δημόσια διαπόμπευση».
Επιπλέον, ο κ. Φωτάκης σημείωσε ότι η δεοντολογία επιβάλλει να ερωτηθεί προηγουμένως, υπονοώντας ότι έμαθε την αναφορά στο όνομά του από την τηλεόραση. Πάντως, παραδέχθηκε ότι έχει κάνει αίτηση για το επίδομα τονίζοντας ότι:«Το χαρτί γράφει για δαπάνες διαμονής, εγώ μένω εκτός Αθηνών, εγκρίθηκαν δαπάνες για όταν χρειαστεί να μείνω».
Ο κ. Σγουρίδης στον Σκάι τόνισε ότι έκανε αίτηση για να πάρει το επίδομα αλλά τα χρήματα που πήρε ήταν μόλις 250 ευρώ κι όχι 7.000 ευρώ. όπως είχε εγκριθεί το σχετικό κονδύλι.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής είπε ότι πήρε συνολικά 350 ευρώ, όσες αποδείξεις κατέθεσε, κι ότι αυτός μένει στο Αιγάλεω.
Η υπόθεση
Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο ΣΚΑΪ, πρόκειται για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μαρδα, τον Κωνσταντίνο Φωτάκη, αναπληρωτή υπουργό για Έρευνα και Καινοτομία στο υπουργείο Παιδείας, και τον πρώην υφυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Σγουρίδη.
Αναλυτικά σύμφωνα με τα έγγραφα υπάρχουν τα εξής για:
Κώστα Φωτάκη, αναπληρωτή υπουργό Παιδείας(Σεπτέμβριος 2015 έως σήμερα), ο οποίος είχε διατελέσει και αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού (Ιανουάριο 2015-Αυγουστο 2015), δηλαδή την πρώτη περίοδο των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έλαβε ένα κονδύλι 5.000 ευρώ ως επιδότηση ενοικίου.
Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ(Ιανουάριος 2015-Αύγουστος 2015) και υφυπουργός Εξωτερικών (Σεπτέμβριος 2015- Νοέμβριο 2016). ο κ. Μαρδας, στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, έκανε αίτηση και το έλαβε στις 25 Απριλίου 2016 και έτσι 8 μήνες αργότερα εγκρίθηκε η δαπάνη. Μάλιστα φέρεται να είναι και ένα από τα πρόσωπα πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίμαχη διάταξη.
Παναγιώτη Σγουρίδη,ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ιανουάριος 2015 -Ιούλιος 2015) και υφυπουργός Υποδομών (Σεπτέμβριος 2015-Φεβρουάριο 2016).
Πάντως, η Νέα Δημοκρατία λέει ότι ενδεχομένως το επίδομα να το έπαιρναν 10 εξωκοινοβουλευτικοί.