Χθες η Τράπεζα της Ελλάδος είχε γενική συνέλευση. Και ομολογώ πως συνέβησαν πολλά και ενδιαφέροντα. Ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε από βήματος υπέρ της προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Αναμενόμενο, θα πείτε. Μετά ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης –γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής –ως εκπρόσωπος του Δημοσίου στη συνέλευση και ο Γρηγόρης Στεργιούλης –CEO των ΕΛΠΕ –ως μέλος του Γενικού Συμβουλίου της τράπεζας, αφού διέρρηξαν τα ιμάτιά τους περί της ανεξαρτησίας του θεσμού της ΤτΕ, την έπεσαν στον Στουρνάρα επειδή, λέει, όσα είπε προκαλούν αβεβαιότητα και έτσι κάνουν κακό στη χώρα. ΟΚ. Κι αυτό το περιμένατε, η κυβέρνηση να κατηγορεί τον κεντρικό τραπεζίτη ότι δεν σκέφτεται το εθνικό συμφέρον. Τα καλύτερα έγιναν μετά. Οταν ανέβηκαν στο βήμα ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Βαγγέλης Γερανιωτάκης και ο πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων της ΤτΕ Γιάννης Ζογαδίνος και όχι απλά υπεραμύνθηκαν της ανεξαρτησίας της τράπεζας, αλλά μίλησαν και για «τοποτηρητές» και «κομισάριους». Ο δε Ζογαδίνος, όπως μου είπε πληροφοριοδότης μου, ανέφερε στην ομιλία του ότι ο υποδιοικητής Θεόδωρος Μητράκος μαζί με ομάδα στελεχών της τράπεζας είχαν επισκεφθεί προ μηνών το γραφείο του Γιάννη Δραγασάκη προκειμένου να συζητήσουν όλοι μαζί πώς θα διώξουν τον Στουρνάρα από τη θέση του. Περιστατικό για το οποίο πρώτος σας είχα γράψει. Οταν ο Μητράκος πήρε τον λόγο, δεν είχε τίποτα να πει για την καταγγελία εις βάρος του. Εγώ πάντως ξέρω ότι, όπως έλεγαν και οι Λατίνοι, ο σιωπών συναινεί.

Ο πυρετός των 1.000 μορίων
Σας έχω ξαναγράψει για το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων που θα υποβάλει τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους στη Λυδία Κονιόρδου όσον αφορά τις θέσεις των δύο διοικητικών γραμματέων Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το υπουργείο, λοιπόν, περνά αυτή την περίοδο «πυρετό επιλογής», καθώς αναμένεται η θεσμική έξοδος της γενικής γραμματέως Μαρίας Ανδρεαδάκη Βλαζάκη (λόγω μνημονιακής υποχρέωσης, ως γνωστόν, καταργείται η θέση του γενικού γραμματέα). Στα ονόματα που ακούω από το «σινάφι» για τον διοικητικό γραμματέα Πολιτισμού επιλέγω να δώσω σημασία σε δύο. Πρώτον, σε εκείνο της Πολυξένης Αδάμ Βελένη, που έχει αναλάβει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με απόφαση της Λυδίας Κονιόρδου. Είναι ένα σημείο νευραλγικό, λένε οι παροικούντες την οδό Βενιζέλου, καθώς η Βελένη έχει υπό την επίβλεψή της τα αρχαία του μετρό και, παράλληλα, διατηρεί ισορροπίες με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη για τυχόν καθυστερήσεις στα εργοτάξια. Συμπληρώνω ότι δεν έδωσα –ούτε δίνω –βάση στις οικογενειακές σχέσεις της Βελένη με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κουράκη: ότι, δηλαδή, η κόρη της είναι παντρεμένη με τον γιο του (και αρχαιολογικό φωτογράφο). Δεύτερον, στο όνομα της Αικατερίνης Δελαπόρτα, προϊσταμένης του Βυζαντινού Μουσείου, την οποία όμως «βαρύνει» η κόντρα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο. Για το τρίτο επιφυλάσσομαι. Και παράλληλα αναρωτιέμαι σε ποια ή ποιον θα δοθούν τα 1.000 μόρια που προκύπτουν –έκπληξη! –από τη δομημένη συνέντευξη που πρέπει να περάσουν οι υποψήφιοι. Υποθέτω ότι, όσο πλούσιο φάκελο κι αν έχουν, τα μόρια αυτά είναι που θα ανεβοκατεβάσουν τις μετοχές τους. «Παραθυράκι ευμένειας»; Υμείς είπατε.

Ο Πολάκης ως Ιζνογκούντ

Διαβάζοντας επισταμένως τη Διαύγεια βρίσκεις διαμαντάκια. Να, όπως την απόφαση του υπουργείου Υγείας για τη «διαδικασία προκήρυξης θέσεων ιατρών και οδοντιάτρων ΕΣΥ» με αριθμό πρωτοκόλλου Γ4α/Γ.Π.οικ.13273. Το ωραίο σε αυτήν, λοιπόν, είναι πως την υπογράφει ο Παύλος Πολάκης ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας και ο Παύλος Πολάκης ως υπουργός Υγείας. Τον κόβω για Ιζνογκούντ, ξέρετε αυτόν που θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Αποχαιρετισμός στα όπλα

Μέσα σε εγκάρδιο και συγκινητικό κλίμα, όπως μου μεταφέρθηκε, χθες στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών και η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι αποχαιρέτησαν τον απερχόμενο ομόλογό τους της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη. Και όλοι είχαν έναν καλό λόγο για εκείνον. Η Μογκερίνι αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που είχαν, τόσο όταν εκείνη ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, όσο και αργότερα όταν έγινε ύπατη εκπρόσωπος. Στάθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα «στη σοφία της ανάλυσής του και το αποφασιστικό πνεύμα» που χαρακτήριζε τις παρεμβάσεις του, τονίζοντας ότι υπό την πολιτική του καθοδήγηση, η εξωτερική πολιτική της Κύπρου απέκτησε μια καθ’ όλα ευρωπαϊκή προσέγγιση. Τις θερμές ευχαριστίες όλων των ΥΠΕΞ προς τον Κασουλίδη εξέφρασε ο Λουξεμβούργιος Γιαν Ασελμπορν ως ο αρχαιότερος ανάμεσά τους.

Φθηνά γεύματα και τετ α τετ

Κοινοβουλευτική πηγή μου εντόπισε, λέει, τον βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Δημήτρη Καβαδέλλα να ψωνίζει κρουασάν σοκολάτας για μεσημεριανό από το φθηνό κυλικείο στο υπόγειο της Βουλής, γνωστό και ως κυλικείο των αστυνομικών. Τώρα, επειδή είμαι σίγουρος ότι αγνοείτε ποιος είναι ο εν λόγω εθνοπατέρας, σας θυμίζω ότι κέρδισε τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούν ως «ο βουλευτής με την Πόρσε». Παρότι όμως κάποτε οδηγούσε Πόρσε – τώρα την έχει πια πουλήσει – τρώει φθηνά. Ατιμη κοινωνία. Αλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους ρίχνεις στα ξένα χέρια, που έλεγε και η διάσημη ατυχήσασα. Παρεμπιπτόντως, άλλος πράκτοράς μου έγινε αυτόπτης μάρτυρας ενός τετ α τετ σε εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα. Ο Κώστας Γαβρόγλου βγήκε, μου είπε, από την αίθουσα της Ολομέλειας για να τα πει με τον Γιάννη Ρουμπάτη.