Σεισμικές δονήσεις προκαλεί στο κυβερνητικό οικοδόμημα η υπόθεση της Ράνιας Αντωνοπούλου, μέχρι χθες το απόγευμα αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, ενώ πλέον τίθεται ζήτημα και για τον σύζυγό της, υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος εμφανίζεται ως «συμμέτοχος» σε ένα θέμα ηθικής τάξης που αναγνώρισε, εμπράκτως, και το Μαξίμου.
Το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» δέχθηκε ένα καίριο χτύπημα εξ αριστερών με το θέμα της επιδότησης ενοικίου που εισέπραττε η Αντωνοπούλου, προκαλώντας την οργή μεγάλου τμήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πολλών μελών της κυβέρνησης.
Στη σκιά της υπόθεσης Αντωνοπούλου, που συμπαρασύρει και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, αλλά και της υπερκόπωσης του Γιάννη Μουζάλα που ήταν σε νοσοκομείο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, επανήλθαν τα σενάρια ενός διορθωτικού ανασχηματισμού. Από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως είναι ευνόητο, αυτά τα σενάρια αποδυναμώνονται, όπως ακυρώνονται και άλλα για πρόωρες εκλογές. Οι πιο μυημένοι επί των κυβερνητικών παρασκηνίων, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί και δεν αποκλείουν να έχουμε εξελίξεις ακόμη κι εντός της εβδομάδας με διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα.
Τις συζητήσεις για έναν άμεσο ανασχηματισμό επέτεινε χθες και η διαφοροποίηση στη Βουλή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπούν τους Οικολόγους Πράσινους –του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη και του βουλευτή Γιώργου Δημαρά -, οι οποίοι, επικαλούμενοι περιβαλλοντολογικούς λόγους, τάχθηκαν κατά της κύρωσης τεσσάρων συμφωνιών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές (σχετικό θέμα στη σελίδα 32).
ΒΑΡΙΑ ΣΚΙΑ. Η αποκάλυψη της υπόθεσης Αντωνοπούλου έριξε βαριά τη σκιά της όλο το Σαββατοκύριακο πάνω από την κυβέρνηση, κεντρικά στελέχη της οποίας έλεγαν ότι αξιοποιήθηκε από την αντιπολίτευση ως βασικό όπλο για να αποδυναμωθεί το σκάνδαλο Novartis. Ο Αλέξης Τσίπρας, αντιλαμβανόμενος τις διαστάσεις που λάμβανε η υπόθεση, επικοινώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το βράδυ της Κυριακής με την Αντωνοπούλου ζητώντας της να χειριστεί το θέμα με τον κατάλληλο τρόπο, ενώ της επεσήμανε το μεγάλο λάθος της να κάνει χρήση της συγκεκριμένης διάταξης.
Ο Τσίπρας τής είπε ότι δεν θεωρεί ορθό το γεγονός ότι έγινε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης και δεν θέλησε να επεκταθεί περισσότερο.
Ομως η υπόθεση άφηνε αρνητικό αποτύπωμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου ο Πρωθυπουργός επιλήφθηκε αυτής, καθώς η κυβέρνηση, όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, έχει δείξει με σειρά ενεργειών της ότι προσπαθεί να εξορθολογίσει τα συστήματα των αμοιβών τόσο των βουλευτών όσο και των υπουργών με διατάξεις που αφορούν τη φορολογική εξίσωση μεταξύ πολιτικών και όλων των υπόλοιπων πολιτών.
Το κλίμα ήταν βαρύ στο Μέγαρο Μαξίμου για την καθηγήτρια με πλούσια ακαδημαϊκή δραστηριότητα στις ΗΠΑ, ενώ πολλά ήταν τα επικριτικά σχόλια από πολλούς βουλευτές που έβλεπαν την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να βάλλονται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά και κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου ο Τσίπρας άκουσε αρκετά μέλη να αναφέρουν τις επιπτώσεις που έχει η συγκεκριμένη υπόθεση.
Με το τηλεφώνημά του ο Πρωθυπουργός είχε ουσιαστικά δείξει τον δρόμο της παραίτησης ως τον πιο ενδεδειγμένο για την Αντωνοπούλου, η οποία όμως «διάβασε λάθος» το πρωθυπουργικό μήνυμα, ενώ δεν αποκωδικοποίησε σωστά και τη δημόσια αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου περί πρωθυπουργικής δυσαρέσκειας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ικανοποιήθηκαν με τη δημόσια τοποθέτηση της υπουργού, ότι κίνησε ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων και πως ζητεί να κριθεί από τους πολίτες με βάση το έργο της, με την παράλληλη επισήμανση πως παραμένει στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Για το πρωθυπουργικό επιτελείο προφανώς στη συγκεκριμένη περίπτωση επικράτησε η άποψη ότι το νόμιμο δεν είναι και ηθικό και θέλησαν να κλείσει το θέμα άμεσα.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η επιλογή να μη δηλώσει ξεκάθαρα η Αντωνοπούλου ότι παραιτείται και να πετάξει το μπαλάκι στον Πρωθυπουργό, ουσιαστικά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και η απόφαση ήταν μονόδρομος για τον Τσίπρα, μετά και τη γνωστοποίηση ότι στη Διαύγεια φαινόταν πως είχε αιτηθεί –και εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2017 –και ποσού 4.000 ευρώ, αν και δήλωσε πως σταμάτησε να λαμβάνει το επίδομα τον Αύγουστο του περασμένου έτους.
Βέβαια, από το Μέγαρο Μαξίμου, λόγω και της στήριξης που παρείχε τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της στον Πρωθυπουργό για να ανοίξουν οι πόρτες σε ακαδημαϊκούς και οικονομικούς κύκλους στις ΗΠΑ, δεν θέλησαν να την «αδειάσουν». Γι’ αυτό και επελέγη να σημειωθεί στη σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ότι έγινε «δεκτή η παραίτησή της», παράλληλα με τις ευχαριστίες για την τριετή προσφορά της στην κυβέρνηση.