Τις περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και τους δημάρχους σε Κορινθία και Αχαΐα πιέζουν οι επαγγελματίες του τουρισμού ώστε να προκρίνουν και να χρηματοδοτήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι λουόμενοι (ντόπιοι και τουρίστες) θα αποφύγουν φέτος το… φιλί της μέδουσας. Ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων καταστημάτων, ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων ανησυχούν για τυχόν επανάληψη της περσινής εφιαλτικής σεζόν, όταν αμέτρητες «μάγισσες» της θάλασσας κατέλαβαν τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό κόλπο, ερημώνοντας ακόμα και πολυσύχναστες παραλίες.
Οι φορείς της Κορινθίας καταστρώνουν «επιχείρηση τσούχτρα» με μοντέλο Ντουμπάι, δηλαδή με τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων, αλλά και μέσω Ευρώπης, με την ένταξη της περιοχής στο πρόγραμμα «Med Jellyrisk», που στοχεύει στη διαχείριση των επιπτώσεων σε τουρισμό και αλιεία από τις μέδουσες. Προστατευτικά δίχτυα ζητούν επίσης οι επαγγελματίες της Αχαΐας, οι οποίοι στρέφονται τώρα και στους επιστήμονες (βιολόγους του Πανεπιστημίου Πατρών συγκεκριμένα) για εξεύρεση λύσης.
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΛΥΣΕΙΣ. «Ολη η Κόρινθος αγωνιά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε αναζητώντας πρακτικές λύσεις που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες και συλλέγοντας στοιχεία από έρευνες. Τα δίχτυα φαίνεται πως είναι η μόνη λύση με βάση ευρωπαϊκές μελέτες. Οποιαδήποτε ενέργεια είναι πια στο χέρι Περιφέρειας και Δήμων» λέει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Κορινθίας και αντιπρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου (LTO) Σοφία Φιλιππίδη, χαρακτηρίζοντας πλεονέκτημα για τον (ενταγμένο πια στο δίκτυο Natura 2000) Κορινθιακό τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα θαλάσσια ασπόνδυλα: «Είναι σημαντικό βήμα γιατί θα ωφεληθούμε σε βάθος χρόνου». Τα μέλη του LTO τονίζουν πάντως ότι η Περιφέρεια έχει δώσει διαβεβαιώσεις για τη διάθεση κονδυλίων και την υλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην τοποθέτηση διχτυών.
Στις πρόσφατες συσκέψεις μεταξύ Περιφέρειας, LTO, Λιμενικού Ταμείου Λουτρακίου και τοπικών φορέων συμμετείχε ο ιδιοκτήτης εταιρείας Ωκεανίς, που ειδικεύεται στην τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων, Μανώλης Μαλούδης. «Ουσιαστικά με τα δίχτυα-κουρτίνες δημιουργούμε πισίνες στη θάλασσα. Τέτοια φράγματα έχουμε τοποθετήσει κυρίως στο Ντουμπάι αλλά και στο Γιβραλτάρ» αναφέρει, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν μπαίνουν από τη μία μέρα στην άλλη, άρα το σημαντικότερο είναι ο χρόνος. Εκτιμώ ότι ήδη τον ξεπεράσαμε για την φετινή σεζόν, δεδομένου ότι μιλάμε για μια τεράστια έκταση. Κατά τόπους πιθανότατα μπορούν ακόμα να γίνουν επεμβάσεις».
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ. Την ίδια μάχη με τον χρόνο δίνουν οι επαγγελματίες της Αχαΐας, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Σπύρο Στεργίου να χαρακτηρίζει μη αναστρέψιμη την κατάσταση εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα: «Εντός των ημερών θα συναντηθούμε με την Περιφέρεια, το Επιμελητήριο και τέσσερις πανεπιστημιακούς που γνωρίζουν το πρόβλημα». Οπως αναφέρει, η περσινή επιδρομή μεδουσών προκάλεσε πτώση τζίρων έως 40%: «Πρέπει να σωθεί η νέα τουριστική περίοδος. Επιπλέον, το 2019 διοργανώνονται στην Πάτρα οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες».
n Στις ελληνικές θάλασσες κυριαρχούν δύο είδη μεδουσών: η επικίνδυνη πορφυρή τσούχτρα Πελάγια (Pelagia noctiluca) με πλοκάμια άνω των πέντε μέτρων και η άκακη καφεκίτρινη Κοτυλόριζα (Cotylorhiza tuberculata). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο Κορινθιακός κρύβει το μυστικό του στο κέντρο του, σε βάθος 900 μέτρων, όπου φαίνεται πως υπάρχει μόνιμος πληθυσμός μεδουσών. Τα ζελατινοειδή μετακινούνται με τα θαλάσσια ρεύματα ενώ η υπεραλίευση, κοινώς η εξολόθρευση των εχθρών τους, θεωρείται βασικός ένοχος για την έντονη παρουσία των μεδουσών στους κλειστούς κόλπους.