«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξακολουθεί να είναι το ‘’μαύρο πρόβατο’’ της χώρας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αποβλήτων», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου.
Οπως τόνισε, «ακόμη και σήμερα στην Περιφέρεια υπάρχουν 17 αποκατεστημένοι αλλά όχι τυπικά ανενεργοί ΧΑΔΑ, δυο ΧΑΔΑ ενεργοί και πέντε ΧΑΔΑ τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ανενεργούς, αλλά μη αποκατεστημένους».
Και συμπλήρωσε: «Από τον Ιούνιο του 2015, που επιβλήθηκε το πρόστιμο για τους ΧΑΔΑ, και μόνο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Ελλάδα έχει πληρώσει σε εξαμηνιαία πρόστιμα συνολικά 13 εκατομμύρια €.
» Είναι προφανές ότι δεν πάει άλλο. Και χωρίς να υποτιμώ τις ευθύνες της Πολιτείας διαχρονικά ή τους περιορισμένους πόρους, η διατήρηση και η αναπαραγωγή των Χωματερών στηρίχτηκε σε ελλείμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
»Το βασικό μας εργαλείο (της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων) για να υπάρξουν ολοκληρωμένες και μόνιμες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας είναι ο εθνικός σχεδιασμός ΕΣΔΑ και ο περιφερειακός ΠΕΣΔΑ που έχουμε συμφωνήσει και εγκρίνει».
Ανακύκλωση και επανάχρηση
Για τον Σωκράτη Φάμελλο, το μέλλον είναι η μετάβαση σε μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων σύγχρονο, απαιτητικό, με διαλογή στην πηγή και αξιοποίηση του 50%, με ανακύκλωση και επανάχρηση αλλά και με σύγχρονες κεντρικές μονάδες.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται, εντάσσεται πλέον και το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, με επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής σύμβασης, μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος για τους δημότες και εξασφαλίζοντας τις δυνατότητες των Δήμων να ανακυκλώνουν, να αξιοποιούν και να έχουν πόρους από τη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Πλέον, όπως είπε, το ΣΔΙΤ έχει δρομολογηθεί και με τη συνεργασία και την εγρήγορση όλων οι απαραίτητες διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018.
Δασικοί χάρτες
Στην ομιλία του, ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε αναφορά και στους δασικούς χάρτες. Οπως είπε, η κύρωση των δασικών χαρτών στις 21/12/2017 έφτασε στο 32% της χώρας, όταν τα προηγούμενα 40 χρόνια είχαν κυρωθεί χάρτες στο 0,81% της χώρας.
«Εως το 2020 όλη η χώρα θα έχει κυρωμένους δασικούς χάρτες και αυτό είναι δέσμευση και μεγάλη παρακαταθήκη» τόνισε.
Αναφερόμενος και στον νέο νόμο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία δύο νέων Φορέων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: του Φορέα Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου και του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου – Κυθήρων.
Δίχτυα για τις μέδουσες
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τις μέδουσες στον Κορινθιακό, που το περασμένο καλοκαίρι ταλαιπώρησαν τους λουόμενους και προκάλεσαν πρόβλημα στους επιχειρηματίες της περιοχής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε πως πλέον δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης πλωτών μέσων προστασίας των λουομένων (επιφανειακά δίχτυα) στις τουριστικές και πολυσύχναστες ακτές, μέγιστης διάρκειας πέντε μηνών, σε θαλάσσιες περιοχές περιλαμβανομένων και αυτών που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000».