Οπως είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», φαίνεται πως το υπουργείο Πολιτισμού κινείται προς την κατεύθυνση της κρατικής παρέμβασης στο ζήτημα της ΑΕΠΙ, δημιουργώντας στη θέση της έναν ειδικό φορέα. Σε ερώτησή μας προς το ΥΠΠΟ αν πρόκειται να ζητήσει από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας την ανάκληση αδείας της ΑΕΠΙ, η απάντηση αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: «Η άρση της άδειας ενός ΟΣΔ (σ.σ.: Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης) επιβάλλεται ως κύρωση σε περίπτωση που συντρέχει περίπτωση μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του έναντι των μελών του. Με τον νέο Νόμο 4481/2017 έχει θεσπιστεί η διαδικασία αυτή που απαιτεί την υποβολή εισήγησης από τον ΟΠΙ προς τον υπουργό Πολιτισμού για την προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας. Ετσι δίνεται η δυνατότητα στον ΟΠΙ να ασκεί τις εποπτικές του αρμοδιότητες ουσιαστικά, ώστε να μη παρατηρούνται φαινόμενα ασυδοσίας όπως στο παρελθόν που, παρά τις ενδείξεις κακοδιαχείρισης παρέμεναν χωρίς η Πολιτεία να λαμβάνει μέτρα. Αναφορικά με την ΑΕΠΙ, έχουμε πλέον ξεκάθαρη εικόνα για το τι πραγματικά συνέβη από το έτος 2010 έως σήμερα, πώς και πόσο έβλαψε τα συμφέροντα των Δικαιούχων της Δημιουργών – Εκδοτών Μουσικής και αλλοδαπών ΟΣΔ και θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως ακριβώς προβλέπεται, ώστε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντά τους».
Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο ΟΠΙ κάλεσε τους ενδιαφερομένους σε συνάντηση για να βρεθεί λύση και το σωματείο ΑΣΜΑ αρνήθηκε δηλώνοντας πως η διέξοδος είναι η δημιουργία νέου Οργανισμού (αίτημα που περιέγραφε και σε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό). Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ωστόσο, θεωρείται δύσκολο να βρεθεί ιδιώτης που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του νέου φορέα.
ΑΛΛΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ. Απ’ την πλευρά τους τα σωματεία ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ τονίζουν μεταξύ άλλων: «…Η Προσωρινή Επίτροπος σε συνεργασία με άλλα σωματεία και με την πλήρη κάλυψη του Υπουργείου ωθεί την κατάσταση σε αδιέξοδο προκειμένου να εμφανιστεί η «κρατική ΑΕΠΙ» ως μονόδρομος. Πρόκειται για μια εξέλιξη πέρα από κάθε πλαίσιο ευρωπαϊκού δικαίου…: το εισόδημα από τα δικαιώματα, όταν και όποτε δοθεί, θα γίνει επίδομα και οι έλληνες δημιουργοί ανεξαρτήτως έργου θα μπαίνουν στην ουρά για 500 ευρώ το χρόνο. Εμείς δεν εγκαταλείπουμε και στηρίζουμε σθεναρά το επιχειρηματικό πλάνο διάσωσης της Εταιρίας και πλήρους μεταβίβασής της στους δημιουργούς και δικαιούχους. Αλλωστε μας το ζήτησαν και οι ξένοι οργανισμοί προκειμένου να συμμετάσχουν…».