«Ανδρός πεσούσης…». Την ελληνικούρα είχε πετάξει ο αείμνηστος βουλευτής Ηρακλείου, σύντροφος Μιχελογιαννάκης (αείμνηστος, με την έννοια ότι πάντα θα τον θυμόμαστε, κι ας προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να κρύβεται), και ταιριάζει γάντι στο τελευταίο επεισόδιο της υπόθεσης Αντωνοπούλου – Παπαδημητρίου. Τωόντι, λοιπόν, έπειτα από τη συντρόφισσα Αντωνοπούλου έπεσε για λόγους ευθιξίας και ο σύζυγος και, πλέον, μας δίνεται η ευκαιρία για την επιστροφή στην καθημερινότητα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπου «…πας ανήρ ανδρεύεται».
Το σκανδαλάκι με το επίδομα ενοικίου εξωκοινοβουλευτικών στελεχών εύκολα αφαίρεσε από τον Αλέξη Τσίπρα (και από κάποιους ακόμα λαλίστατους συριζαίους αξιωματούχους), μαζί με την υποτιθέμενη επικοινωνιακή δεινότητα, και τη λεοντή του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος όσων εμφορούνται από τις ιδέες της Αριστεράς. Εξίσου εύκολα μετέτρεψε την αντιπολίτευση σε κατηγορούσα, όχι μόνο για περιφρόνηση των θυσιών των πολιτών, αλλά και για κυνισμό, και για υποκρισία, και για αναξιοπρέπεια. Τι μένει; Η ρεβάνς για την υπόθεση Novartis. Η αποδόμηση, δηλαδή, της ιστορίας όπως την αφηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η αποδόμηση άρχισε από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αμερικανό πρεσβευτή. Η μεταφορά στη δημοσιότητα του περιεχομένου της συνάντησης από τον πρόεδρο της ΝΔ δεν μπορεί να έγινε τυχαία ούτε είναι τυχαία η διακριτική υιοθέτηση της μαρτυρίας του από την αμερικανική πρεσβεία μέσω της υιοθέτησης και αναμετάδοσης ενός σχετικού tweet. Η κυβέρνηση, η οποία επιχείρησε να ανασκευάσει την πληροφορία και κυρίως τις εντυπώσεις, εκτέθηκε. Οσο για την αλλαγή στάσης των Αμερικανών, δεν είναι προφανώς αποτέλεσμα τυχαιότητας.
Αλλά η πολιτική αποδόμηση ενός επιζήμιου σχήματος είθισται να γίνεται εντός των ορίων της επικράτειας. Και ήταν προφανές ότι θα περιελάμβανε αντεπίθεση της αντιπολίτευσης σε ό,τι οι συριζαίοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως μητέρα των σκανδάλων. Η Novartis και, γενικότερα, η πολιτική του φαρμάκου, άλλωστε, έχουν τρία διαμφισβητούμενα πρόσωπα. Εκτός από τον περίφημο πλέον Π.Κ., τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος δεν τιμολόγησε τα φάρμακα, ως όφειλε, το 2015, στο κάδρο μπαίνουν και οι σημερινοί υπεύθυνοι για την υγεία, ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής του Παύλος Πολάκης –που κατηγορούνται για ζημίες του Δημοσίου και επιβάρυνση των ασφαλισμένων λόγω του τρόπου με τον οποίο τιμολόγησαν αυτοί τα φάρμακα.
Μπούμερανγκ. Διότι, όπως έλεγε κι ο σύντροφος Μιχελογιαννάκης, «κι αυτά χρηματάτσα είναι –που μπαίνουνε». Ή που χάνονται.