Το παιχνίδι της ονοματολογίας και της ανάγκης (ή μη) περί συνταγματικής αλλαγής στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) «ανάβει» ολοένα και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, καθώς Ελλάδα και Σκόπια ετοιμάζονται να εισέλθουν στο ουσιαστικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Σε νέες δηλώσεις του από το Λονδίνο, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει σε συνάντηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε σε τέσσερις πιθανές επιλογές για ένα νέο οριστικό όνομα για τη γειτονική χώρα, και συγκεκριμένα στις ονομασίες «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)». Πρόκειται για επιλογές που έχει βάλει στο τραπέζι ο Μάθιου Νίμιτς και όχι πρωτότυπες προτάσεις του Ζάεφ.
Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ. Το δύσκολο σημείο σε αυτήν τη φάση φαίνεται να είναι το ελληνικό αίτημα για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Ο Ζάεφ εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο αυτό, πιθανότατα επειδή γνωρίζει ότι αυτό έχει υψηλό πολιτικό κόστος για την κυβέρνησή του, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι οι τροποποιήσεις που ήδη έχουν γίνει είναι επαρκείς για να καλύψουν τις ελληνικές ανησυχίες. Φαίνεται όμως ότι εσχάτως έχει σκληρύνει και η γραμμή της Αθήνας στο ζήτημα αυτό. Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες, αυτό άρχισε να γίνεται πιο ορατό στην πρώτη ουσιαστική συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, στη Βιέννη, όπου συναντήθηκαν και με τον Μάθιου Νίμιτς. Αναφορικά πάντως με τα όσα είπε στο Λονδίνο ο Ζάεφ, προκαλεί εντύπωση η αναφορά στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχουν γίνει γνωστά, σαφείς αντιρρήσεις ήδη από τη συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός στα τέλη Ιανουαρίου. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός είπε ότι ορισμένες από τις επιλογές είναι προτιμητέες από την Αθήνα και άλλες ίσως όχι. Ο Ζάεφ προσφάτως είχε εμφανιστεί αρνητικός και στον χρονικό προσδιορισμό (π.χ. «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»).
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΤΖΙΑ. Το όνομα αυτό καθαυτό δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο η γλώσσα γραφής του, το αν θα είναι αμετάφραστο ή όχι, καθώς και το αν θα αποτελείται από μία ενιαία λέξη ή περισσότερες. Δεν είναι ακόμη απόλυτα ξεκάθαρο πώς ακριβώς είναι διαμορφωμένο και το τελικό προσχέδιο της ελληνικής πλευράς, το οποίο αναμένεται να επιδοθεί στη σκοπιανή κυβέρνηση προσεχώς. Εκτιμάται όμως ότι αυτό θα συμβεί λίγο πριν από την προγραμματιζόμενη επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην ΠΓΔΜ. Οι προετοιμασίες διεξάγονται διά της διπλωματικής οδού και, σύμφωνα με τις ενδείξεις, ο Κοτζιάς ενδέχεται να μεταβεί στο πρόσφατα μετονομασθέν Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου.