Όπως λέει ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, οι ιδέες που θα παρουσιάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο διάγγελμα του θα αποτελέσουν την βάση του προεκλογικού του προγράμματος.
Η εφημερίδα Vedomosti, προβλέπει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα φοβίσει τους ψηφοφόρους προαναγγέλλοντας μεταρρυθμίσεις, αλλά θα μιλήσει για την ανάπτυξη, την παιδεία, την ιατρική περίθαλψη, τις υποδομές, την μείωση της φτώχειας, την ψηφιακή οικονομία, τις αλλαγές στην φορολογία και την μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης. Τα θέματα αυτά απαρίθμησαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Ο πολιτικός αναλυτής, Γιεβγκένι Μίντσενκο δηλώνει ότι διάφορες ομάδες προσπάθησαν να προωθήσουν τις δικές του ιδέες. «Πολλοί θα περιμένουν να ακούσουν μια φράση που θα είναι ή δεν θα είναι προς όφελος τους». Ο Πούτιν ενδέχεται, όπως λένε δύο αξιωματούχοι και μια πηγή που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, να μιλήσει για την αναγκαιότητα να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία, την υγεία και τις υποδομές. Ωστόσο οι εν λόγω πηγές δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα για τις αυξήσεις όσον αφορά τις συγκεκριμένες δαπάνες ούτε προς ποιες κατευθύνσεις αυτές θα στραφούν.
Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου επί οικονομικών θεμάτων Αντρέι Μπελοούσοφ, είχε δηλώσει ότι οι αυξήσεις των δαπανών αυτών συζητείται. Το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν, είχε ταχθεί υπέρ των ελιγμών στον προϋπολογισμό, θεωρώντας ότι έως το 2024 οι δαπάνες για την παιδεία πρέπει να αυξάνονται σταδιακά και ετησίως σε σχέση με το 2017, κατά 0,8% του ΑΕΠ, για την παιδεία κατά 0.7% και για τις υποδομές κατά 0,8%. Ωστόσο αποδείχθηκε ότι το να διασφαλισθούν τα σχετικά κονδύλια δεν ήταν και τόσο εύκολο.
Εκτιμάται ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα μιλήσει για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, παρότι το πρακτορείο Bloomberg είχε μεταδώσει ότι μετά τις εκλογές θα αυξηθεί η φορολογία στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων από το 13% στο 15-16%.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα δώσει προσοχή στους φτωχούς, εκτιμούν δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Δεν αποκλείεται όπως λέει ένας εξ αυτών ,να θέσει στόχο για παράδειγμα να μειωθεί η φτώχεια κατά δύο φορές. Ο Πούτιν μάλιστα τον Δεκέμβριο είχε πει ότι πρέπει να ‘στοχοποιηθεί’ η φτώχεια όπως και ο πληθωρισμός. Γι αυτό όμως ενδεχομένως να πρέπει να στρέψει την προσοχή του στις κοινωνικές παροχές και να επανεξετάσει τις φορολογικές διευκολύνσεις.
Τα πραγματικά εισοδήματα του πληθυσμού μειώνονται για τέταρτη κατά συνεχή χρονιά. Το 2017 μειώθηκαν στο 75% των περιφερειών της Ρωσίας, όπως δηλώνει η διευθύντρια του Ινστιτούτου κοινωνικών αναλύσεων και προβλέψεων Τατιάνα Μάλεβα. Στις υπόλοιπες περιοχές, που είναι ελάχιστα ανεπτυγμένες, ο πληθυσμός απασχολείται κυρίως στον δημόσιο τομέα, δηλώνει η επιστημονική συνεργάτης της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης Νατάλια Ζουμπαρέβιτς.
Ο Πούτιν θα αναφερθεί επίσης και στην μεταρρύθμιση που απαιτείται να γίνει στο δικαστικό σύστημα, όπως λέει πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο. Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Ρώσος πρόεδρος είχε υποσχεθεί ότι στο διάγγελμα του θα μιλήσει εκτενώς, για το πώς θα μετατραπεί η Ρωσία σε πόλο έλξης για ταλαντούχους επιστήμονες και πως θα βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα.
Ιδιαίτερη σημασία θα δώσει στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ο οίκος S&P πρόσφατα διατύπωνε την ακόλουθη εκτίμηση: μπορεί η κυβέρνηση έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων στις εκλογές, να έχει τα περιθώρια να υιοθετήσει μη δημοφιλή μέτρα, αλλά είναι αμφίβολο αν θα προχωρήσει στην υιοθέτηση τους. Περισσότερο θα κινηθεί προσεκτικά εκτιμώντας τις προοπτικές που υπάρχουν για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα. Όπως εκτιμά τέλος ο πρύτανης της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης Βλαντίμιρ Μάου, στην Ρωσία ένα τμήμα της κοινωνίας είναι δυσαρεστημένο με την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά δεν υπάρχει ετοιμότητα για αλλαγές, αντίθετα παρατηρείται μια συντηρητική στάση.