Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επιμένει στις δεσμεύσεις που ανέλαβε για το Brexit τον Δεκέμβριο σε κοινό κείμενο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως δεν μπορεί να συμφωνήσει στο σχέδιο συμφωνίας που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων ανακοίνωσε πως η Μέι, πρόκειται να κάνει τη σχετική δήλωση στο κοινοβούλιο για το Brexit, τη Δευτέρα.
«Συμφωνήσαμε στο κοινό κείμενο. Η πρωθυπουργός είναι σαφής ότι δεν συμφωνεί με το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέι σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Συνολικά η δουλειά προχωρεί καλά τις τελευταίες εβδομάδες … Αυτό είναι απλώς ένα σχέδιο … και θα έχουμε συνομιλίες τους επόμενους μήνες για τα σημεία στα οποία δεν συμφωνούμε».
Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της κάτω βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου δήλωσε πως «η πρωθυπουργός θα κάνει μια δήλωση για την πολιτική σχετικά με το Brexit σ’ αυτό το σώμα τη Δευτέρα». Η Μέι πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία για το Brexit την Παρασκευή κατά την οποία θα αναφερθεί στη μελλοντική σχέση που θέλει να έχει η Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ίδια η Μέι δήλωσε πως το σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπονομεύει την κοινή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, απειλώντας ταυτόχρονα και τη συνταγματική ακεραιότητά του.
«Το σχέδιο του νομικού κειμένου που δημοσιοποίησε η Επιτροπή, αν εφαρμοστεί, θα υπονομεύσει την κοινή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και θα απειλήσει τη συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου δημιουργώντας ένα τελωνειακό και ρυθμιστικό σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας», δήλωσε η Μέι μιλώντας στο κοινοβούλιο.«Κανένας πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα συμφωνούσε ποτέ σε κάτι τέτοιο», τόνισε.
Η Μέι δήλωσε ακόμη πως ενδεχόμενη συμφωνία πάνω σε μια νέα τελωνειακή ένωση με την ΕΕ μετά το Brexit θα πρόδιδε την απόφαση που ελήφθη κατά το δημοψήφισμα του 2016 και επέκρινε τα σχετικά σχέδια του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.
Η Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο πως η κυβέρνησή της θέλει να σφραγίσει μια συμφωνία με την ΕΕ με την οποία η Βρετανία θα ανακτήσει τον έλεγχο των νόμων, των συνόρων και των χρημάτων της και η οποία δεν θα οδηγήσει σ’ ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.