Η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει την κυβέρνηση της Συρίας με υλικά που είναι πιθανό να χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστούν χημικά όπλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times, που επικαλείται έγγραφο ειδικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Πλάκες υλικών που αντέχουν την έκθεση σε οξύ, βαλβίδες και θερμόμετρα βρίσκονται ανάμεσα στα υλικά που έχει προμηθεύσει η Πιονγιάνγκ στη Δαμασκό, αναφέρεται σε έκθεση ειδικών του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένοι με την επίβλεψη των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας και επικαλείται η εφημερίδα.
Βορειοκορεάτες τεχνικοί εξειδικευμένοι στην πυραυλική τεχνολογία εργάζονται εξάλλου σε εγκαταστάσεις όπου φέρονται να κατασκευάζονται χημικά όπλα στη Συρία, προστίθεται στο δημοσίευμα.
Στο έγγραφο γίνεται λόγος για τουλάχιστον 40 φορτία που δεν καταγράφηκαν, τα οποία πιθανόν περιείχαν συστατικά για την κατασκευή χημικών όπλων και παραδόθηκαν από τη Βόρεια Κορέα στη Συρία μεταξύ του 2012 και του 2017.
Υλικά διπλής χρήσης
Ωστόσο, τα υλικά που περιέχονταν στα φορτία ήταν διπλής χρήσης, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τόσο για πολιτικούς, όσο και στρατιωτικούς σκοπούς.
Η Συρία και η Βόρεια Κορέα διατηρούν ιδιαίτερα θερμή σχέση που διαρκεί δεκαετίες. Το 2015, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ είχε μετονομάσει πάρκο στη Δαμασκό σε Κιμ Ιλ Σουνγκ, το όνομα του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας.
Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίτς, όταν ρωτήθηκε, σημείωσε ότι δεν έχει διαβάσει την έκθεση των ειδικών που είναι αρμόδιοι να ερευνούν τις παραβιάσεις των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.
Αλλά, «το τελευταίο που χρειαζόμαστε στη Συρία είναι περισσότερα όπλα και, θεός φυλάξοι, χημικά όπλα», τόνισε ο Ντουζαρίτς σε δημοσιογράφους.
Η Συρία συμφώνησε το 2013 να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιό της, αντιμέτωπη με έντονες διεθνείς πιέσεις, έπειτα από επίθεση με αέριο σαρίν σε περιοχή που έλεγχαν αντάρτες κοντά στη Δαμασκό. Μεγάλο μέρος του καταστράφηκε.
Ομως η κυβέρνηση του προέδρου Ασαντ κατηγορήθηκε έκτοτε επανειλημμένα, από ειδικούς του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), ότι διέπραξε επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον αμάχων, όπως αυτή που καταγγέλθηκε στο χωριό Χαν Σεϊχούν τον Απρίλιο του 2017.
Αντάρτες και ακτιβιστές κατηγόρησαν εξάλλου την κυβέρνηση του Ασαντ ότι εξαπέλυσε επίθεση με χλώριο αυτή την εβδομάδα στην Ανατολική Γούτα.