Η διαβεβαίωση του προέδρου Τραμπ ότι εάν βρισκόταν στο σχολείο του Πάρκλαντ που δέχθηκε επίθεση από ένοπλο θα είχε τρέξει να βοηθήσει τους μαθητές ακόμα και άοπλος, είναι μια τολμηρή δήλωση για να την κάνει οποιοσδήποτε. Ειδικά κάποιος ο οποίος, δημόσια τουλάχιστον, έχει δείξει ότι σπεύδει να καλυφθεί στην πιθανότητα κινδύνου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χθες ανακοίνωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2020, δεν έχει υπηρετήσει στον στρατό –στην αρχή επειδή σπούδαζε και αργότερα επειδή, σύμφωνα με το χαρτί του γιατρού, είχε οστεόφυτα στο πόδι. Ομως η υπεροπτική φύση της δήλωσής του προκάλεσε αμέσως ερωτήματα για το τι σκόπευε να πετύχει με αυτήν. Με δεδομένες δε τις αντιδράσεις του Τραμπ σε δημόσιες εκδηλώσεις στην πιθανότητα κινδύνου, τα λόγια του, γράφει η «Washington Post», κατέληξαν να τονίζουν μια άλλη αλήθεια: ότι οι πράξεις του ήταν εντελώς διαφορετικές από τα σκληρά του λόγια.

Τον Τραμπ πιο φοβισμένο από κάθε άλλη φορά είδαμε δημόσια στη διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης στο Ντέιτον του Οχάιο, τον Μάρτιο του 2016. Ο τότε υποψήφιος βρισκόταν στη μέση της ομιλίας του όταν ένας άνδρας πήδηξε το εμπόδιο πίσω του και έτρεξε προς τη σκηνή. Ο Τραμπ άκουσε τη φασαρία, σταμάτησε να μιλά, κοίταξε νευρικά και φοβισμένα πίσω του, άρπαξε το πόντιουμ και προσπάθησε να κρυφτεί από κάτω. Σχεδόν αμέσως περικυκλώθηκε από άνδρες της μυστικής ασφάλειας που τον βοήθησαν να σταθεί και πάλι όρθιος.

Ο Τραμπ συνέχισε την ομιλία του μετά τη διακοπή και είπε στους συγκεντρωμένους ότι θα μπορούσε να «κανονίσει» και μόνος του τον άνδρα, παρά την αρχική του αντίδραση. «Ημουν έτοιμος για εκείνον», ανέφερε, «αλλά είναι πιο εύκολο όταν το κάνουν οι αστυνομικοί». Λίγο καιρό πιο πριν, σε μια άλλη προεκλογική εκδήλωση στη Νεβάδα, οι άνδρες της ασφάλειας απομάκρυναν άρον άρον τον Τραμπ από τη σκηνή, όταν κάποιος από το κοινό φώναξε «όπλο». Τελικά δεν βρέθηκε κάποιο όπλο. Ολοι θυμούνται βέβαια και τη φωτογραφία που έβγαλε για το «Time» το 2015, μαζί με έναν αετό. Το πουλί δεν έμενε ακίνητο και κουνούσε τα φτερά του τόσο δυνατά, ώστε τα μαλλιά του Τραμπ δεν έμεναν στη θέση τους. Κάποια στιγμή μάλιστα ο αετός κινήθηκε προς τον Τραμπ όταν εκείνος πήγε να πιάσει κάτι που ήταν δίπλα στο πόδι του αρπακτικού. Ο Τραμπ απομακρύνθηκε τόσο γρήγορα, που έφθασε στο άλλο άκρο του δωματίου. «Δεν πρόκειται να τραβήξουμε άλλες φωτογραφίες» είπε στο συνεργείο ο νεοϋορκέζος μεγιστάνας. «Αυτό το πουλί είναι όμορφο αλλά πολύ επικίνδυνο».

Με αφορμή το ότι απέφυγε να πάρει μέρος στον πόλεμο του Βιετνάμ παρ’ ότι έπρεπε, οι επικριτές του τού έδωσαν το παρατσούκλι «Δόκιμος οστεόφυτα», καθώς κανείς δεν πίστεψε πως είχε κάποιο πρόβλημα στο πόδι. Την εποχή κατά την οποία 9 εκατομμύρια αμερικανοί υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο του Βιετνάμ, ο μελλοντικός πρόεδρος πήρε πέντε αναβολές: τις τέσσερις επειδή σπούδαζε και την τελευταία για ιατρικό θέμα, έναν άκανθο στη φτέρνα –το πρόβλημα δεν αποδείχθηκε αρκετά σοβαρό ώστε να μην παίξει ποδόσφαιρο, τένις ή γκολφ την ίδια εποχή.

Χρόνια αργότερα, ο Τραμπ αστειευόταν στον ραδιοφωνικό παραγωγό Χάουαρντ Στερν ότι η αποφυγή σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών ήταν «το προσωπικό μου Βιετνάμ». Και συνέχισε: «Γι’ αυτό αισθάνομαι ένας μεγάλος και πολύ γενναίος στρατιώτης». Για ακόμη μια φορά, εντελώς εκτός τόπου και χρόνου.