«Οι βάσεις για την ανάπτυξη έχουν τεθεί. Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, έχουμε την πολιτική βούληση και την εμπειρία. Θα δουλέψουμε συλλογικά και θα επιδιώξουμε την επιτάχυνση της ανάπτυξης γιατί τα προηγούμενα χρόνια έχουμε χάσει ως χώρα πλούτο, χρόνο και χώρο, πρέπει να τα ανακτήσουμε. Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα και αυτό αφορά όλους, την κυβέρνηση, τη δημόσια διοίκηση, τις τράπεζες, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις» σημείωσε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας.
Όπως είπε ο ίδιος, «πάμε να βγούμε από την κρίση και από μια κατάσταση χρεοκοπίας. Πρόκειται για μία πορεία μακρά, ευάλωτη σε εξωγενή γεγονότα. Δεν πρόκειται για το γύρισμα ενός διακόπτη. Αυτά που θα κάνουμε τους επόμενους 6 μήνες μπορούν να επηρεάσουν τα επόμενα 10 χρόνια».
Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια ιδιόρρυθμη περίοδο, στην οποία κρίνεται το μέλλον της χώρας και θα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, και σημείωσε ότι στην κουλτούρα του δεν υπάρχουν αξιώματα, παρά μόνο ευθύνες «και όταν αναλαμβάνει ένας αντιπρόεδρος ένα υπουργείο η ευθύνη είναι ακόμη μεγαλύτερη».
Έδωσε πολύ μεγάλη σημασία, στην ομιλία του, στο συντονισμό της κρατικής μηχανής για τη διάχυση της ανάπτυξης στην κοινωνία και συμπλήρωσε πως «η ανάπτυξη είναι μια κοινωνική διαδικασία και πρέπει να την κοινωνικοποιήσουμε». «Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ενίσχυση της απασχόλησης, στη μείωση των ανισοτήτων, στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στην επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.
Όπως είπε οι αδειοδοτήσεις, οι εγκρίσεις και οι κάθε λογής αποφάσεις και διαδικασίες πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα κι αυτό μας αφορά όλους- «όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά τράπεζες, οργανισμούς, με στόχο ό,τι μπορεί να τελειώσει σήμερα δεν θα πρέπει να μείνει για αύριο».
«Ο συντονισμός δεν είναι αυτόματη διαδικασία, δεν μπορεί να ακούν οι πολίτες ότι υπάρχουν καθυστερήσεις διότι δεν συνεργάστηκαν οι υπηρεσίες. Και θα ξεκινήσουμε από αυτό, από το συντονισμό, περισσότερο στην πολιτική του διάσταση» προσέθεσε ο κ. Δραγασάκης.
Όπως ο ίδιος εξήγησε, η συνεργασία και ο συντονισμός δεν έχουν μόνο ρυθμό αλλά και κατεύθυνση, και είναι πολλοί οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη, όπως είπε, και πρέπει να συντονίζονται. «Να αποτεχνικοποιήσουμε και να κοινωνικοποιήσουμε την ανάπτυξη και να προηγείται ο ανθρώπινος παράγοντας», ανέφερε.
«Μόνο αν η κοινωνία καταστεί συμμέτοχος της ανάπτυξης θα καρπωθεί του αποτελέσματος», σημείωσε.
Δεν παρέλειψε, όμως, να αναφερθεί και στο έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι δεν παραλαμβάνει τα καθήκοντά του με λευκή σελίδα, και τόνισε πως ο πρώην υπουργός Οικονομία έχει αφήσει ένα πολύ σημαντικό έργο πίσω του το οποίο θα συνεχιστεί. «Με τη στάση του και με τη δράση του, ο κ. Παπαδημητρίου έδωσε ένα νέο ήθος στην πολιτική. Υπηρέτησε ένα νέο ήθος με τον λόγο, τα επιχειρήματα, τα στοιχεία, τις θέσεις και τις απόψεις», είπε.
Προσέθεσε πως «αυτή την πολιτική χρειαζόμαστε, μια πολιτική με αντιπαραθέσεις στη βάση θέσεων και απόψεων» και σημείωσε πως «πρόκειται για μια προσωπικότητα η οποία τίμησε τη χώρα του στο εξωτερικό και θέλησε να βοηθήσει». «Δεν ήρθε εδώ», είπε ο κ. Δραγασάκης, «για χρήματα ούτε για τη δόξα. Ήρθε σε μια στιγμή που η χώρα ζητούσε νέες δυνάμεις και εμείς ψάχναμε να βρούμε εκείνα τα όπλα».