Νέος κύκλος νευρικότητας επικρατεί στα χρηματιστήρια και στα ομόλογα, καθώς οι αγορές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι θετικές προβλέψεις για την οικονομία από τον επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ κάνουν πολλούς επενδυτές να προεξοφλούν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να προχωρήσει φέτος σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από όσες αρχικά αναμένονταν. Στελέχη της Fed μιλούν μέχρι σήμερα για τρεις αυξήσεις μέσα στο 2018, ενώ ορισμένοι αναλυτές και οικονομολόγοι κάνουν λόγο ακόμη και για τέσσερις αυξήσεις.

Την ίδια στιγμή, η υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη για τρίτο συνεχή μήνα βοηθά τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να αντισταθεί λίγο περισσότερο στις πιέσεις άλλων μελών της τράπεζας να βάλει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat, που ανακοινώθηκαν χθες, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη για τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε σε 1,2% από 1,3% τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016 και μετά. Η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις έχει προκαλέσει νέο γύρο διακυμάνσεων σε μετοχές και ομόλογα. Οι αγορές στην Ευρώπη άνοιξαν χθες με πτώση που έφτασε στο 1%, για να παρουσιάσουν στη συνέχεια σημάδια σταθεροποίησης.

Το ερώτημα που υπάρχει όσον αφορά τη Fed είναι ποιος ακριβώς θα είναι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων και πόσο γρήγορα αυτές θα γίνουν. Οπως είπε ο επικεφαλής της τράπεζας όταν ρωτήθηκε για το πόσες αυξήσεις επιτοκίων θα πραγματοποιήσει φέτος, οι εκτιμήσεις του για ανάπτυξη έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες και πλέον εκτιμά ότι η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ θα είναι ισχυρότερη από όσο είχε προβλεφθεί. Από την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα πρέπει προς το παρόν να συνεχίσει την παροχή υψηλής ρευστότητας μέχρι να υπάρχουν περισσότερα σημάδια βελτίωσης της οικονομίας και κυρίως αύξησης του πληθωρισμού. Ανάμεσα σε όσους έχουν ζητήσει άμεση αλλαγή νομισματικής πολιτικής είναι ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν, ο οποίος θεωρείται και πιθανός διάδοχος του Ντράγκι μετά τη λήξη της θητείας του το 2019.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ φαίνεται έτοιμη να ακολουθήσει διαφορετική νομισματική πολιτική από τη Fed. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τη νομισματική πολιτική της τράπεζας και οι αγορές αναμένουν με ενδιαφέρον τις επίσημες ανακοινώσεις.

Οι προσδοκίες για την πορεία των επιτοκίων του ευρώ και του δολαρίου έχουν επηρεάσει και τις αγορές συναλλάγματος. Το ενιαίο νόμισμα έχει καταγράψει τις τελευταίες ημέρες υποχώρηση έναντι του αμερικανικού και διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα των 1,22 δολαρίων.