Νέα «σκούπα» διά νόμου στα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης προετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να διογκώσει το «μαξιλάρι» ασφαλείας στο αφήγημα της καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια. Την ίδια ώρα, η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο στην Αθήνα αναδεικνύει προβλήματα –για πολλοστή φορά –στο εγχείρημα προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κοντά στις εμπορικές τιμές, εμπόδια στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αγώνα δρόμου για αύξηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και διάχυσή τους σε όλη την Ελλάδα αλλά και αποστάσεις ασφαλείας από κάθε συζήτηση για την «επόμενη ημέρα».
Απουσία γερμανικής κυβέρνησης οι αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα (χρέος, εποπτεία, δεσμεύσεις) μετατίθενται για αργότερα, ενώ στην παρούσα φάση οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη λίστα των 88 προαπαιτουμένων και της εκκρεμότητας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών της τρίτης αξιολόγησης.
Παράλληλα, η κυβέρνηση χτίζει το δικό της «μαξιλάρι», φέροντας και πάλι στο προσκήνιο τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Η προώθηση αυστηρότερης διάταξης νόμου θεωρείται βέβαιο πως θα προκαλέσει νέο κύμα αντιδράσεων αν αναλογιστεί κανείς το πολεμικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο ανάμεσα στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όταν με εγκύκλιο είχε ζητηθεί η εισφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων. «Αν επιμείνουν σε αυτή τους την απόφαση, ας προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση που θα τους δίνει τη δυνατότητα να τα πάρουν απευθείας από τις τράπεζες» είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί το αμέσως προσεχές διάστημα, στεγνώνοντας την αγορά αλλά διογκώνοντας το «μαξιλάρι» της εξόδου.
Το θέμα του Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου συζητήθηκε χθες στο Χίλτον ανάμεσα στους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και τους εκπροσώπους των δανειστών.
Πηγή του υπουργείου ανέφερε πως προωθείται διάταξη νόμου με την οποία θα περιγράφεται με μεγαλύτερη σαφήνεια η υποχρέωση των φορέων γενικής κυβέρνησης να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί στην ΤτΕ, ενώ δεν αποκλείεται να προβλέπονται και κυρώσεις για όσους δεν συμμορφωθούν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη προχωρήσει σε πράξεις repos της τάξεως των 4 δισ. ευρώ από διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων υπάρχει ακόμα ένα ποσό της τάξεως των 5 δισ. ευρώ σε διάφορους φορείς το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν για την τρίτη αξιολόγηση, ένα ποσό της τάξεως των 4 δισ. ευρώ από διαθέσιμα φορέων γενικής κυβέρνησης θα ενταχθεί στο «μαξιλάρι» διαθεσίμων το οποίο συνολικά, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, θα κυμανθεί πέριξ των 18-20 δισ. ευρώ με τη συνδρομή κεφαλαίων τόσο από τον ESM όσο και από τις εκδόσεις ομολόγων.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Την ίδια ώρα πλειστηριασμοί και αντικειμενικές αξίες συνεχίζουν να δημιουργούν προβληματισμό. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής παρουσίασε χθες τα νεότερα στοιχεία για τους πλειστηριασμούς, ενώ κυβερνητική πηγή ανέφερε στη συνέχεια πως «πάμε πολύ καλύτερα στο γεωγραφικό κριτήριο». Χωρίς διασπορά των πλειστηριασμών σε πανελλαδικό επίπεδο η δόση των 5,7 δισ. ευρώ παραμένει μετέωρη. Από την ερχόμενη Δευτέρα πάντως μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας πλειστηριασμών και οι συμβολαιογράφοι της Θεσσαλονίκης μετά τη λήξη της αποχής τους.
Με την παρουσία της αρμόδιας υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου άλλωστε συζητήθηκαν χθες τα προβλήματα στο εγχείρημα προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, εντός Μαρτίου. «Είναι το πιο δύσκολο, τεχνικά, θέμα» ανέφερε αρμόδια πηγή, προσθέτοντας πως «ανταλλάσσουμε απόψεις για το πώς θα προχωρήσει πιο γρήγορα».