Σε μία επιχείρηση αναθέρμανσης σχέσεων επιδίδεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επιδιώκοντας να κάμψει τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών που τα τελευταία χρόνια στέκονται απέναντί της.
Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Τρίτη ο Ανδρέας Ξανθός αποφάσισε να «ξεπαγώσει» τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη νέας κλαδικής συμφωνίας των νοσοκομειακών γιατρών και της πολιτείας, αιφνιδιάζοντας τον κλάδο. Η έναρξη σχετικών συζητήσεων αποτελεί πάγιο αίτημα των λειτουργών του Ιπποκράτη από τον Σεπτέμβριο του 2016, εντούτοις δεν είχε υπάρξει ανταπόκριση. Υπό τις εξελίξεις αυτές, από τη προχτεσινή συνάντηση αναδύεται –σύμφωνα με τους γιατρούς του ΕΣΥ –άρωμα εκλογών καθώς τα τρία τελευταία χρόνια αυτά που χωρίζουν τον κλάδο από τους ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους είναι σαφώς περισσότερα από αυτά που τους ενώνουν.
ΜΥΡΙΣΑΝ… ΕΚΛΟΓΕΣ. Επιπλέον, χαρακτηρίζουν το άνοιγμα του υπουργείου Υγείας προσχηματικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι τόσο το ωράριο εργασίας των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία όσο και οι μισθολογικές περικοπές που τους επιβλήθηκαν πρόσφατα έχουν λάβει το πράσινο φως από τη Βουλή, συνεπώς τα περιθώρια βελτιωτικών αλλαγών είναι περιορισμένα.
Ειδικότερα, το ιατρικό σώμα αντιμετώπισε την ψήφιση του νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας στο ΕΣΥ ως χαριστική βολή. Εκείνη την περίοδο, οι εκπρόσωποι του κλάδου χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα κάνοντας λόγο ακόμη και για «προδοσία» από τους συναδέλφους τους που έχουν αναλάβει το τιμόνι στην Αριστοτέλους.Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια το ΕΣΥ ως μικροβιολόγος, ενώ υπερασπιστής του δημόσιου συστήματος, αν και απορροφήθηκε από τον ιδιωτικό τομέα, είναι και ο χειρουργός – εντατικολόγος Παύλος Πολάκης.

ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ. Υπό το πρίσμα αυτό η καθιέρωση ατομικών συμβάσεων για εθελοντική υπέρβαση του 48ώρου εβδομαδιαίως και η κατάργηση των εφημεριών ετοιμότητας αφού δεν προσμετρώνται πλέον στο χρόνο εργασίας αποτελούν ακανθώδη σημεία με τους γιατρούς να αντιδρούν σθεναρά.
Μάλιστα, εκείνη την εκρηκτική περίοδο για τις σχέσεις του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς, ο Πολάκης είχε επιλέξει να ανασκευάσει τις εντυπώσεις, ρίχνοντας λάσπη στον κλάδο όταν δήλωνε ότι οκτώ στους δέκα γιατρούς παίρνουν φακελάκι. «Η κατηφόρα και η ξεφτίλα δεν έχουν πάτο», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνα και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Επιπλέον, οι δεσμοί συναδελφικότητας που αρχικά φαινόταν ότι ένωναν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το ιατρικό σώμα έδειξαν να λύονται οριστικά και μετά τις νέες μισθολογικές μειώσεις που υπέστη ο κλάδος πέρυσι. Ετσι, η απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα και έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών στους γιατρούς του ΕΣΥ φαίνεται να λειτούργησε ως ένα ακόμη «χαστούκι» για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.