Ο προδιαβήτης είναι το πρόδρομο στάδιο του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2) κατά το οποίο οι τιμές της γλυκόζης στο αίμα είναι μεν υψηλές αλλά όχι τόσο ώστε να προκαλέσουν συμπτώματα.

Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, καθηγητής Παθολογίας Γεώργιος Δ. Δημητριάδης, η διάγνωση και αντιμετώπιση του προδιαβήτη είναι εξαιρετικά σημαντική «διότι δίνει τη μοναδική ευκαιρία πρόληψης του ΣΔτ2 και όλων των συνεπειών του».

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι το φάρμακο του προδιαβήτη, καθώς αλλάζει σημαντικά την πρόγνωση του ασθενούς. Υπό το πρίσμα αυτό προτείνει τη μείωση του βάρους, την αύξηση των φυτικών ινών, τη μείωση του λίπους και την αποφυγή των γλυκών στο διαιτολόγιο σε συνδυασμό με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

«Είναι εντυπωσιακό ότι 30 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας κάθε μέρα (περπάτημα, ήπιο τρέξιμο ή άλλης μορφής αερόβια αύξηση) και 5-10% απώλεια βάρους (εφόσον είναι αυξημένο) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔτ2 κατά 58%», σημειώνει ο ειδικός.

Σε ό,τι δε αφορά τον παιδικό πληθυσμό είναι σημαντικό οι ανήλικοι να τρέφονται ισορροπημένα και υγιεινά, με τους γονείς να λένε όχι στα επεξεργασμένα και συνεπώς κακής ποιότητας τρόφιμα και παράλληλα να αγαπήσουν τον αθλητισμό.