Σήμερα το μεσημέρι μια ομάδα παιδιών από το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων αναμενόταν να παραλάβει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό μελοποίησης από την Ενωση Ελλήνων Λογοτεχνών στο κτίριο της οδού Ακαδημίας. Το ποίημα που είχαν επιλέξει από καιρό είναι το «Λυπήσου» του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Τη μουσική έγραψε ο Βάιος Κουκουλέτσος με τον Αναστάση Τσιακμάκη, την ενορχήστρωση έκανε ο Φίλιππος Παππάς ο οποίος έπαιξε και κιθάρα, ενώ συνόδευσαν οι Ροδάνθη Νικάκη (βιολί), Δήμητρα Κωστίκα (φλάουτο), Αλέξης Τύμπας (κλαρίνο), Βλάσης Δούμας (ντραμς), Νικόλας Παππάς (πιάνο). Η ίδια παρέα στον περσινό διαγωνισμό είχε διακριθεί στην τρίτη θέση με την μελοποίηση του ποιήματος της Μαρίας Πολυδούρη «Σ’ ένα νέο που αυτοκτόνησε».
Πριν από την έμπνευση υπήρχε μια βασική προϋπόθεση: ο χώρος της μελέτης, όπως λέει ο πιανίστας της παρέας Βάιος Κουκουλέτσος: το καινούργιο στούντιο ηχογράφησης που τους παρείχε δωρεάν ο δήμος. Το στούντιο βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του κτιρίου διοίκησης των παλιών φυλακών, δηλαδή στο νεόδμητο Μουσείο Τσιτσάνη. Μονώθηκε, επισκευάστηκε, διαχωρίστηκε και έγινε φιλόξενος χώρος για να δεχθεί μουσικούς όλων των ειδών.Εδώ και καιρό, μέλη σχημάτων λαϊκής, ρεμπέτικης, ροκ και άλλων ειδών μουσικής ηχογραφούν δωρεάν, κάνουν πρόβες δωρεάν, δοκιμάζουν νέες φόρμες και δρόμους. «Δεν ξέρουμε αν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε με τη μουσική μας αν δεν είχαμε την δυνατότητα της εργασίας σ’ έναν τέτοιο χώρο. Για την ακρίβεια, έναν πολυχώρο για ηχογράφηση, καθώς είναι ταυτοχρόνως στούντιο, control room και performance room. Μας δίνει φτερά και μπορούμε να ονειρευόμαστε! Αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος για μας αλλά και για όλους τους νέους». Ο 17χρονος μαθητής που ονειρεύεται να φύγει στην Αγγλία και να σπουδάσει παραγωγή μουσικής βρίσκεται εκεί συχνά αφού δεν υπάρχει κόστος. «Εκτός από τις πρόβες που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά αλλά και Σαββατοκύριακα, μιας και είναι πρωί – απόγευμα ανοιχτό, έχουμε τη δυνατότητα να ηχογραφήσουμε και κάποιο demo. Υπάρχει πάντα ένας ηχολήπτης. Οσοι θέλουν μπορούν να πάρουν όλα τα αρχεία και να τα δώσουν στον δικό τους ηχολήπτη.
ΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ. «Το παλιό διοικητήριο των φυλακών Τρικάλων –μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες είχε κρατούμενους –τώρα παράγει τέχνη. Και αυτό έχει την σημασία του» επισημαίνει ο δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. «Παλαιότερα παραχωρούσαμε στους μουσικούς της πόλης ένα χώρο στο κτίριο του Μύλου Ματσόπουλος. Πριν από περίπου τρία χρόνια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής των παλιών φυλακών των Τρικάλων και εκεί στεγάζεται το Μουσείο Τσιτσάνη. Στο διοικητήριο των φυλακών εγκαταστάθηκαν τα γραφεία του μουσείου και στον πάνω όροφο οι άνθρωποι του δήμου σκέφτηκαν να μεταφέρουν το στούντιο και να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο χώρο». Ο χώρος έχει συνολικό εμβαδόν 150 τ.μ. με δύο αίθουσες ηχογραφήσεων 35 και 15 τ.μ. Μπορεί μάλιστα να φιλοξενήσει με άνεση μουσικά σχήματα έως και 12 ατόμων. Ο εξοπλισμός που διαθέτει είναι: ενισχυτής μπάσου, προενισχυτής ακουστικών οργάνων, stage piano, full drum set, sidefill monitors, wedge monitor, μικρόφωνα δυναμικά και πυκνωτικά για φωνές και μουσικά όργανα και περιφερειακό εξοπλισμό. Ο, τι δηλαδή και ένα επαγγελματικό στούντιο, το οποίο για να κλείσει μια μπάντα είτε επαγγελματική είτε ερασιτεχνική θα πρέπει να δαπανήσει για πρόβες ή για ηχογραφήσεις αρκετά χρήματα (με συντηρητικό υπολογισμό απαιτούνται περίπου 15 ευρώ την ώρα).
«Δεν υπάρχει πιο ταιριαστός χώρος για να φιλοξενηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα από το Μουσείο Τσιτσάνη», επισημαίνει ο δήμαρχος. «Σύντομα ολοκληρώνεται η μουσειολογική μελέτη για να μπορέσουμε να το παραδώσουμε έως το τέλος του χρόνου. Στον πάνω όροφο του στούντιο στεγάσαμε το webradio του δήμου και σύντομα θα πάει και η ΕΡΑ Θεσσαλίας. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ιδανικές συνθήκες για τους νέους. Και σε αυτό συμβάλλουν καταλυτικά όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και δυο άνθρωποι που έκαναν αυτό το εγχείρημα δική τους υπόθεση: ο Στέλιος Καραγιώργος και η αντιδήμαρχος Βασιλένα Μητσιάδη».