Προβληματισμό έχει αρχίσει να προκαλεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η κινητικότητα του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αποδυθεί σε μια συστηματική εκστρατεία με συνεντεύξεις και δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού με σκοπό να προβάλει τις θέσεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στο ζήτημα της ονομασίας. Η εκτίμηση που επικρατεί στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας είναι ότι ο Ζάεφ προσπαθεί, από τη μία πλευρά, να δείξει ότι δεν πρέπει να χαθεί η θετική συγκυρία που έχει δημιουργηθεί για την επίλυση του ονοματολογικού και, από την άλλη, ότι το αίτημα της Αθήνας για αλλαγή του Συντάγματος δεν είναι λογικό και θα μπορούσε να τορπιλίσει τις προοπτικές λύσης. Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά κινείται πιο παρασκηνιακά σε μία προσπάθεια να διαμορφώσει προϋποθέσεις ευνοϊκές για τις δικές της θέσεις. Το κλίμα των συνομιλιών όμως, όπως επιβεβαιώνουν πηγές και από τις δύο χώρες, είναι σαφώς πιο μουδιασμένο.

Μετά τις συνεντεύξεις του στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» και στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο σκοπιανός πρωθυπουργός μίλησε στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times». Εξέφρασε καθαρά την αισιοδοξία του ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. «Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο, το γνωρίζουμε αυτό. Θα ήταν όμως έξυπνο και για τις δύο πλευρές να βρούμε μία λύση το συντομότερο δυνατό» σημείωσε. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα του τάσσεται πλέον κατά της ονομασία «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», επειδή δεν προσφέρει την απαραίτητη γεωγραφική ακρίβεια. Στη συνέχεια επανήλθε στο ζήτημα της συνταγματικής αλλαγής. «Η νέα απαίτηση εκ μέρους της Ελλάδας είναι η ανάγκη να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας. Το Σύνταγμα όμως είναι ο εσωτερικός καταστατικός χάρτης μιας χώρας. Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή του Συντάγματος δεν θα αποτελούσε τελική εγγύηση επειδή μια νέα κυβέρνηση στο μέλλον θα μπορούσε να αναθεωρήσει ξανά το Σύνταγμα» τόνισε.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Εν αναμονή και της επίσκεψής του στα Σκόπια που προγραμματίζεται για το προσεχές διάστημα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προχώρησε χθες, Τετάρτη, σε ενημέρωση των πρεσβευτών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Δυτικών Βαλκανίων περί του Μακεδονικού και της πορείας των συνομιλιών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι από όσα είπε στην ιστορική πτυχή της υπόθεσης και παράλληλα επανέλαβε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.